Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Αγροτική μεταρρύθμιση εξήγγειλε η Κ.Μπατζελή

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

Αγροτική μεταρρύθμιση στη βάση της «πράσινης πολιτικής» εξήγγειλε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών της δηλώσεων στη Βουλή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή.
Η υπουργός στην ομιλία της τόνισε πως οι κοινοτικοί και εθνικοί πόροι, όπως διανεμήθηκαν τα τελευταία χρόνια, δεν υποστήριξαν τη δημιουργία υποδομών, δομών και θεσμών για τη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού στο αγροτικό εμπόριο, ούτε και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά ενίσχυσαν την αθέμιτη συμπεριφορά της αγοράς και την παρουσία των.. καρτέλ.
Μιλώντας για το μοντέλο αγροτικής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται η νέα κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί σε συνάρτηση με τις εξαιρετικά περιορισμένες δημοσιονομικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας, αλλά και σε σχέση με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, η στήριξη της οποίας θα συνεχιστεί και μετά το 2013, αλλά με πλέον στοχευμένο τρόπο.
Επίσης όπως ανέφερε η υπουργός, από τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ξεκινά διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας "διεκδικώντας για πρώτη φορά ένα σημαντικό ποσοστό από τους επιπλέον κοινοτικούς πόρους, που θα διατεθούν" και με τους οποίους ευελπιστεί να ενισχύσει την κτηνοτροφία. Δεύτερη σημαντική διεκδίκηση, απέναντι στην Κομισιόν, θα είναι η δυνατότητα παρεμβάσεων στην αγορά των σιτηρών για την αντιμετώπιση του διεθνούς ανταγωνισμού.
Ακόμη η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος, με ένα πακέτο πολλαπλών παρεμβάσεων, που θα εξελιχθούν σταδιακά.
Σ΄αυτά περιλαμβάνεται, η αύξηση στο 11% του συντελεστή επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες για όλα τα προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής, η επανεξέταση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου και η καταβολή επιδόματος αλληλεγγύης, μέτρο που έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.
Όσον αφορά στα μέτρα για την κοινωνική ασφάλιση του αγρότη, αυτά προβλέπουν αύξηση της βασικής του σύνταξης, ώστε να διαμορφωθεί σταδιακά στα 550 ευρώ (950 ευρώ για το ζευγάρι), αύξηση της σύνταξης του ΟΓΑ κατά 30 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου, ενώ πλέον μακροπρόθεσμες είναι οι στοχεύσεις για γενικότερη αναπροσαρμογή του κοινωνικού ασφαλιστικού συστήματος του ΟΓΑ, αναμόρφωση και επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», προσαρμογή του ΕΛΓΑ στις νέες συνθήκες παραγωγής και κλιματικών αλλαγών, επαναπροσδιορισμό του τρόπου λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας, σύσταση Αγροτικού Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών επιχειρήσεων στα πρότυπα του ΤΕΜΠΜΕ, εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, δημιουργία Αγροτικού Κτηματολογίου, συγκρότηση πολιτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης για τους νέους αγρότες, αναδιάρθρωση των αγροτικών συνεταιρισμών.(ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com) 

Δεν υπάρχουν σχόλια: