Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Συνεχείς οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής - Σκουπίδια, μπάζα και επικίνδυνα χημικά στον Πέλεκα * Ρίχνουν τα σκουπίδια στις όχθες του ποταμού και μετά τα …καίνε!

ΠΕΜΠΤΗ 4-2-2010
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες κατοίκων για τη ρίψη μπαζών στις όχθες αλλά και στα νερά του Πέλεκα καθ’ όλο το μήκος του ποταμού.
Η κατάσταση συνεχίζει να είναι σοβαρή δεδομένου ότι κάποιοι ασυνείδητοι ρίχνουν εκεί όχι μόνο μπάζα και σκουπίδια αλλά και σκευάσματα που περιέχουν χημικές ουσίες που είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
 «Και επικίνδυνα σκευάσματα»
 Όπως είπε κάτοικος της περιοχής, υπολείμματα φαρμάκων και άλλων μιγμάτων, εισέρχονται στο υπέδαφος ή οδηγούνται στη θάλασσα. «Φοβάμαι ακόμα και για τα ζώα. Σκυλιά, γατιά αλλά και πρόβατα κάνουν βόλτες στο ποτάμι και πίνουν από τα νερά αυτά. Άρα νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος», είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, υπέδειξε και νερά που εισέρχονται στον Πέλεκα, που είναι αφρίζοντα, και επομένως «κάποιος αρμόδιος πρέπει να έρθει εδώ και να .....κάνει ελέγχους. Δεν είναι αστεία αυτά τα πράγματα», υποστήριξε.
 Σκουπίδια που καίγονται
Υπέδειξε επίσης και άλλα σημεία του ποταμού όπου κάποιοι ρίχνουν σκουπίδια και στη συνέχεια τα καίνε. «Η δυσοσμία και οι καπνοί μας πνίγουν. Ακόμη και το καλοκαίρι που τα πράγματα είναι επικίνδυνα για πυρκαγιές, έχω δει ανθρώπους να καίνε σκουπίδια και οι καπνοί να απλώνονται παντού. Πνιγηρή η ατμόσφαιρα», σημείωσε.
Ένας άλλος κάτοικος είπε ότι κατά καιρούς έρχονται κάποια μηχανήματα και μαζεύουν σκουπίδια αλλά η κατάσταση συνεχίζεται.
 Προκλητικό πέταμα σκουπιδιών
Μάλιστα, ο φακός της Ημερήσιας συνέλαβε χθες το πρωί έναν οδηγό οχήματος να ξεφορτώνει μπάζα και τα «ρίχνει» ανεμπόδιστα στις όχθες του ποταμού. Και το πιο εκπληκτικό είναι ότι επέλεξε να ρίξει τα μπάζα του μπροστά σε πινακίδα του δήμου Κατερίνης που έγραφε: «Απαγορεύεται η ρίψη μπαζών και σκουπιδιών». Δίπλα δε από την πινακίδα αυτή είχε πεταχτεί (μάλλον όχι από τον ίδιο) και ένας ψόφιος σκύλος…
Σε κάλεσμα δημότη προς την Άμεση Δράση της αστυνομικής διεύθυνσης Πιερίας για το συμβάν, στέλεχος της Α.Δ.Π. παρέπεμψε στη δημοτική αστυνομία Κατερίνης. 
Στέλεχος της δημοτικής αστυνομίας Κατερίνης ανέφερε στην «Η» ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συλλαμβάνεται κάποιος ασυνείδητος να πετά σκουπίδια ή μπάζα στο ποτάμι.
Και πρόσθεσε ότι κατά καιρούς έχει πέσει και η ιδέα για δημοσιοποίηση του θέματος, δηλαδή μήπως θα ήταν καλό να ανακοινώνονται αυτές οι παρεμβάσεις της δημοτικής αστυνομίας και να αναφέρεται ότι σ’ αυτές τις περιπτώσεις υποβάλλεται μήνυση εναντίον εκείνων που παρανομούν.
 «Ο δήμος Κατερίνης έχει ευθύνες»
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάποιοι εκ των κατοίκων που διαμαρτύρονται, υποστηρίζουν ότι ο δήμος Κατερίνης, που έχει ευθύνη για την προστασία της περιοχής, θα πρέπει να ολοκληρώσει τα έργα ανάπλασης κατά μήκος του ποταμού και μάλιστα όχι μόνο από τη μία όχθη του Πέλεκα. Και θεωρούν ότι εφόσον συμβεί αυτό αλλά και εφόσον η δημοτική αστυνομία κάνει συχνές περιπολίες και στις δύο πλευρές του Πέλεκα, τότε τα φαινόμενα θα μειωθούν αισθητά.
Επίσης, τόνισαν ότι ο δήμος Κατερίνης θα πρέπει να ανακοινώσει το πού έχει χώρους εναπόθεσης μπαζών, ώστε να μην έρχονται στον Πέλεκα (και σε άλλα μέρη του δήμου και του νομού) εργολαβικά φορτηγά και άλλα επαγγελματικά και ιδιωτικά οχήματα, τα οποία πολύ συχνά πετούν εκεί αντικείμενα από παλιές οικοδομές που γκρεμίζονται.(ΤΟΠΙΚΗ) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: