Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Εμφραγμα στη Δικαιοσύνη Τις 750.000 θα φτάσουν οι μηνύσεις στη χώρα φέτος, τη στιγμή που η αμετάκλητη απόφαση για ένα αδίκημα μπορεί να φτάσει και τα δώδεκα χρόνια

DEYTERA 30-11-2009

Εμφραγμα στη Δικαιοσύνη

Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην ποινική δικαιοσύνη, καθώς ο αριθμός των μηνύσεων που υποβάλλονται μέσα στο 2009 θα ξεπεράσει τις 300.000 στην Αθήνα μέχρι το τέλος του χρόνου και τις 750.000 σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας.

 Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), ο πρόεδρός της Σ. Μπάγιας αποκάλυψε τη δραματική αύξηση των μηνύσεων (κυμαίνονταν περίπου σε 250.000 σε Αθήνα και 500.000 πανελλαδικά, μέχρι πέρσι), αλλά και την τραγική καθυστέρηση απονομής της ...δικαιοσύνης, αφού για αμετάκλητη απόφαση σε ένα πλημμέλημα χρειάζονται 5-6 χρόνια, ενώ για κακούργημα 10-12 χρόνια.
Οι εισαγγελείς ζήτησαν ριζοσπαστικά μέτρα γιατί η κατάσταση έχει ξεφύγει πανελλαδικά (στη Θεσσαλονίκη οι μηνύσεις θα ξεπεράσουν εφέτος τις 80.000, στον Πειραιά τις 30.000 κ.λπ.) και μόλις το 8% του συνόλου αφορούν σημαντικές υποθέσεις (περίπου 60.000 ετησίως), ενώ οι υπόλοιπες (περίπου 700.000) ήσσονος σημασίας αδικήματα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδης συμφώνησε στις προτάσεις της ΕΕΕ για ευρεία αποποινικοποίηση των ήσσονος σημασίας αδικημάτων, περιορισμό της αναβολής των δικών (θα προσδιορίζονται στην ίδια δικαστική σύνθεση), επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου βελτιωμένου, κατοχύρωση αντικειμενικών κριτηρίων για κάθε υπηρεσιακή μεταβολή των δικαστικών λειτουργών με υποχρεωτική αιτιολόγηση των σχετικών αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ).
Αν και οι τόνοι ήταν πιο χαμηλοί από ό,τι στο παρελθόν, δεν έλειψαν οι αιχμές και αντιπαραθέσεις για τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης που επιχείρησε η απελθούσα κυβέρνηση, για την κατάργηση της αυτοδιοίκησης, το ενδεχόμενο επέκτασης του ωραρίου στα δικαστήρια, την κατανομή των ευθυνών μεταξύ δικαστών και δικηγόρων για τις συχνές αναβολές υποθέσεων.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκης υποστήριξε ότι η ΝΔ φρόντισε να είναι η Δικαιοσύνη ανεξάρτητη, ενώ ζήτησε να μην αλλάξει τίποτα στο αυτοδιοίκητο γιατί, όπως είπε, θα επανέλθει η κομματική εξάρτηση στη Δικαιοσύνη.
Ο Χ. Καστανίδης έκανε λόγο για κρίση στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης λόγω της εδραιωμένης πεποίθησης στον πολίτη ότι ουσιαστικά στερείται δικαστικής προστασίας και λόγω της αποτυπωμένης προσπάθειας χειραγώγησης της δικαστικής κρίσης κατά περιόδους. Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει από τους δικαστικούς λειτουργούς δόλιες εξυπηρετήσεις, όπως συνέβη κατά περίπτωση στο παρελθόν, και προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου επιλογής της δικαστικής ηγεσίας.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απ. Κακλαμάνης διαβεβαίωσε ότι έστω και αν κάποιοι ευφυείς οδήγησαν υποθέσεις στο αρχείο ή σε έρευνες επ άπειρον, θα ερευνηθούν όλα σε εξεταστικές επιτροπές για να εξατομικευτούν οι ευθύνες. Αφησε δε αιχμές για δικαστικούς που επηρεάζονται από κομματικές και θρησκευτικές αντιλήψεις.
Συμφωνία
Ο Χ. Καστανίδης αναφέρθηκε σε βελτιώσεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης συμφώνησε ότι υπάρχουν περιθώρια εξορθολογισμού.

Ωστόσο, ο Σ. Μπάγιας επέμεινε στη συνταγματική αναθεώρηση για τη ριζική αλλαγή του πλαισίου, επισημαίνοντας τη γενικευμένη αντίληψη περί ατιμωρησίας και την ανεπάρκεια των ρυθμίσεων. Αφησε πάντως και αιχμές, τονίζοντας ότι ο νόμος δεν εφαρμόστηκε σωστά (μπλοκάρισμα δικογραφιών προς τη Βουλή, παραγραφή κ.λπ.).
Ο πρόεδρος ΣτΕ Π. Πικραμμένος ζήτησε διακομματική επιτροπή για μακρόχρονα προγράμματα αναδιάρθρωσης της Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος του ΑΠ. Γ. Καλαμίδας αναφέρθηκε στα μεγάλα κενά δικαστών που υπάρχουν, ενώ ο εισαγγελέας ΑΠ Ι. Τέντες υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι προφυλακίσεις θα πρέπει να γίνονται με μέτρο.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ (ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: