Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Ενιαίο κοινωνικό μέτωπο ενάντια στη βία, εξήγγειλε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

ΔΕΥΤΕΡΑ 7 ΔΕΚΜΕΒΡΙΟΥ 2009





Περιθωριακές ομάδες, ντόπιες και ξένες, σχεδιάζουν βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

 
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με σκοπό όπως είπε, να τιμηθεί η μνήμη του 15χρονου Αλέξη Γρηγορό-πουλου αλλά και να αποκλειστεί η άσκηση βίας από περιθωριακές ομάδες, που έχουν έρθει στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις και ετοιμάζονται να προβούν σε βανδαλισμούς με άλλοθι τη μνήμη του 15χρονου.

Συλλαλητήριο

Αύριο το μεσημέρι, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο και πορεία που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια, ενώ τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή φοιτητών, σχολείων, εκπαιδευτικών, σωματείων. Σήμερα μαθητές από σχολεία του Χαλανδρίου πραγματοποίησαν πορεία στην περιοχή.

Ο Προέδρος της Δημοκρατίας

«Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου δεν ήταν μόνο μία απεχθής πράξη. Ήταν ένα δίδαγμα για όλους μας, πού μπορεί να ...οδηγήσει η αυθαιρεσία. Δεν ξεχνιέται και δεν μικραίνουν οι διαστάσεις της στο υποσυνείδητο της κοινωνίας και ιδιαίτερα της νεολαίας» τονίζει σε μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους γονείς και την οικογένεια του 16χρονου μαθητή και καταλήγει:

«Εκφράζω ακόμη μία φορά την πίστη μου και τις ενοχές μου απέναντι στην νέα γενιά, στην οποία χρωστάμε την εξασφάλιση μιας δικαιότερης κοινωνίας. Ελπίζω ότι η μνήμη του Αλέξη θα τιμηθεί ειρηνικά γιατί αυτό είναι το ελάχιστο που του οφείλουμε όλοι».

Ο Πρωθυπουργός

Μήνυμα προς τους νέους, έστειλε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, χθες στην αρχή της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

«Καταλαβαίνουμε τα πολύ μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως είναι η μεγάλη ανεργία, η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια, η ανισότητα ... και τους λόγους που κάνουν μερικούς να νιώθουν στο περιθώριο, είμαστε εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα ελπίδας σε αυτά τα παιδιά», είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Είμαστε ενάντια στη βία, τόσο την κρατική όσο και την ατομική», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «η βία αναπαράγει τα προβλήματα» και απηύθυνε κάλεσμα για διαφύλαξη της Αθήνας, αλλά και των θεσμών της δημοκρατίας.

«Πρέπει να στείλουμε ένα θετικό μήνυμα. Να τιμήσουμε τη μνήμη ενός παιδιού, που χάθηκε άδικα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα κατά της βίας, κατά των κοινωνικών αποκλεισμών. Ένα μήνυμα κοινωνικής ευθύνης», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Πρόεδρος της Ν.Δ.

«Ο άδικος χαμός του νεαρού Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου μας συγκλόνισε όλους. Κάθε ανθρώπινη ζωή είναι αναντικατάστατη. Και κάθε απώλεια ζωής είναι τραγική. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για ένα δεκαεξάχρονο έφηβο» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Σήμερα οφείλουμε να σκύψουμε με σεβασμό στη μνήμη του. Και με ειλικρινή διάθεση να δούμε τις δικές μας ευθύνες, ως κοινωνία κι ως οργανωμένη Πολιτεία» προσθέτει ο κ. Σαμαράς και χαρακτήρισε προσβολή στη μνήμη του Αλέξη την εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος και τη «μετατροπή του σε “επέτειο καταστροφών”.

«Οφείλουμε να προστατέψουμε την κοινωνία από όσους εξαπολύουν τυφλή βία εναντίον της. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε ανυποχώρητοι. Η βία εξαχρειώνει και υπονομεύει τη Δημοκρατία, την οποία οφείλουμε να προστατέψουμε. Και σε αυτό πρέπει να είμαστε αταλάντευτοι. Η ανοχή σε τέτοια φαινόμενα τυφλής βίας φέρνει, σίγουρα, νέα θύματα» τόνιζει ο πρόεδρος της ΝΔ και καλεί όλες τιε πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ευρύτερα την ελληνική κοινωνία να δείξει θάρρος, σύνεση και ευθύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό σύστημα, το οικονομικό και μιντιακό κατεστημένο “φοβήθηκε το «αυθόρμητο, μαζικό, πανελλαδικό ξέσπασμα της νεολαίας, την εξέγερση εναντίον αυτών που δολοφόνησαν και εναντίον όλων εκείνων που κάνουν τη ζωή των νέων αβίωτη από την αδικία, την ανασφάλεια, τις διακρίσεις και την καταστολή» και «προσπάθησε να ακυρώσει στη συνείδηση της κοινωνίας την εξέγερση των νέων, επιχείρησε να συκοφαντήσει τον αγώνα τους αποδίδοντας τους σκοτεινά ελατήρια και προθέσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Τότε και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε και υποστηρίζει ότι η Νεολαία έχει λόγους που εξεγείρεται, που αγωνίζεται, που διεκδικεί. Ιδιαίτερα σήμερα που οι νέοι και οι νέες είναι τα πρώτα θύματα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, είναι εκείνοι που πληρώνουν την οικονομική κρίση με μαζική ανεργία, με μισθούς πείνας των 500 και 600 ευρώ, με εργασιακή ανασφάλεια, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, με τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις από το νεοφιλελεύθερο δικομματικό σύστημα. Υποσχέσεις που ξεχνιούνται μόλις γίνουν κυβέρνηση και αντικαθίστανται από την κρατική καταστολή, την επιτήρηση, την αστυνομική βία. Χθες η ΝΔ., σήμερα το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες των νέων γιατί οι νέοι έχουν δίκιο. Το κάναμε πέρυσι θα το επαναλάβουμε και φέτος. Συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο της Κυριακής 6 Δεκεμβρίου, υποστηρίζουμε την πανεκπαιδευτική κινητοποίηση της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου».

Η ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ κήρυξε παναττική στάση εργασίας τη Δευτέρα 7/12, από τις 12:00 ως τη λήξη του ωραρίου, «προκειμένου να διευκολύνει τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και να διαδηλώσουν μαζί με τους μαθητές, τους φοιτητές και όλους τους εργαζόμενους για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η νεολαία και την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών και συλλογικών δικαιωμάτων». Επίσης καλύπτει και ανάλογες αποφάσεις για κινητοποιήσεις που έχουν αποφασιστεί από Νομαρχιακά Τμήματα.

«Οι κινητοποιήσεις για τη δολοφονία του μαθητή ανέδειξαν όχι μόνο πτυχές που αφορούν τα δημοκρατικά δικαιώματα αλλά και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η νέα γενιά» αναφέρει η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ.

Οι «Περιθωριακές ομάδες»

Αναφερόμενος στις “περιθωριακές ομάδες” όπως τις χαρακτήρισε, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε χαρακτηριστικά “κάποιοι επένδυσαν στη διάλυση του κράτους εκείνη την περίοδο. Κάποιοι μέσα από τις διαμαρτυρίες των πολιτών βρήκαν ευκαιρία και ιδεολογικό άλλοθι να επενδύσουν στην υποκουλτούρα της βίας και του βανδαλισμού και λεηλάτησαν την Αθήνα και άλλες πόλεις. Το επόμενο τριήμερο διάφορες περιθωριακές ομάδες θα προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τη δική τους επέτειο, η οποία όμως δεν έχει σχέση με τις διεκδικήσεις των πολιτών. Δεν θα ανεχθούμε επανάληψη σκηνικού τρόμου στις πόλεις. Δεν θα παραδώσουμε την Αθήνα σε βανδαλισμούς. Δεν θα επιτρέψουμε εκμετάλλευση της μνήμης του αδικοχαμένου Αλέξη. Δεν είμαστε εδώ για να συμβιβαστούμε με τη βία και την ανομία, αλλά για να ενθαρρύνουμε τους αγώνες και το στοίχημα των παιδιών να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες απομονώνοντας τις περιφερειακές ομάδες που θέλουν να δημιουργήσουν άβατα και γκέτο”.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: