Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Ημερήσιο Μάτι με την Κατερίνα Τσαλού

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009
Καλό μας χειμώνα επιτέλους. Και καλό μήνα που δεν προκάναμε χθες να πούμε λόγω των εκλογών.
Μπήκαμε στον πιο γλυκό, στον πιο τρυφερό και στον πιο χαρούμενο μήνα του χρόνου-αν εξαιρέσουμε τον Αύγουστο που πάει όλη η Ελλάδα διακοπές- το μήνα των Χριστουγέννων.
Ας ελπίσουμε ότι θα απαλύνουμε λίγο και την επικαιρότητα με το χριστουγεννιάτικο χρώμα και άρωμα.
Εμείς τουλάχιστον αυτή την πρόθεση έχουμε. Όσοι δεν μπορούν να ακολουθήσουν το βηματισμό μας, ας μας απαλλάξουν από τη γκρίνια τους τουλάχιστον.
Εντάξει, εκλογές ήταν, κάποιοι είναι πικραμένοι, κάποιοι ////το πήραν πολύ στα σοβαρά και κάποιοι άλλοι αισθάνονται ορφανοί.
Έτσι συμβαίνει πάντα. Δεν θα χαλάσουμε και τη ζαχαρένια μας, πόσο μάλλον τις σχέσεις μας.
Αυτές οι παγκόσμιες ημέρες αρχίζουν και γίνονται πια…σαν μνημόσυνα. Η χρησιμότητά τους έχει χαθεί. Δεν είναι επέτειοι για μηνύματα. Οφείλουν κάθε φορά να «δίνουν» και κάτι.
Η Παγκόσμια ημέρα κατά του Aids έχει μήνυμα και μάλιστα δυνατό. Απορώ γιατί περιοριζόμαστε στο κόκκινο κορδελάκι και δεν οργανώνονται συναντήσεις, εκστρατείες, ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία, πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους, παντού.
Η ενημέρωση είναι η αρχή και μάλιστα πολύ σημαντική ειδικά για τους νέους ανθρώπους που με το ελαφρυντικό της «άγνοιας κινδύνου» είναι τα πιο εύκολα θύματα της μάστιγας.
Πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία που ίσως προκαλέσουν τους νέους αναγνώστες για μια δεύτερη και καλύτερη ανάγνωση, ανάλυση, κρίση.
Έχουν περάσει σχεδόν τριάντα χρόνια από την πρώτη διάγνωση λοίμωξης από τον ιό του AIDS και η εξάπλωση της νόσου που έχει προκαλέσει το θάνατο 25 εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη, φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο ΟΗΕ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Στη χώρα μας, ωστόσο, δε φαίνεται να ισχύει κάτι ανάλογο, αφού το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιολογικής Παρακολούθησης του υπουργείου Υγείας, υποστηρίζει ότι το 2009 καταγράφηκε σημαντική αύξηση των νέων φορέων του ιού HIV.
Πιο συγκεκριμένα, τους δέκα πρώτους μήνες του 2009 έγιναν 462 νέες διαγνώσεις, ενώ το συντριπτικό τους ποσοστό (83,3%) αφορά άνδρες που μολύνθηκαν κυρίως μέσω ομοφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής.
Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται σε άτομα ηλικίας μεταξύ 25 και 44 ετών, ενώ οι νέες διαγνώσεις αφορούν κυρίως άνδρες 30 με 34 ετών και γυναίκες 25 με 29 ετών. Την ίδια ώρα, έχει μειωθεί ο αριθμός των νέων φορέων του AIDS, που κάνουν χρήση ενδοφλεβίων ναρκωτικών.
Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι πέρα από την αύξηση νέων φορέων του HIV, παρατηρείται και αύξηση μεταδοτικών νοσημάτων, ξεχασμένων από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα η σύφιλη.
Αυτά για σήμερα με πολύ-πολύ ενημερωτικό χαρακτήρα και διάθεση γιατί όλα τα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας απλώς μας …αρρωσταίνουν και μας κουράζουν.
Ας ασχοληθούν όσοι δεν έχουν κανένα άλλο νόημα στη ζωή τους πέρα από αυτό και ας εντρυφήσουν στην πολιτική ανάλυση.
Πάμε τώρα και σε ένα αμιγώς αθλητικό θέμα, πλην όμως αφορά όλη την Κατερίνη αφού έχει να κάνει με την αγαπημένη μας ομάδα τον Πιερικό.
Συζητήθηκε πολύ χθες όλη μέρα και όταν ρώτησα να μάθω τι το αξιοσημείωτο μου μετέφεραν περισσότερα παράπονα από όσα περίμενα να ακούσω.
Με πληροφόρησαν μάλιστα ότι ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Πιερικού υποχρεώθηκε για λόγους ευθιξίας να αποχωρήσει από την εκδήλωση πριν την ώρα του, διότι οι διοργανωτές, βλέπε δήμος, δεν φρόντισε ούτε καν να προσφωνήσει ούτε να καλέσει για έναν σύντομο χαιρετισμό τον πρόεδρο ή ακόμη-ακόμη και τον εκπρόσωπο της ΠΑΕ Πιερικός.
Υπήρχε μάλιστα και μια ευχάριστη έκπληξη προγραμματισμένη, να αποδοθεί στο δήμο Κατερίνης ένα κύπελο από αγώνα τελικού κυπέλου του Πιερικού προκειμένου να κοσμήσει τις προθήκες του μουσείου που πρόκειται –δεν μπορεί-να αποκτήσει η Κατερίνη.
Δυστυχώς, ούτε αυτό δεν έγινε, αφού οι άνθρωποι του Πιερικού και του Ερασιτέχνη, απλώς …αγνοήθηκαν.
Ενημερώθηκα επίσης πως η πρόσκληση για την εκδήλωση τιμής της ιστορικής ομάδας έφθασε στα γραφεία του Πιερικού τη Δευτέρα το μεσημέρι και η εκδήλωση είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της ίδιας ημέρας.
Ενημερώθηκα επίσης ότι ήταν μια πολύ όμορφη βραδιά που θα μπορούσε σίγουρα να είναι ακόμη καλύτερη αν προσέχαμε λίγο…τις λεπτομέρειες.
Δεν αξίζει στον Πιερικό τίποτα άλλο παρά μόνο το καλύτερο.
Καλή μας ημέρα. (ΤΟΠΙΚΗ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: