Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009

Ψήφισμα για τις πλημμύρες εξέδωσε το νομαρχιακό συμβούλιο Πιερίας

Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009
Ζητούνται αντιπλημμυρικά!

Ψήφισμα με το οποιο ζητάται η άμεση χρηματοδότηση του νομού Πιερίας για έργα αποκατάστασης σε δίκτυο υποδομών που καταστράφηκαν λόγω των πλημμυρών του Οκτωβρίου εξέδωσε το νομαρχιακό συμβουλιο Πιερίας.
Στο ψήφισμα αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: “Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας, κατά την τακτική συνεδρίαση στις 3-11-2009, αποφάσισε ομόφωνα να καταθέσει στα συναρμόδια Υπουργεία το παρακάτω ψήφισμα, σχετικά με τις ζημιές που καταγράφηκαν στην Πιερία από τις πλημμύρες του Οκτωβρίου.
Ο Νομός Πιερίας κατά την 24η και 25η Οκτωβρίου 2009 πλήγηκε από ....σφοδρές βροχοπτώσεις. Το ύψος της βροχής κατά το διήμερο, σύμφωνα με τις μετρήσεις του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών που διαθέτει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ήταν για το Δήμο Δίου 324 mm ενώ για την υπόλοιπη Πιερία περίπου 260 mm, όταν η συνήθης ετήσια βροχόπτωση είναι 450-600 mm.
Λόγω των πρωτόγνωρα έντονων βροχοπτώσεων, αγνοείται μέχρι σήμερα ένας συνάνθρωπός μας (σημειώνουμε για πρώτη φορά στο Νομό μας). Πολύ σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν σε υποδομές (οδικό και αγροτικό δίκτυο, δίκτυα άρδευσης και ύδρευσης, κτλ.) σε σπίτια, αποθήκες, καταστήματα, καθώς επίσης και σε γεωργικές εκτάσεις (καλλιέργειες και αποθηκευμένες σοδειές). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα θα επαναλαμβάνονται συχνότερα στο μέλλον, λόγω των κλιματικών αλλαγών στον πλανήτη, με διαρκώς κλιμακούμενα ολέθρια αποτελέσματα.
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Πιερίας έχει υλοποιήσει τα τελευταία 11 χρόνια σημαντικά έργα για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού, είτε μέσω εργολαβιών, είτε με τα δικά της μηχανήματα και αυτός είναι ο λόγος που οι απώλειες δεν ήταν μεγαλύτερες. Όμως οι ανάγκες είναι περισσότερες, γεγονός που επιβεβαιώθηκε στις τελευταίες βροχοπτώσεις.
Θέση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας είναι ότι η καταβολή αποζημιώσεων από το κράτος στους πολίτες για κάλυψη μέρους των ζημιών και η χρηματοδότηση αποκαταστάσεων, κοστίζουν σε όλους περισσότερο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητούμε την άμεση χρηματοδότηση όλων των απαραίτητων έργων αποκατάστασης των ζημιών και των έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης του συνόλου του Νομού, για τα οποία σημειώνεται ότι υπάρχουν έτοιμες μελέτες  και αν είναι απαραίτητο να τροποποιηθεί το ΕΣΠΑ προκειμένου να εξασφαλιστούν πόροι”.(ΤΟΠΙΚΗ)
 ΚΡΑΧΤΗΣ
(http://kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: