Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Ήταν μόνο η αρχή

poreies-thumb-large
Οι συνδικαλιστές της βόρειας Ελλάδας, θυροκόλλησαν ψήφισμα στην είσοδο του πρώην ΥΜΑΘ, αρνούμενοι να δεχθούν συνάντηση με τον (διορισμένο από την προηγούμενη κυβέρνηση) Γραμματέα του πρ. υπουργείου, αφού οι δύο υφυπουργοί (με έδρα τη Θεσσαλονίκη) απουσίαζαν!
Την αντίδρασή τους μπροστά στην επιδρομή που δέχεται το εισόδημά τους, εξεδήλωσαν χθες οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα του νομού μας. Τα ποσοστά συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων στην 24ωρη Πανελλαδική απεργία που κήρυξε για χθες η ΑΔΕΔΥ μπορεί να μην κυμάνθηκαν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά η συμμετοχή ήταν κατά πολύ μαζικότερη σε σχέση με προηγούμενες κινητοποιήσεις.  «Οι χθεσινές κινητοποιήσεις, είναι μόνο η αρχή του αγώνα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Πιερίας της ΑΔΕΔΥ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των Πιεριέων δημοσίων υπαλλήλων στη μαζική ....συγκέντρωση και πορεία της Θεσσαλονίκης.
Το 40% άγγιξε η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων του νομού μας στην απεργία, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Νομαρχιακού Τμήματος Πιερίας της ΑΔΕΔΥ, Λάζαρου Φυρινίδη, ο οποίος δεν έκρυψε ότι περίμενε πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή, αφού τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση όχι μόνοι δεν συμβαδίζουν με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, αλλά μειώνουν το εισόδημα όλων των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα δραματικά.
Ο κ. Φυρινίδης πάντως εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή των Πιεριέων στην μεγάλη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.
«Η συμμετοχή όλων των νομαρχιακών τμημάτων της Μακεδονίας, πλην εκείνου των Σερρών ήταν ικανοποιητική και η συγκέντρωση ήταν πολύ μεγαλύτερη ακόμη και από αυτήν που θα περιμέναμε οι ίδιοι», δήλωσε.
Αμέσως μετά τη χθεσινή συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς το πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου τους συνδικαλιστές περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Οι πόρτες της Γενικής Γραμματείας του ΥΜΑΘ μπορεί να μην ήταν κλειστές, αλλά από το κτίριο απουσίαζαν και οι δύο υπουργοί της Κυβέρνησης (η κ. Τζάκρη και ο κ. Μπόλαρης). «Κανείς εκ των δύο υφυπουργών, οι οποίοι έχουν έδρα τη Θεσσαλονίκη, δεν ήταν στο γραφείο του και δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτό, αφού γνώριζαν από πολλές μέρες πριν ότι θα πραγματοποιούνταν πορεία για την επίδοση του ψηφίσματός μας», υπογράμμισε ο κ. Φυρινίδης. Τελικώς, οι απεργοί θυροκόλλησαν το ψήφισμά τους στην είσοδο του πρώην ΥΜΑΘ, αφού δεν δέχτηκαν να συναντήσουν τον Γραμματέα του πρώην υπουργείου, ο οποίος έχει ξεμείνει από την… προηγούμενη κυβέρνηση και είναι υπ’ ατμόν!
Σχολιάζοντας το μικρό ποσοστό συμμετοχής των συναδέλφων του στην Πιερία, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος, υποστήριξε ότι το οικονομικό είναι ο βασικότερος παράγοντας μη συμμετοχής. Παρόλα αυτά, διαβεβαίωσε ότι η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση είναι η αρχή μόνο μιας σειράς δυναμικών συνδικαλιστικών κινητοποιήσεων, αφού η ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει στην Πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 24 Φεβρουαρίου.
Χαμηλή ήταν η συμμετοχή και των εκπαιδευτικών της Πιερίας στην χθεσινή απεργία, αφού δεν ξεπέρασε σε καμιά περίπτωση το 25%.
Το ποσοστό συμμετοχής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έφτασε συνολικά το 24%, ενώ αρκετά υψηλότερο (ξεπέρασε το 35%) ήταν το ποσοστό συμμετοχής των καθηγητών που εργάζονται στα σχολεία εκτός Κατερίνης.
«Η συμμετοχή ήταν χαμηλή» είπε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας, Θόδωρος Σιαμάγκας, σημειώνοντας πάντως ότι το ποσοστό της χθεσινής απεργίας ήταν κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις του κλάδου. Ο κ. Σιαμάγκας, παραδέχθηκε ότι η συμμετοχή θα έπρεπε να ήταν καθολική, υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι εκπαιδευτικοί δεν αγωνίζονται για να κερδίσουν κάτι επιπλέον, αλλά για να διατηρήσουν τα επίπεδα του μισθού τους, μετά και την ανακοίνωση των πρόσφατων μέτρων της Κυβέρνησης η οποία προβλέπει «μαχαίρι» έως και 10% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων.
Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πιερίας, οι εργαζόμενοι δέχονται μια συνολική επιδρομή και με την αύξηση των έμμεσων φόρων, τονίζοντας ότι είναι άδικο να πληρώνει ο καθηγητής ή οποιοσδήποτε εργαζόμενος τα καύσιμα, όσα τα πληρώνουν οι εφοπλιστές, ενώ τα εισοδήματά τους δεν μπορεί να συγκριθούν.
Χαμηλότερο ήταν το ποσοστό συμμετοχής για τους δασκάλους του νομού μας, αφού δεν ξεπέρασε το 20%. «Δεν μας ικανοποιεί, παρότι είναι υψηλότερο από τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις», δήλωσε στην «Π», η πρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων Πιερίας, Φρειδερίκη Βάσσου. Η κ. Βάσσου, συμπλήρωσε πως η εκτίμηση που είχε αποκομίσει τις προηγούμενες μέρες από τις επαφές που είχε με συναδέλφους της, ήταν πως το ποσοστό θα ήταν υψηλότερο, αλλά όπως σημείωσε, τα μέτρα που πρόσφατα ανακοίνωσε η Κυβέρνηση επέδρασαν αρνητικά.
Τα χαμηλά ποσοστά πάντως δεν φαίνεται να πτοούν τα συνδικαλιστικά όργανα των δασκάλων, αφού, όπως επεσήμανε η κ. Βάσου, «επιβάλλεται να συμμετέχουμε πιο δυναμικά, διότι με τόσο χαμηλά ποσοστά, δίνουμε σε κάποιους το δικαίωμα να πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να λάβουν ακόμη σκληρότερα μέτρα», κατέληξε.(
Πολιτεία/Βαγγέλης Ζαμαντζάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια: