Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Το ΕCΟFΙΝ στηρίζει το οικονομικό πρόγραμμα Παπανδρέου

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009 - ΤΑ ΝΕΑ
Ζαν ΠισανίΦερί.  Ένας  από τους συντάκτες μελέτης  που ετοίμασε  το think tank  Βruegel, στο οποίο στηρίχθηκε η συζήτηση  των υπουργών  Οικονομικών.  Με τον κ. Πισανί φέρεται να  συζητά συνεργασία και ο Γ.  Παπανδρέου
ΤΟ ΑΝΕΠΙΣΗΜΟ πράσινο φως του ΕCΟFΙΝ για το οικονομικό του πρόγραμμα έλαβε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ένωσης αποφάσισαν στο άτυπο Συμβούλιό τους στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας πως τα μέτρα ενίσχυσης της ανάπτυξης των οικονομιών θα πρέπει να συνεχιστούν και όλο το 2010, ενώ η δημοσιονομική πειθαρχία θα πρέπει να επιστρέψει εντός του 2011 και αυτό μόνον εφόσον διαπιστωθεί ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιστρέψει.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ο περιορισμός των ελλειμμάτων και του χρέους θα αρχίσει- το νωρίτερο- το 2011, με ρυθμό τουλάχιστον 0,5% του ΑΕΠ ετησίως για το έλλειμμα. Ανεπισήμως ειπώθηκε στο Γκέτεμποργκ ότι για τα επόμενα πέντε χρόνια η ευρωζώνη θα πρέπει να συνηθίσει σε δημόσιο χρέος της τάξης του 100% - 140% του ΑΕΠ, ανάλογα με τη χώρα. Σημειώνεται ότι είκοσι από τις 27 χώρες βρίσκονται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κι επιτήρησης, καθώς έχουν δηλαδή έλλειμμα άνω του 3% του ΑΕΠ. Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να υπαχθεί στο καθεστώς αυτό και η κραταιά Γερμανία. Ωστόσο, για την εσωτερική ελληνική πραγματικότητα, οι αποφάσεις στο Γκέτεμποργκ υποδηλώνουν- όπως λένε κοινοτικές πηγές- και κάτι ακόμη: ότι ο κ. Παπανδρέου, όταν εξήγγειλε το οικονομικό του πρόγραμμα ύψους κατ΄ αρχάς 2- 2,5 δισ., ήταν πολύ πιο ενήμερος των τάσεων που επικρατούν στις Βρυξέλλες απ΄ ό,τι ο κ. Καραμανλής, που εξήγγειλε ένα πρόγραμμα ασφυξίας και παγώματος, με μόνο στόχο την υποτιθέμενη μείωση του ελλείμματος.
Έξοδος το 2011
Οι υπουργοί της ευρωζώνης συζήτησαν εκτενώς και τις στρατηγικές εξόδου από την κρίση, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του «Γιουρογκρούπ» αρχικά θα πρέπει να τοποθετηθεί στο 2011. Ωστόσο, αυτό το χρονοδιάγραμμα του Λουξεμβούργιου πρωθυπουργού εξαρτάται από την περαιτέρω βελτίωση των οικονομικών στοιχείων. «Η οικονομική κατάσταση, παρ΄ ότι δείχνει θετικά στοιχεία, παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη» εξήγησε ο κ. Γιουνκέρ.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, πιο σαφής ήταν ο αρμόδιος για τα οικονομικά επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, ο οποίος είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα αποδεχθούν πως η ανάπτυξη θα έχει επιστρέψει «όταν θα πυροδοτείται από κανονικούς παράγοντες (...) την κατανάλωση και τις επενδύσεις, αλλά όχι συγκεκριμένα και έκτακτα μέτρα».
Μελέτη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών, στην οποία έλαβε μέρος και ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ, στηρίχθηκε σε μελέτη που ετοίμασε το think tank Βruegel, στους συντάκτες της οποίας περιλαμβάνεται κι ο Ζαν Πισανί- Φερί, ένας άνθρωπος με τον οποίο φέρεται να συζητά συνεργασία και ο Γιώργος Παπανδρέου. Η μελέτη έχει τίτλο «Έξοδος: ώρα για σχεδιασμό» και μεταξύ άλλων προτείνει η κάθε χώρα να παρουσιάσει μέχρι το καλοκαίρι του 2010 στο Κοινοβούλιό της ένα μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει και στόχο για το χρέος, καλύπτοντας την περίοδο μέχρι το 2014, μαζί με ετήσιο ελάχιστο και μέγιστο στόχο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: