Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

ΛΙΤΟΧΩΡΟ - Αλέξης Τσίπρας: Το φυσικό περιβάλλον το δανειζόμαστε από το μέλλον



TSIPRAS_1
«Απορώ πως δεν έχουμε υποστεί ακόμη τις συνέπειες της οργής των θεών» είπε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας που βρέθηκε χθες στην Πιερία για να δει από κοντά το πεδίο βολής και να συναντηθεί με εκπροσώπους φορέων της περιοχής του βουνού.

Ο κ. Τσίπρας που έφθασε χθες το μεσημέρι στο Λιτόχωρο, συνοδευόμενος από τη βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμανατίδου και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας, επισκέφθηκε το πεδίο Βολής Λιτοχώρου, όπου τον δέχθηκε και τον ....«ξενάγησε» (στο από το παρατηρητήριο) ο διοικητής της Μονάδας.
«Είχαμε την αίσθηση ότι τα άρματα στοχεύουν και σκοπεύουν το βουνό, ότι Όλυμπος δέχεται επίθεση, ότι βάλλεται και βάλλεται διαρκώς», είπε λίγο μετά στη συνάντηση που είχε στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λιτοχώρου, με εκπροσώπους φορέων της αυτοδιοίκησης (και από την Πιερική και από τη Θεσσαλική πλευρά του βουνού, εκπροσώπους περιβαλλοντικών οργανώσεων και παραγωγικών φορέων της περιοχής.
TSIPRAS_2Ο κ. Τσίπρας άκουσε επί σχεδόν δυο ώρες προσεκτικά τις απόψεις και τις προτάσεις τους.
«Το θαύμα της φύσης, είπε κλείνοντας τη συνάντηση «είναι ότι ο Όλυμπος δεν προστατεύεται από την πολιτεία, ότι την τύχη του την ορίζουν ‘χρυσόβουλα’ κι ότι έχει στα πόδια του ένα πεδίο βολής που επεκτείνεται».
Τόνισε ότι ό Όλυμπος ανήκει σε όλο τον πλανήτη κι ότι χρειάζεται να υπάρξει ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο για τη προστασία του, που σημαίνει ότι πρέπει να υπογραφεί άμεσα Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη και να εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα όριά του και τους κανόνες προστασίας του.
Μιλώντας για τη ανάπτυξη, που τέθηκε ως ζητούμενο από εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι ο Όλυμπος μπορεί να αναπτυχθεί, όχι όμως με βάση το μοντέλο που προσβλέπει στο πρόσκαιρο κέρδος, αλλά στην προστασία του περιβάλλοντος με όφελος («από όλο αυτόν τον θησαυρό και πλούτο») για τους κατοίκους του.
«Είναι οξύμωροι και παράλογο», είπε τέλος, «να διεκδικούμε να χαρακτηριστεί το βουνό θαύμα της φύσης κι εμείς να το βομβαρδίζουμε και να το κακοποιούμε. Απορώ πώς δεν έχουμε υποστεί ακόμη τις συνέπειες της οργής των θεών!».
«Θα υποστούμε όμως σίγουρα», πρόσθεσε, «την οργή των επόμενων γενιών, γιατί το φυσικό περιβάλλον το δανειζόμαστε από το μέλλον και το οφείλουμε στο ακέραιο.( Πολιτεία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: