Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο

DEYAK
«Με προσωπική επίβλεψη του προέδρου» ξεκίνησαν τα έργα στην οδό Κλαζομενών, λέει ανακοίνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Κατερίνης.
Στη φωτό βέβαια διακρίνουμε άλλους τρεις να επι-βλέπουν (να βλέπουν από πάνω, δηλαδή) δυο εργάτες που σκάβουν.
Ελπίζουμε αυτή η αναλογία να μην είναι καθεστώς στα δημοτικά έργα.

Η αλήθεια είναι ότι το θέμα της φορολογίας της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι (από της ιδρύσεως του ελληνικού κράτους μέχρι τις μέρες μας) ένα θέμα ταμπού, ένα θέμα που καίει και τσουρουφλάει για κάποιον που θέλει να διατηρεί άριστες σχέσεις με την Εκκλησία.
Το Επιμελητήριο Πιερίας τόλμησε να σπάσει αυτό το ταμπού (όπως φαίνεται από τις προτάσεις που κατέθεσε για το φορολογικό), βοηθούσης βέβαια και της δεινότατης οικονομικής συγκυρίας.
«Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών της εκκλησίας δεν είναι προσβολή του ιερού σκοπού της πίστης, αλλά ικανοποίηση του κοινού αισθήματος δικαίου των πολιτών», λέει η Διοίκηση του ΕΒΕ.

SKITSO
Σοσιαλισμός με πρόσωπο αγοράς
«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το κράτος δεν μπορεί πλέον να είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας», λέει ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. «Μόνο ο ιδιωτικός τομέας», προσθέτει, «μπορεί να είναι η κινητήρια δύναμη, αλλά για να το κάνει αυτό θα πρέπει να ιδιωτικοποιήσουμε και κυρίως να απελευθερώσουμε την οικονομία από αυτές τις δεσμεύσεις».
Μα καλά, δεν ξεπουλήσαμε ακόμη;
Θυμάμαι το 2003 ο Γ. Αλογοσκούφης κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ότι «πουλά τα ασημικά της οικογένειας χωρίς όρους και προϋποθέσεις».
Το 2006, ο Π. Ευθυμίου του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσε την τότε κυβέρνηση Ν.Δ (και τον Αλογοσκούφη που προΐστατο του υπουργείου Οικονομικών), ότι «πουλάει το ίδιο το σπίτι του ελληνικού λαού».
Τι έμεινε να πουλήσουν τώρα; Τα σώβρακα του ελληνικού λαού;

Ποιος κινδυνολογεί;
«Αυτές οι τιμές (σ.σ: των κολοβακτηριοειδών που βρέθηκαν στο νερό του σχολείου της Χράνης) έπρεπε να είναι στο μηδέν», αναγνώρισε μιλώντας στο «Έθνος» (χθεσινό ρεπορτάζ) ο χημικός της ΔΕΥΑΚ, Α. Καραβέργος, ο οποίος απέδωσε το φαινόμενο σε πιθανή διαρροή σε κάποιο σημείο του δικτύου. «Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με αυξομείωση της χλωρίωσης του νερού και έλεγχο του εσωτερικού δικτύου» είπε, προσθέτοντας πως μέχρι τότε θα έπρεπε τα παιδιά να μην πίνουν από το νερό της βρύσης.
Εμείς τα γράφαμε αυτά δυο μέρες πριν, αλλά μας κατηγόρησε η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ ότι «κινδυνολογούμε».
Μακάρι να κινδυνολογούσαμε έτσι και για τα μέτρα ασφάλειας στα έργα της, πριν καταπλακωθεί ο άτυχος υπάλληλός της.
Μακάρι να κινδυνολογούσαμε έτσι για την αδράνεια των υπηρεσιών του δήμου να εφαρμόσουν το νόμο για τις παράνομες πινακίδες, πριν σκοτωθεί ο άτυχος εργάτης στο σούπερ μάρκετ.
Μακάρι να κινδυνολογούμε κάθε μέρα, μπας και σφίξουν οι κώλοι, που κάθονται χαλαροί πάνω μας, την ώρα που πρέπει να τρέχουν και να μη φτάνουν.

A_1
Τριτοκοσμική, (για να μην μπω άθλια) είναι η κατάσταση που επικρατεί στο προπονητήριο του κλειστού γυμναστηρίου της Κατερίνης.
Για του λόγου το αληθές η σχετική φωτογραφία την οποία τράβηξε γονέας παιδιού που προπονείται στο εν λόγω «προπονητήριο» και η οποία δημοσιεύθηκε στο Pieria-gr.blogspot.com.
Πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε ποιος υπεύθυνος έκρινε κατάλληλο για προπονήσεις τον συγκεκριμένο κτίριο… το ποιοι δεν κάνουν τίποτα για την επισκευή του το ξέρουμε…

Μετά τη «Σολομώντεια» λύση, υπάρχει και η «Σολομώντεια» ερμηνεία.
Τελικώς ένας νόμος είναι καλός, όταν ερμηνεύεται έτσι ώστε να δίνεται λύση στα αδιέξοδα που δημιουργούνται.
Στην περίπτωση του Δήμου Παραλίας, η συγκεκριμένη ερμηνεία του Κώδικα έδωσε λύσεις και όχι μόνο στην πλειοψηφία. Έχω την εντύπωση ότι όλοι είναι ανακουφισμένοι από το τελικό αποτέλεσμα, αφού πέτυχαν όλες οι πλευρές όσα από την αρχή επεδίωκαν.

A_3
Άντε και καλή Τσικνοπέμπτη, καθότι η φτώχεια θέλει καλοπέραση…

Δεν υπάρχουν σχόλια: