Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Tο 15ο αντάμωμα των απανταχού δημοτών Δίου - Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Συμπληρώνονται φέτος δεκαπέντε χρόνια από την αναβίωση του παραδοσιακού ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των καταγομένων με τους διαμένοντες στο Δίον Πιερίας, έθιμο που πραγματοποιείται όπως κάθε χρόνο με πρωτοβουλία του Εφημέριου του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής του Δίου, πατρός Δημητρίου Κουτσιμάνη και του τοπικού Εκκλησιαστικού Συμβουλίου.
antamomaΌπως είναι γνωστό το έθιμο του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ αποσκοπεί και αποβλέπει στη διατήρηση της επικοινωνίας και συνοχής των καταγομένων από το Δίον οι οποίοι όμως διαβιούν μακριά από την ιδιαίτερη τους πατρίδα, με τους διαμένοντες στον ιστορικό Δήμο της Πιερικής γης.
Ιδιαίτερα φέτος το έθιμο αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα και ανάλογο κύρος μιας και το 15ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ είναι αφιερωμένο στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω, δεδομένου ότι στο χώρο του σημερινού Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δίου στις αρχές του περασμένου αιώνα προϋπήρχε Ιερόν Μονύδριον της Αγ. Παρασκευής υπαγόμενο στην δικαιοδοσία του Μοναστηρίου του «οικιστή του Ολύμπου» του Αγ. Διονυσίου του εν Ολύμπω του Θαυματουργού.
Άλλωστε είναι γνωστό ότι υπήρξε σημαντική και καθοριστική η συμβολή της Ορθόδοξης Ελλαδικής Εκκλησίας τόσο στη διατήρηση της ταυτότητας του Ελληνισμού, όσο και στη διαιώνιση των εθίμων του λαού μας, ιδιαίτερα στα δύσκολα και επίπονα χρόνια που αντιμετώπισε η ρωμιοσύνη.
Το 15ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ των απανταχού Δημοτών του Δίου θα ....πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010. Μετά ΤΗΝ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην θα προεξάρχει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους-Κατερίνης-Πλαταμώνος κ.κ.Αγαθόνικος, στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγ. Παρασκευής Δίου θα αναβιώσει το παραδοσιακό έθιμο με τη συνοδεία παραδοσιακής μουσικής και χορών.
Ο Εφημέριος του Ιερού Ναού πατέρας Δημήτριος Κουτσιμάνης με επιστολή-πρόσκληση, επισημαίνει:
«Αγαπητοί μου εν Χριστώ Αδελφοί.
Συμπληρώνουμε φέτος δεκαπέντε χρόνια συναπτά και πανευφρόσυνα χρόνια από το ξεκίνημα της αναβίωσης του παραδοσιακού μας ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ των διαμονόντων με τους καταγόμενους από το Δίον αδελφούς μας, ενός εθίμου το οποίο αποτελούσε δεκαετίες πριν σημείο αναφοράς των προγόνων μας.
Ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια του Ελληνισμού, τα ήθη και έθιμα της ρωμιοσύνης διατήρησαν ζωντανή την εθνική μας ταυτότητα και συνοχή, με την Ορθόδοξη του Χριστού Εκκλησία να πρωτοστατεί στην συλλογή και ανάδειξη των πνευματικών και λαογραφικών δημιουργημάτων των Ελλήνων.
Άλλωστε τα Θεόπνευστα λόγια του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στην Β’ προς Θεσσαλονικείς επιστολής του, ότι «Άρα ουν αδελφοί, στήκετε και κρατείτε τας παραδόσεις ας εδιδάχθητε είτε δια λόγου είτε δι’ επιστολής ημών», μας παροτρύνουν να παραμείνουμε αμετακίνητοι και να κρατούμε τις παραδόσεις που διδαχθήκαμε είτε με προφορικό λόγο, είτε με επιστολή.
Λόγια επίκαιρα και διαχρονικά τα οποία αποτέλεσαν και αποτελούν για εμένα που έχω την ύψιστη τιμή και ευλογία να διακονώ το αξιοθαύμαστο ποίμνιο της πάλαι ποτέ Επισκοπής του Δίου, όπως και για του αδελφούς μου, μέλη του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, κατευθυντήριο φωτοδότη στην πρωτοβουλία για τη διατήρηση και συνέχιση του παραδοσιακού εθίμου του ΑΝΤΑΜΩΜΑΤΟΣ».(
Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: