Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΕΕ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ 11-2-2010 - ΒΙΝΤΕΟ


ΠΕΜΠΤΗ 11-2-2010



ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ...





Αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί:
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ 
ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ 
ΤΕΤΑΡΤΟ ΜΕΡΟΣ
ΠΕΜΠΤΟ ΜΕΡΟΣ


«Στεκόμαστε δίπλα στην Ελλάδα» δήλωσαν Σαρκοζί, Μέρκελ, τόνισαν όμως ότι και η Ελλάδα πρέπει να δράσει-Ευρωπαϊκή στήριξη με τριπλή εποπτεία

Σαφή πολιτική στήριξη δίνουν στην Ελλάδα Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες, χωρίς να προσφέρεται -στην παρούσα φάση- από τους «27» πακέτο οικονομικής βοήθειας.
Γαλλία και Γερμανία στέλνουν μήνυμα στις αγορές ότι «στέκονται δίπλα» στην Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα από... «πάνω» της παρακολουθώντας στενά τα δημοσιονομικά της. «Στέλνουμε ένα πολύ σαφές μήνυμα για την Ελλάδα» δήλωσαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν από τις Βρυξέλλες, μετά τη συμφωνία στους κόλπους των «27» για την παροχή στήριξης στη χώρα, η οποία μένει να λάβει συγκεκριμένη μορφή.
Η κοινοτική στήριξη προς την Ελλάδα στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών έλαβε πολιτική μορφή, αλλά κατέστη σαφής η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συνδράμει εφόσον υπάρξει ανάγκη -εάν εκδηλωθεί νέο κύμα κερδοσκοπικών πιέσεων ή εάν η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της, γεγονός το οποίο επιχειρεί να αποτρέψει η ΕΕ μέσω των μηχανισμών επιτήρησης.
Τριμερής επιτροπή θα ελέγχει την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- θα παρακολουθούν στενά την εφαρμογή του Προγράμματος.
Η πρώτη αξιολόγηση της πορείας του Προγράμματος Σταθερότητας αναμένεται να γίνει στις 15 Μαρτίου.
Το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) αναμένεται να προχωρήσει τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου στην υιοθέτηση ενός μηχανισμού δράσης για την αντιμετώπιση κρίσεων της ευρωζώνης -μηχανισμός ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί εν προκειμένω για την Ελλάδα «εφόσον υπάρξει ανάγκη» -κατά δήλωση του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι.
Η εξειδίκευση των μέτρων που θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός στήριξης θα γίνει τη Δευτέρα στο Eurogroup και η ανακοίνωσή τους θα γίνει την Τρίτη μετά τη συνάντηση των υπουργών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin). Οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνοδεύεται πιθανώς από αίτημα για πρόσθετα μέτρα, πέραν αυτών που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Όπως επισημαίνεται στη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, τα κράτη-μέλη «καλούν το Ecofin στη συνεδρίασή του την προσεχή Τρίτη να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Ελλάδα με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής και τα πρόσθετα μέτρα που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα».
Σημειώνεται ότι στη δήλωσή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ υπογραμμμίζουν ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε καμία οικονομική στήριξη», γεγονός το οποίο τόνισε και ο Χερμαν βαν Ρομπάι. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσθέτουν ότι «έχουμε μια κοινή ευθύνη για την οικονομική και νομισματική σταθερότητα στην ευρωζώνη».
Στηρίζουν Σαρκοζί-Μέρκελ
Η πολιτική στήριξη προς την Αθήνα ήλθε την Πέμπτη διά στόματος του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι και ακολούθησαν δηλώσεις των Νικολά Σαρκοζί και Ανγκελα Μέρκελ που κινήθηκαν σε διπλό άξονα -πρώτον εστάλη μήνυμα στις αγορές ότι Παρίσι και Βερολίνο στέκονται δίπλα στην Ελλάδα και δεύτερο εστάλη μήνυμα στην ίδια ότι «πρέπει να δράσει».
«Έχουμε στείλει ένα πολύ σαφές πολιτικό μήνυμα σήμερα, αλλά είναι και στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Θα είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, αλλά πρέπει και η ίδια να δράσει» τόνισαν οι ηγέτες Γαλλίας και Γερμανίας, καθιστώντας σαφές ότι η ευρωπαϊκή στήριξη συνοδεύεται από αυστηρή εποπτεία.
Η δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά το έλλειμμα της από το 2010 θα παρακολουθείται κάθε μήνα από την ΕΕ, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Η Ανγκελα Μέρκελ από την πλευρά της επισήμανε ότι επιθυμεί «αξιόπιστες πληροφορίες για το τι ακριβώς κάνει η Ελλάδα».(ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: