Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία έχει γίνει η νέα λεία των αγορών


«Μετά την Ελλάδα, η Πορτογαλία έχει γίνει η νέα ‘λεία’ των αγορών», δήλωσε την Πέμπτη ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Φερνάντο Τεϊζέιρα ντος Σάντος,
ο οποίος έκανε λόγο για «παράλογη» συμπεριφορά των επενδυτών.
«Οι επενδυτές (...) επικεντρώθηκαν πολύ σε μια λεία τους, την Ελλάδα. Η Ελλάδα φαίνεται ότι τους ξεφορτώθηκε και τώρα θα στραφούν σε μια άλλη λεία, στρέφονται σε μας», δήλωσε ο υπουργός, ερωτηθείς από την κρατική τηλεόραση RTP σχετικά με την απότομη πτώση, από την Τετάρτη, των πορτογαλικών ομολόγων.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος, αυτό δεν δικαιολογείται» επαναβεβαίωσε. «Οι επενδυτές έχουν μια 'ζωώδη αντίληψη', υπάρχει κάτι το παράλογο στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται» είπε και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε καμία σχέση με την Ελλάδα», υπογραμμίζοντας «τις διαφορές στην οικονομική πραγματικότητα, αλλά επίσης και στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν και την ευρωστία των δημοσίων οικονομικών».
Η πορτογαλική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αναθεώρησε προς τα πάνω το έλλειμμα της, που έφθασε το 9,3% του ΑΕΠ το 2009. Μέχρι το τέλος του μήνα, πρέπει να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το πρόγραμμα της σταθερότητας και ανάπτυξης για την περίοδο 2010-2013. «Το σχέδιό μας δεν θα είναι λιγότερο φιλόδοξο από το ελληνικό», διαβεβαίωσε ο κ. Τεϊζέιρα ντος Σάντος. Πρόσθεσε όμως ότι «θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα που είναι διαφορετική».

Δεν υπάρχουν σχόλια: