Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου



PAPAGEORGIOYΟι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο
Την παρέμβασή του στον ΕΛΓΑ και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για να τους αποδοθούν κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις για την ακαρπία στην παραγωγή της φράουλας του 2009, ζήτησαν από τον βουλευτή Πιερίας του ΠΑΣΟΚ Θανάση Παπαγεωργίου φραουλοπαραγωγοί του νομού.
Σε συνάντηση που είχαν μαζί του τον ενημέρωσαν ότι η παραγωγή της φράουλας στην Πιερία ήταν ιδιαίτερα μειωμένη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και πως, σε αυτοψία που έγινε από συνεργεία του ΕΛΓΑ, η ζημία που διαπιστώθηκε, καταγράφτηκε και πιστοποιήθηκε, έφτασε το 80%.
Οι φραουλοπαραγωγοί προσδοκούσαν ότι, λόγω της μεγάλης ζημιάς, ο ΕΛΓΑ, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, θα .....τους αποζημίωνε κατ’ εξαίρεση,για να καλυφθεί ένα μέρος τουλάχιστον του κόστους παραγωγής.
Η απάντηση όμως που πήραν από τον Οργανισμό ήταν πως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρμοδίων υπουργών και τέτοια απόφαση μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί.
Για το λόγο αυτό αντιπρόσωποι των φραουλοπαραγωγών ζήτησαν τη συνδρομή του βουλευτή, επισημαίνοντάς του πως το θέμα αφορά 16 παραγωγούς και η συνολική δαπάνη για τον ΕΛΓΑ δεν ξεπερνά τις 350.000 ευρώ.
Ο κ. Παπαγεωργίου δεσμεύτηκε να προωθήσει το αίτημά τους προς την αρμόδια υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο Δαίμων του τυπογραφείου
Βεβαίως και δεν είναι σήμερα 25 λεπτά/χλμ το κόστος των διοδίων και βεβαίως δεν θα φτάσει στα 50 λεπτά όταν θα τελειώσουν οι σήραγγες των Τεμπών, όπως διαβάσατε χθες σε τούτη δω τη στήλη.
Το ορθόν είναι 0,025 και θα φτάσει 0,05, αλλά ο δαίμων του τυπογραφείου (ίσως και ο δαίμονας μέσα μας, με τόσα που παθαίνουμε στην ΠΑΘΕ) μας έφαγε τα μπροστινά μηδενικά και μας εξέθεσε ανεπανόρθωτα. Εξ ου και επανορθώνουμε.

Μ’ αρέσει που θέλουν να φορτσάρουν την τελευταία χρονιά της θητείας τους Δήμαρχοι και Νομάρχες.
Αλλά, λογαριάζουν χωρίς τον (νέο) ξενοδόχο, τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος στον προϋπολογισμό του 2010 μειώνει τους ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, σημαίνει το αρκτικόλεξο) των δήμων, ενώ κατά 15% περικοπή αναμένεται και στις χρηματοδοτήσεις προς τις νομαρχίες.
Καθότι, όπως ανακάλυψε μετεκλογικά έκπληκτη η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, το ταμείον είναι μείον.

KALFAS-KOZANH
«Η ποίηση πάει παντού και μας κάνει καλύτερους», λέει ο ποιητής Αντώνης Κάλφας, που, μαζί με τα «Διασωθέντα της μνήμης κειμήλια» (τα οποία αν ενθυμείσθε πέρσι ανέβηκαν και στη θεατρική σκηνή του ΠΗΓΑΣΟΥ), θα βρεθεί στην Κοζάνη ως εισηγητής και εν ταυτώ συγγραφέας, σε εκδήλωση που υποστηρίζεται από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.

Νωπό είναι ακόμη το μελάνι του δεύτερου βιβλίου του Γιάννη Τεκίδη (η συλλογή διηγημάτων «Το τέρας που κοιμάται», εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία, παρακαλώ) και δεν προλάβαμε να το διαβάσουμε.                 
Επιφυλασσόμεθα, μια αμέσως επόμενη μέρα, να γράψουμε εκτενώς.

A1_01-12
Με εγκύκλιό της η Υπουργός Περιβάλλοντος, προτρέπει τις υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται γύρω από το περιβάλλον να παρέχουν κάθε ενημέρωση στους πολίτες για περιβαλλοντικά προβλήματα, ακόμη κι αν αυτοί δεν έχουν έννομο συμφέρον.
Ωραίο ως είδηση, αλλά δεν προσθέτει κάτι σε όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, καθότι όπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο οι απαραίτητες πληροφορίες θα παρέχονται κατόπιν γραπτού αιτήματος από τον πολίτη.
Κοινώς υπενθυμίζει στις υπηρεσίες τα… αυτονόητα!

A2_01-12
Με την εκδήλωση στην ιστορία του Πιερικού ολοκληρώθηκαν τα Αικατερίνεια 2009 και πάμε για άλλα.
Μια εκδήλωση που ξύπνησε μνήμες σε όσους παραβρέθηκαν στο συνεδριακό κέντρο.
Δεν μπορώ όμως να μην επισημάνω μερικά «φάουλ» που από κάποιους θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και αντιαθλητικά. Εκτός από το παρελθόν, υπάρχει και το παρόν (και ελπίζουμε και ένα καλύτερο μέλλον) ως εκ τούτου μόνο ως φάουλ μπορεί να χαρακτηρισθεί η μη προσφώνηση του προέδρου του Ερασιτέχνη (του θεματοφύλακα όπως λένε της ομάδας), αλλά και των εκπροσώπων της ΠΑΕ Πιερικός η οποία προσεκλήθη στην εκδήλωση μόλις το μεσημέρι της ίδιας μέρας!
Ο ΠΟΚ βράβευσε και μια σειρά ανθρώπων (καμιά 35αριά) που στα 48 χρόνια διαδρομής του Πιερικού ήταν πάντα κοντά του. Εις εξ’ αυτών ο δικός μας Χρ. Παπακωνσταντίνου, γνωστός «Πιερικάρας». Ήταν όμως παράληψη(;) η μη βράβευση του Βάνια Κορωνίδη, ενός συναδέλφου ο οποίος πάνω από 30 χρόνια είναι σχεδόν καθημερινά στο γήπεδο καλύπτοντας το ρεπορτάζ του Πιερικού.
Όπως έγινε γνωστό η εκδήλωση διοργανώθηκε εξολοκλήρου από τον Πολιτιστικό Οργανισμό Κατερίνης, χωρίς καμιά αρωγή (γιατί δεν ζητήθηκε) του Ερασιτέχνη ή της ΠΑΕ Πιερικός.
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: