Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Δύσκολο ντεμπούτο στις Βρυξέλλες

ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΟΚΤΩΡΙΟΥ 2009

Σε δύο... δόσεις θα ενημερώσει τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπακωσταντίνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας: Αύριο και αμέσως μετά στις 24 Οκτωβρίου.
Στην αυριανή του συνάντηση με τον αρμόδιο επίτροπο Χοακίν Αλμούνια, τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, ο υπουργός θα κάνει λόγο για έκτακτες συνθήκες και θα παραθέσει τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος που θα εκτιμούν το έλλειμμα για φέτος πάνω από το 12% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ύφεση 1,5% και εκτόξευση του χρέους. Δεν πρόκειται, ωστόσο, να δώσει λεπτομερή κατάλογο μέτρων.
Η Αθήνα επιθυμεί 1+2 χρόνια παράταση ώστε να μειώσει το έλλειμμα στο 3%. Θέλει, παράλληλα, τη θετική αντιμετώπιση των Βρυξελλών, ώστε να αποφύγει οποιαδήποτε «επίθεση» από τις αγορές ομολόγων που θα ανέβαζαν το κόστος δανεισμού.
Το επιτελείο Αλμούνια, όμως...., αφήνει να «διαρρεύσει» ότι η πρόθεση είναι για 1+1 χρόνο παράταση. Η συνέχισή της θα εξαρτηθεί ανάλογα με την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού του 2010.
Μονοψήφιο έλλειμμα το 2010
Αξιωματούχος της Κομισιόν ανέφερε στην «Κ.Ε.» ότι στο τραπέζι «παραμένει η πρόθεση να εξετάζεται πλέον ανά τρίμηνο ή εξάμηνο η ελληνική οικονομία, καθώς δεν είναι δυνατόν οι κυβερνήσεις να ρίχνουν τα λάθη στις προηγούμενες όπως έγινε το 2004».
Το κυβερνητικό σχέδιο με τα μέτρα του 2010 θα σταλεί τον Νοέμβριο. Μέχρι τότε, το οικονομικό επιτελείο θα είναι σε στενή διαβούλευση με την Κομισιόν, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις «κοινή συναινέσει». Ο στόχος της Αθήνας είναι να πείσει ότι μέσα στο 2010 μπορεί να πετύχει μείωση του ελλείμματος κατά 3-4 μονάδες, ώστε να πέσει σε μονοψήφιο νούμερο.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες, μέχρι τις 24 Οκτωβρίου, θα σταλεί μια πρώτη αποτύπωση των προθέσεων για την οικονομική πολιτική του 2010.
- Δημόσια έσοδα: Το υπουργείο Οικονομίας δέχεται προτάσεις για επιβολή έμμεσων φόρων σε τσιγάρα, ποτά και βενζίνη. Εξετάζεται η επιβολή φόρου επί των κερδών επιχειρήσεων με μεγάλο κέρδος αλλά και σε τράπεζες, ώστε να υπάρχει ισορροπία στη φορολογία εργασίας και κεφαλαίου.
- Φοροδιαφυγή: Να ενταθούν οι έλεγχοι ώστε να εισπραχθούν έσοδα εγκαίρως.
- Μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό και μείωση των δαπανών στον τομέα της υγείας. Το ΠΑΣΟΚ θα ήθελε να γίνει σταδιακά η προσαρμογή στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο, σε αυτό όμως αντιτίθεται η Κομισιόν.
Τι μέλλει γενέσθαι;
Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος αναφέρει ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν αφού αξιολογηθούν οι προϋπολογισμοί του 2010, οι τάσεις για το 2011 (βάσει των φθινοπωρινών προβλέψεων της Κομισιόν) και το τριετές πρόγραμμα σύγκλισης.
Οι «πάγιες» συστάσεις
Ομως οι συστάσεις παραμένουν ως έχουν. Δηλαδή:
- Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού με περικοπές στον τομέα της υγείας, εξίσωση των ορίων ηλικίας και αύξηση των ορίων.
- Μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, που θα περιλαμβάνονται στους επόμενους τρεις προϋπολογισμούς τουλάχιστον.
- Τριετές πρόγραμμα περικοπής δαπανών του Δημοσίου με παράλληλη ενίσχυση εσόδων.
- Περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας με ευέλικτα ωράρια. (Το κυβερνητικό στρατόπεδο προσανατολίζεται στην απόσπαση κοινοτικής στήριξης για την προώθηση της απασχόλησης σε νέους ηλικίας 18-24 ετών. Εξετάζεται η επιδότηση της ασφαλιστικής κάλυψης από κοινοτικά κονδύλια.)(ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: