Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

"Ραντεβού στα τυφλά"


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Το στερεότυπο "αυτή η εκλογική αναμέτρηση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη" επαναλαμβάνεται σταθερά και μονότονα από το 1974 και εντεύθεν. Και πάντα η κρισιμότητα επιβάλει, "μια ισχυρή αυτοδυναμία".

Στην πραγματικότητα θα ήταν ευτύχημα για τον τόπο να είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις συνεργασιών, όπως τόσες χώρες τής Ευρώπης, ώστε με ευρύτερη αποδοχή να έχουν ληφθεί, εδώ και δεκαετίες, πολύ γενναιότερες αποφάσεις, από όσα επέβαλε η ανάγκη επιβίωσης της εκάστοτε αυτοδύναμης εξουσίας. Αλλά την αυτοδυναμία των κομμάτων εξουσίας επιβάλει στον τόπο μας, ως κάτι το αναπόφευκτο, η παντελής έλλειψη πνεύματος συνεργασίας.

Η μεταχουντική συνεργασία των δύο μεγαλύτερων, τότε, αστικών παρατάξεων, της Δεξιάς και του Κέντρου, το 1974, κράτησε ελάχιστα. Και αντιμετωπίσθηκε από πολλούς περίπου ως πράξη πολιτικής προδοσίας της τότε ηγεσίας του Κέντρου. Και από την ίδια ως "αναγκαίο κακό" από το οποίο έσπευσε να απαλλαγεί.

Η κυβερνητική συμμαχία της Ν.Δ. του Κώστα Μητσοτάκη με τον τότε ενιαίο Συνασπισμό το 1989 έχει λιθοβοληθεί από τα περισσότερα στελέχη της Αριστεράς που μετείχαν σε εκείνο το εγχείρημα.

Η οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα, όχι μόνο δεν έλυσε τα μεγάλα προβλήματα του τόπου, αλλά δημιούργησε πολλά περισσότερα καθώς καρκινοβατούσε προσπαθώντας να ισορροπήσει.

Αναγκαστικά λοιπόν οι πολίτες, πέρα από εκείνους πού ψηφίζουν σταθερά την Αριστερά, είτε από ιδεολογική συνέπεια, είτε "για να υπάρχει ένας μπαμπούλας". δεν έχουν άλλη επιλογή, παρά να συντηρούν αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Τουλάχιστον ως στην επόμενη γενιά, οπότε ίσως αποκτήσουμε παιδεία πραγματικού διαλέγεσθαι και συνεταιρίζεσθαι.

Και μάλιστα με αυτοδυναμία που να αποφεύγει την ακροβασία της οριακής πλειοψηφίας. Διότι τότε αναδεικνύεται και η αδυναμία ειλικρινούς συνεργασίας μέσα στα ίδια τα κόμματα εξουσίας. Με βουλευτές που γίνονται "βεντέτες". Που επιδίδονται σε προσωπική πολιτική κερδοσκοπία, επειδή πάνω τους στηρίζεται μια ολόκληρη κυβέρνηση.

Αυτό εκμεταλλεύονται τα κόμματα εξουσίας και, όπως απέδειξε και αυτή η προεκλογική περίοδος, μας καλούν σε... "ραντεβού στα τυφλά". Με ...δεσμεύσεις για "υπευθυνότητα" ή "νέα Αλλαγή", χωρίς επακριβή περιγραφή του τι μας περιμένει αύριο.

Από το 1974 και εδώ οι πολίτες έδωσαν σε όλους (Καραμανλήδες, Παπανδρέου, Μητσοτάκη, Σημίτη) ισχυρές αυτοδυναμίες. Και όμως η Ελλάδα παραμένει ο ...αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Τι άλλο να σας δώσουμε άνθρωποι;

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: