Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Καιρός να φορολογηθεί και η εκκλησιαστική περιουσία

FOROLOGIKO
«Οφείλουμε ως κράτος να οδεύσουμε προς ένα δικαιότερο, περισσότερο αναδιανεμητικό, αποδοτικότερο, απλούστερο, διαφανές και πάνω από όλα σταθερότερο-με δεκαετή τουλάχιστον ισχύ-φορολογικό πλαίσιο», τονίζει το Δ.Σ του ΕΒΕ Πιερίας, το οποίο, συμμετέχοντας στη δημόσια διαβούλευση κατέθεσε τις προτάσεις του στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη.
Με την επιφύλαξη να μπορεί να επανέλθει με νέες προτάσεις, μέσω και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, μόλις το νομοσχέδιο παρουσιαστεί στην τελική του μορφή, το ΕΒΕ Πιερίας προτείνει μεταξύ άλλων:
Για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων
Ναι στην ενιαία προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική ......κλίμακα για όλα τα εισοδήματα. Ένταξη καινούργιων φορολογικών κλιμακίων, ώστε να υπάρχει ελάφρυνση σε εισοδήματα μέχρι 30.000 ευρώ και μια λογική αύξηση της φορολόγησης για τα εισοδήματα 100.000 ευρώ και άνω.
Επισημαίνει το τραγικό φαινόμενο της διαρκούς αλλαγής του φορολογικού συντελεστή μιας εταιρίας, ακόμη και μέσα στην ίδια φορολογική χρήση με ισχύ αναδρομική, εκτιμώντας ότι τέτοιες καταστάσεις μόνο επενδύσεις τυχοδιωκτών μπορούν να προσελκύσουν στη χώρα μας, ενώ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος, μεγάλοι μέτοχοι εταιριών να επιμείνουν σε μεταφορά της φορολογικής έδρας των επιχειρήσεων τους, τη στιγμή που χώρες όπως η Κύπρος έχουν συντελεστές που φθάνουν μονάχα το 10% για τα αδιανέμητα.
Ζητά διασφάλιση κλιμάκωσης στο όφελος από την έκδοση αποδείξεων ανάλογα με το δηλωθέν εισόδημα, ώστε να υπάρχει κίνητρο να ζητούνται αποδείξεις κατά την αγορά.
Για τη φορολόγηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τον Κώδικα  Βιβλίων και Στοιχείων
Αναφορικά με τη διαφοροποίηση των φορολογικών συντελεστών των διανεμόμενων και αδιανέμητων κερδών, εκτιμά ότι οποιαδήποτε αύξηση σε αυτή τη περίοδο της κρίσης θα είναι καταστροφική και προτείνει επαναφορά στο καθεστώς του ειδικού αφορολόγητου αποθεματικού, με στόχο ο επιχειρηματίας να μην εξαρτάται διαρκώς από τον κοστοβόρο τραπεζικό δανεισμό.
Όσο αφορά τις φοροαπαλλαγές, εκτιμά ότι είναι καιρός να καταργηθούν στην εκκλησιαστική περιουσία, πράγμα που δεν συνιστά, όπως τονίζει, προσβολή του ιερού σκοπού της πίστης, αλλά ικανοποίηση του κοινού αισθήματος δικαίου των πολιτών.
Λέει «ναι» στη σταδιακή κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, γιατί γεννά πρόστιμα και διαφθορά.
Θεωρεί δε κρίσιμο ζήτημα να δημιουργηθεί στις ΔΟΥ ένας μηχανισμός όχι κατασταλτικός και αιφνιδιαστικός, αλλά καθαρά συμβουλευτικός, κυρίως για τους νέους μικρούς επιχειρηματίες, που δεν θα επιβάλλει πρόστιμα με τον πρώτο έλεγχο, αλλά θα ενημερώνει πλήρως για τις ελλείψεις που οφείλουν να διορθωθούν.
Για τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας
Κατάργηση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (Ε.Τ.Α.Κ.), επαναφορά της κοινωνικά δίκαιης φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Προσθέτει πάντως, πως δεν θεωρεί ότι όποιος έχει ακίνητη περιουσία πρέπει να είναι ο μόνος που θα «την πληρώνει» και προτείνει το αφορολόγητο να ξεκινά από 250.000 ευρώ για τους άγαμους και από 350.000 ευρώ για τους έγγαμους.
Για την αποτελεσματική φορολόγηση των offshore ακινήτων προτείνει να μην υπάρχει κανενός είδους αφορολόγητο και η εν λόγω ακίνητη περιουσία να φορολογείται με συντελεστή 7%.
Προτείνει ακόμη, γενικότερα στα φορολογικά όρια που αφορούν ακίνητα, να αφαιρούνται από τη φορολογητέα αξία τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, ενώ για όλες τις κατηγορίες δανείων («είναι καιρός επιτέλους», σημειώνει) να καταργηθεί η φορολόγησή τους.
Για τους έμμεσους φόρους και δασμούς, τη φορολογία και το περιβάλλον
Οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, λέει το ΕΒΕ, θα έχει οδυνηρά αποτελέσματα, καθότι θα ενισχύσει τη φοροδιαφυγή και τη μετανάστευση κεφαλαίων («άλλωστε οι έμμεσοι φόροι στη χώρα μας είναι δυσανάλογα υψηλοί σε σχέση με τους άμεσους»).
Για τους περιβαλλοντικούς φόρους, «κανείς δεν διαφωνεί ότι το περιβάλλον που ζούμε πρέπει να προστατευτεί όσο γίνεται καλύτερα για διασφαλίσουμε ένα καλύτερο αύριο στις επόμενες γενιές», υπογραμμίζει, προσθέτει ωστόσο πως «στην παρούσα φάση πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», ζητώντας πρώτα να ξεπεράσει η χώρα την οικονομική κρίση και σε δεύτερο στάδιο να σχεδιάσει τη φορολογία για το περιβάλλον.
«Η σύνδεση των πάντων με περιβαλλοντικές πρακτικές», τονίζει, «είναι μάλλον ανεδαφική και καλό είναι στο τρέχον χρονικό διάστημα να επιβαρυνθούν πραγματικά ( να εισπραχθούν δηλαδή ) με περιβαλλοντικά πρόστιμα μόνο όσοι αποδεδειγμένα δημιουργούν εξωτερικές αντιοικονομίες στο περιβάλλον».
Ζητά επίσης, σε συνεννόηση με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, να επιβληθούν δασμοί σε αρκετές κατηγορίες εισαγόμενων από τρίτες χώρες προϊόντων, « με δεδομένο ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη πλέον επέκταση των κινέζικων καταστημάτων», καθώς και να εφαρμοστούν ειδικά μέτρα φορολογικού ελέγχου και επιβολής ειδικών τελών για την καταπολέμηση του παρεμπορίου και του πλανόδιου εμπορίου.
Στο κείμενο του ΕΒΕ διακρίναμε ακόμη την πρόταση να υπάρχει ποσοστό συνυπευθυνότητας του λογιστή-φοροτέχνη και να γίνεται αποδεκτή μια φορολογική δήλωση χωρίς προβλήματα ως ειλικρινής και να μη θεωρείται ο επιχειρηματίας εν δυνάμει καταχραστής του δημοσίου χρήματος.(
Πολιτεία) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: