Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Άνοιξε ο δρόμος για ελληνικές διεκδικήσεις περιουσιών στην Κωνσταντινούπολη

ANOIKSE_O_DROMOS_1
Μετά την πρόσφατη απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων
H «υπόθεση Πιστικά» τώρα θα γίνει και ταινία σε ελληνοτουρκική κινηματογραφική συμπαραγωγή
Στην Κωνσταντινούπολη βρέθηκε ο δικηγόρος  Κατερίνης Δημήτρης Γκελντής το διάστημα 22-27 Νοεμβρίου, καθώς η θετική έκβαση της υπόθεσης Φωκά, άνοιξε το δρόμο για διεκδικήσεις και άλλων δικαιούχων αποζημιώσεων από την Τουρκία, με αποτέλεσμα να ετοιμάζει, μαζί με τον Τούρκο συνάδελφό του Οκάν Χεμσινλίογλου, το πρώτο κύμα δικαστικών διεκδικήσεων κατά της Τουρκίας.
Κατά την διάρκεια της παραμονής του εκεί δεν ...περιορίστηκε μόνο στον συντονισμό των νέων υποθέσεων αλλά πραγματοποίησε προγραμματισμένες συναντήσεις και συνεντεύξεις.
Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο υπέβαλλε τα σέβη του  ο κ. Γκελντής. Ευχαρίστησε τον Παναγιότατο για την ηθική του στήριξη στο δύσκολο και μακροχρόνιο δικαστικό του αγώνα.
Ο Παναγιότατος τον συνεχάρη για την μεγάλη του  επιτυχία στην υπόθεση Φωκά, η οποία γέμισε με χαρά, ελπίδα και ανακούφιση το Πατριαρχείο και την Ελληνική μειονότητα, αφού πρόκειται για μια απόφαση που μπορεί να βοηθήσει πολύ στην επίλυση των δικαιωμάτων της μειονότητας.
Η συνάντηση διήρκεσε περίπου μία ώρα και ο κ. Γκελντής αποδέχθηκε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Παναγιότατου να τον επισκεφθεί και πάλι τον ερχόμενο Μάιο. Να σημειωθεί ότι για την επίσκεψη του στον Παναγιότατο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εξέδωσε δελτίο τύπου στα εκεί μέσα ενημέρωσης.
Συνάντηση με τον Γενικό Πρόξενο στην Πόλη
ANOIKSE_O_DROMOS_2Με τον Έλληνα Γενικό Πρόξενο στην Πόλη κ. Μπουρνόβα είχε ο κ. Γκελντής δίωρη συνομιλία για τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Μειονότητα και άπτονται του αντικειμένου του.
Μάλιστα, ο κ. Πρόξενος, ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς του κ. Γκελντή στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που απασχολούν την Ελληνική μειονότητα της Πόλης, προχώρησε σε μία κίνηση, όχι μόνο συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Του παρέδωσε τον τηλεφωνικό κατάλογο της Κωνσταντινούπολης έτους 1955-56. Αποκτά ιδιαίτερη συναισθηματική αξία ο τηλεφωνικός αυτός κατάλογος, αν αναλογισθεί κανείς ότι ήταν η τελευταία χρονιά όπου από το 1.000.000 περίπου ονόματα που περιλαμβάνει, καταγράφονται 300.000 ελληνικά ονόματα!
Ακολούθησαν όμως τα Σεπτεμβριανά γεγονότα του 1955 και έκτοτε η Ελληνική μειονότητα συρρικνωνόταν συνεχώς για να αριθμεί σήμερα μόλις 2.000 άτομα.
Συνέντευξη και δηλώσεις σε εφημερίδες
Κατά την διάρκεια της εκεί παραμονής του ο κ. Γκελντής παραχώρησε και συνέντευξη στην ομογενειακή εφημερίδα «Ηχώ της Πόλης», του δημοσιογράφου και ανταποκριτή του «Μέγκα», Ανδρέα Ρομπόπουλου, ο οποίος ετοιμάζει ειδικό αφιέρωμα που θα παρουσιαστεί στα Ελληνικά Μ.Μ.Ε.
Μεγάλο ενδιαφέρον όμως για την υπόθεση Φωκά και για τις πολιτικές προεκτάσεις που δημιουργούνται στην Ευρωπαϊκή Ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, έδειξαν τόσο ο τουρκικός αλλά και ο ευρωπαϊκός Τύπος.
Σε συνέντευξη που ο κ. Γκελντής παραχώρησε στις τουρκικές και ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδες «Hurriet» και «Haber Turk» καθώς και στο γερμανικό περιοδικό «SPIEGEL», ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Πιστεύω ότι με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τους αδελφούς Φωκά, ανοίγει ο νομικός δρόμος για αποζημιώσεις των δικαιούχων 11.500 περίπου ακινήτων, που έχει δημεύσει κατά καιρούς η Τουρκία και ανέρχονται σε 14 δισ. Ευρώ.
Την απόφαση του ΕΔΑΔ την έχω στείλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είναι αρμόδια για την διεύρυνση και επίτροπος είναι ο κ. Όλι Ρεν, και έχω ζητήσει να πάρουν επίσημα θέση αναφορικά με παρόμοιες ιδιοκτησίες στην Κωνσταντινούπολη που ανήκαν σε Έλληνες.
Η υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Ατομικών Ελευθεριών είναι πάνω από σημαίες, πάνω από εθνικότητες, πάνω από θρησκείες, πάνω από όποιες διαφορές υπήρχαν και εύχομαι να μην υπάρξουν στο μέλλον μεταξύ των δύο χωρών.
Μ’ αυτό το σκεπτικό η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά οι οποίοι αγωνίστηκαν 18 χρόνια για να κερδίσουν την αξιοπρέπειά τους, που, δυστυχώς, στη σημερινή εποχή είναι το αυτονόητο, δηλαδή ο σεβασμός των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Στη μεγάλη οθόνη η υπόθεση Πιστικά
Τέλος, με τον κ. Γκελντή ήρθαν σε επικοινωνία στην Κωνσταντινούπολη οι συντελεστές Ελληνοτουρκικής κινηματογραφικής συμπαραγωγής, που θα μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη την ιστορία της Πολυξένης Πιστικά.
Η ταινία θα ξετυλίξει το δράμα των τριών αδελφών. Από την ορφάνια και την υιοθεσία της Πολυξένης μέχρι και την τραγική κατάληξή της τον Απρίλιο του 2000.
Επίσημη ανακοίνωση θα κάνουν σύντομα οι συντελεστές της συμπαραγωγής ενώ προβλέπουν ότι η ταινία θα προβληθεί τον Δεκέμβριο του 2010. (Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: