Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Δυσαρέσκεια στην Άγκυρα για την απόφαση του ΕΔΑΔ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 - ΔΙΟΝ
Δυσαρέσκεια στην Άγκυρα για την απόφαση του ΕΔΑΔ Νέες εξελίξεις αλλά και δυσαρέσκεια στην Άγκυρα φαίνεται να έχει επιφέρει η καταδίκη της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για αρπαγή περιουσίας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, υπόθεση που κράτησε 18 ολόκληρα χρόνια και που στήριξε νομικά ο δικηγόρος Κατερίνης και υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πιερίας, Δημήτρης Γκελντής.
Διότι με την ομόφωνη απόφαση (31.206/02) που εξέδωσε στις 29-09-2009 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και που καταδίκασε την Τουρκία για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση των αδελφών Φωκά, ανοίγει και τον δρόμο για τις ελληνικές περιουσίες που έχει κατά καιρούς δημεύσει η Τουρκία και ανέρχονται σε 11.900 ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 14 δισ. ευρώ»!

Τι γράφει ο τουρκικός τύπος

Ο τουρκικός τύπος υποδέχθηκε με δυσαρέσκεια την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκφράζοντας έτσι όχι μόνο τα αισθήματα εκπροσώπων του τουρκικού κατεστημένου αλλά και τη μελαγχολία απλών Τούρκων πολιτών που βλέπουν τη χώρα τους να καταδικάζεται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ίδια ώρα που η Τουρκία ζητά να μπει στη μεγάλη οικογένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κράτη της οποίας δεν επιθυμούν την είσοδο αυτής της χώρας αν δεν εφαρμόζει τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει η Ευρώπη.
Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα Haber Turk γράφει ότι «η καταδίκη για τις περιουσίες στρίμωξε άσχημα την Τουρκία» ενώ η εφημερίδα Radikal αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το δίκιο του Φωκά αποδόθηκε (από το ευρωπαϊκό δικαστήριο) στον Φωκά» και ότι «το κράτος χτύπησε (το κεφάλι του) στον τοίχο».

Επιτυχία του Δικηγόρου και Δ. Γκελντή

Για το θέμα αυτό ο δικηγόρος Κατερίνης Δημήτρης Γκελντής και υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στον Ν. Πιερίας δηλώνει ευχαριστημένος από αυτές τις εξελίξεις, επισημαίνοντας: «Ύστερα από 18 χρόνια δικαστικών αγώνων, η απόφαση του ΕΔΑΔ δικαιώνει τους αδελφούς Φωκά.
Η Τουρκία το 1950 υπέγραψε και αποδέχθηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σήμερα, 59 χρόνια μετά, καλείται να τη σεβαστεί και να την εφαρμόσει.
Ήταν ένας μακρύς και δύσκολος αγώνας ευτυχώς όχι μοναχικός. Θέλω να ευχαριστήσω τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον τέως ΥΠΕΞ και σήμερα Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, τους τέως ευρωβουλευτές του ΣΥΝ κ. Αλαβάνο και κ. Παπαδημούλη. Την ευγνωμοσύνη μου αποδίδω στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο για την ηθική του στήριξη. Και θέλω να πω ότι στο ΕΔΑΔ δεν διεκδικήσαμε μόνο τα δικαιώματα μας, κερδίσαμε και την αξιοπρέπεια μας».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)



Δεν υπάρχουν σχόλια: