Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Δημοτική πλέον η πλατεία Δημοκρατίας Έναντι 4,25 εκ. ευρώ


DHMOTIKH_1
Την κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ και υπέργειου πάρκου αναψυχής με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ, προκρίνει μελέτη που είχε εκπονήσει πέρσι, για λογαριασμό του δήμου Κατερίνης, η Πιερική Αναπτυξιακή
«Ιστορική για το μέλλον της Κατερίνης», χαρακτήρισε ο δήμαρχος Κατερίνης την προχθεσινή ημέρα, κατά την οποία υπογράφτηκαν τα συμβόλαια αγοράς της πλατείας Δημοκρατίας (πλατείας Ευκαρπίδη), ενός οικοπέδου 12 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης, ιδιοκτήτες του οποίου ήταν συνολικά 17 συνκληρονόμοι-ιδιοκτήτες.
Η τελευταία φάση της μακρόχρονης διαδικασίας αγοράς του οικοπέδου από τον δήμο Κατερίνης έλαβε χώρα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Κατερίνης, όπου παρέστησαν δημοτικοί σύμβουλοι, ο νομικός σύμβουλος του δήμου, η διευθύντρια οικονομικών υπηρεσιών, υπηρεσιακοί παράγοντες, όλοι οι ιδιοκτήτες και η δικηγόρος τους.
Τα συμβόλαια, υπεγράφησαν από τις δύο πλευρές και ο .....κάθε ιδιοκτήτης έλαβε με την υπογραφή του τραπεζική επιταγή εξόφλησης. Το συνολικό τίμημα της αγοράς της πλατείας ανήλθε στα 4.251.150 ευρώ.
«Είναι μια ευτυχής στιγμή, μια ιστορική ημέρα η σημερινή, γιατί δίνουμε προτεραιότητα στο μέλλον των ανθρώπων της πόλης», είπε ο δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης, επισημαίνοντας πως «η πλατεία, που ήταν για εβδομήντα και πλέον χρόνια ένα όνειρο των κατοίκων της, ανήκει πλέον σε όλους τους δημότες».
DHMOTIKH_2« Ό,τι υπόσχεται αυτή η διοίκηση το υλοποιεί», υποστήριξε ο δήμαρχος, ενώ έκανε λόγο για «τις μάχες», όπως τις χαρακτήρισε, που έδωσε η διοίκηση του δήμου προκειμένου να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία, αλλά και τις ενστάσεις που (λόγω οικονομικής κρίσης) είχαν οι τράπεζες και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τη μεγάλη αυτή αγορά.
Τόνισε ακόμη πως η διοίκηση του δήμου έχει ήδη έτοιμες τις τεχνοοικονομικές μελέτες για την ανάπλαση και αξιοποίηση αυτού του χώρου, προς όφελος των πολιτών.
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι τον Αύγουστο, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης είχε αποφασίσει, κατά πλειοψηφία, να προχωρήσει στη λήψη δανείου, ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ, για την αγορά της συγκεκριμένης πλατείας, επικαιροποιώντας μια παλαιότερη (του 2006, επί θητείας Γ. Αμοιρίδη) αντίστοιχη, αλλά ομόφωνη τότε, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στην ίδια συνεδρίαση είχε εγκριθεί και η παραλαβή μελέτης σκοπιμότητας για την αγορά της πλατείας και τη μετατροπή της σε υπόγειο χώρο στάθμευσης και χώρο αναψυχής, η εκπόνηση της οποίας είχε ανατεθεί στην Πιερική Αναπτυξιακή και η οποία παρουσίαζε τρία σενάρια βιωσιμότητας της λειτουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης με  500, 800 ή 1000 θέσεις και τη μετατροπή του υπέργειου χώρου της πλατείας σε χώρο αναψυχής και πρασίνου.
Το κόστος της κατασκευής του υπόγειου σταθμού, υπολογίζονταν, ανάλογα με τα σενάρια δυναμικότητάς του, σε 7,1 εκ. ευρώ για τις 500 θέσεις, 10,7 εκ. ευρώ για τις 800 θέσεις και 13,2 εκ. ευρώ για τις 1000 θέσεις.
Η μελέτη προέβλεπε ακόμη τη δημιουργία υπέργειου πάρκου (με την αποκατάσταση και ανάπλαση της ισόγειας επιφάνειας του σταθμού), όπου θα αναπτύσσονταν χώροι πρασίνου, καθιστικά, παιδική χαρά, αναψυκτήριο και μονοπάτια για ποδηλατικούς περιπάτους.
Για την υλοποίηση όλων των παραπάνω ως καταλληλότερη μέθοδος προκρίνονταν η ανάθεση του έργου σε ιδιώτες, μέσω των ΣΔΙΤ, των γνωστών Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Όπου οι ιδιώτες αναλαμβάνουν να κατασκευάσουν το έργο και να το εκμεταλλευτούν για όσο χρόνο χρειαστεί να κάνουν απόσβεση των κεφαλαίων τους και να προσπορίσουν, εννοείται, και ένα εύλογο κέρδος.
DHMOTIKH_3Προφανώς γι’ αυτό η διοίκηση του δήμου δεν προβλέπει κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο στο, τελευταίο της θητείας της, Τεχνικό Πρόγραμμα, όπου έχει εγγράψει μόλις 15.000 ευρώ για μελέτη και 100.000 ευρώ για το έργο της διαμόρφωσης υπαίθριου (και όχι υπόγειου) χώρου στάθμευσης και περιβάλλοντος χώρου της πλατείας Δημοκρατίας.
Όσο για την αθέτηση τελικά των προεκλογικών της δεσμεύσεων (υπόσχονταν άμεση κατασκευή διώροφου δημοτικού χώρου στάθμευσης στην πλατεία Ευκαρπίδη κι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί μέσα στον έναν χρόνο που της απομένει), ας όψεται η γραφειοκρατία, οι Τράπεζες και το Ελεγκτικό Συνέδριο, όπως είπε ο δήμαρχος. (Πολιτεία/Β.Χ.)
ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: