Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Τεκμήρια "νέου τύπου"

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009
Ασφυκτικοί έλεγχοι για φοροδιαφυγή στον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών 
Τεκμήρια
"νέου τύπου"
Την κατάργηση των τεκμηρίων με τη σημερινή τους μορφή και την εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων- τεκμηρίων, προκειμένου να εντοπιστούν αδήλωτα εισοδήματα έχει αποφασίσει να εφαρμόσει από το 2010 το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες.
Τα νέα τεκμήρια θα τεθούν στο τραπέζι του κοινωνικού διαλόγου που ξεκινάει την Τρίτη και θα κινηθούν σε τελείως διαφορετική λογική από τα ισχύοντα. Θα βασίζονται στη λογική του πραγματικού κόστους χρήσης και όχι του τεκμαρτού.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέου τύπου τεκμήρια αφορά τον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση το πραγματικό κόστος απόκτησης και χρήσης αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής και άλλων περιουσιακών στοιχείων που σήμερα δεν καταγράφονται αναλυτικά στις φορολογικές δηλώσεις.
Στόχος του υπουργείου είναι να γνωρίζει το πραγματικό κόστος για την αγορά και τη χρήση διάφορων περιουσιακών στοιχείων όπως ...είναι τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα και τα σκάφη αναψυχής και στη συνέχεια να πραγματοποιούνται ειδικές διασταυρώσεις οι οποίες θα δίνουν την κατεύθυνση για το αν θα πρέπει να προχωρήσουν ενδελεχείς έλεγχοι.
Παράλληλα η κυβέρνηση, θορυβημένη από την εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό που έχει καταγραφεί μετά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες οι φορολογούμενοι θα καλούνταν να δηλώσουν τις καταθέσεις στους στα έντυπα της Εφορίας, δηλώνει ότι δεν σκοπεύει να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχετικού μέτρου.
Οι τραπεζικοί λογαριασμοί θα χρησιμοποιηθούν μόνο επικουρικά. Δηλαδή στην περίπτωση που διαπιστωθεί από τις διασταυρώσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με βάση τα νέα κριτήρια- ότι ένας φορολογούμενος (είτε αυτός είναι επαγγελματίας είτε μισθωτός) δαπανά περισσότερα από όσα δηλώνει στην Εφορία, τότε ο έλεγχος θα μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε τραπεζικούς λογαριασμούς.
Πάντως, σε αυτή τη φάση, απομακρύνεται το ενδεχόμενο αναγραφής στις φορολογικές δηλώσεις των αναλυτικών ποσών καταθέσεων στις τράπεζες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: