Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Τα βερεσέδια της γαλάζιας εξουσίας

 Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

 Υπέρογκα έξοδα, απλήρωτοι λογαριασμοί, πολυάριθμες επιτροπές και «μαύρες τρύπες» στα ταμεία των υπουργείων έφερε στο φως η απογραφή που ξεκίνησαν οι νέοι υπουργοί 

Από αριστερά: ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Καρχιμάκης. Ολοι μελετούν τρόπους να νοικοκυρέψουν τα υπουργεία τους  


ΜΟΛΥΒΙ και χαρτί έχουν πάρει οι υπουργοί για να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά των υπουργείων τους, έπειτα
από την προτροπή του κ. Γ. Παπανδρέου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο για την κατάργηση των επιτροπών και την περιστολή των δημοσίων δαπανών. Ημέρα με την ημέρα η απογραφή αποκαλύπτει απίθανες καταστάσεις,
π.χ., σε ένα από τα μικρότερα υπουργεία βρέθηκαν 100 κινητά τηλέφωνα χρεωμένα στα γραφεία υπουργού και υφυπουργού, με λογαριασμούς που έφθαναν ως και στα 120.000 ευρώ τον μήνα!

Στο υπουργείο Παιδείας ....η προσπάθεια για την καταγραφή των επιτροπών, του απολογισμού του έργου τους και οι εκθέσεις για όλα τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα απέδωσαν 14 ογκώδεις φακέλους τους οποίους επεξεργάζεται ειδική ομάδα.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης βρήκαν απλήρωτους λογαριασμούς, μεταξύ των οποίων του νερού και του τηλεφώνου, συνολικού ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λειτουργεί επιτροπή για την παραλαβή του συστήματος C4Ι, το οποίο δεν λειτουργεί στο σύνολό του. Οι αμοιβές των μελών της φθάνουν στα 18.000 ευρώ τον χρόνο.

Την περασμένη Τρίτη ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας αλλά μάλλον αιφνιδιάστηκε ο ίδιος από την πολυτέλεια στο γραφείο της υπουργού κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου. «Αν δει το γραφείο αυτό κάποιος ευρωπαίος υπουργός θα νομίσει ότι επισκέπτεται τριτοκοσμική χώρα» σχολίασε ο Πρωθυπουργός.

Για να υπάρχει πάντα καθαρή εικόνα για τα έξοδα και τις προμήθειες των υπουργείων και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κκ. Γ.

Παπακωνσταντίνου και Φ. Σαχινίδης μελετά την ιδέα ενός προγράμματος το οποίο θα αποτυπώνει όλους τους διαγωνισμούς. Τα μακροπρόθεσμα σχέδια θα πρέπει προς το παρόν να δώσουν τη θέση τους στα άμεσα προβλήματα. Οπως, π.χ., τι θα γίνει με την απαίτηση μιας εταιρείας λογισμικού για πρόγραμμα που αφορά τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες και το οποίο δεν γίνεται να μην εφαρμοστεί. Η εταιρεία όμως, αφού εισέπραξε 18 εκατ. ευρώ διατηρώντας την ιδιοκτησία του προγράμματος, ζητεί για την εφετινή σεζόν άλλα 5 εκατ. ευρώ για την εφαρμογή του.

Στο υπουργείο Εξωτερικών ο αναπληρωτής υπουργός κ. Δ.Δρούτσας την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα έπηξε στη χαρτούρα. Πάκα με αποκόμματα αποθέτονταν κάθε ημέρα στα γραφεία δεκάδων αποδεκτών, πολλοί εκ των οποίων δεν τα κοίταζαν καν. Ταυτόχρονα όλες οι πληροφορίες διανέμονταν ηλεκτρονικά στους ίδιους αποδέκτες. Οπότε η πρώτη εντολή ήταν «όλα ηλεκτρονικά». Ο κ. Δρούτσας ζήτησε για τις μετακινήσεις του ένα μικρό, διακριτικό αυτοκίνητο, αλλά επειδή το υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει μόνο πολυτελείς λιμουζίνες οι υπηρεσιακοί παράγοντες του παρουσίασαν μια μικρή Μερτσέντες. Εξετάζεται επίσης η πιθανότητα συμφωνίας με διεθνή αλυσίδα ξενοδοχείων ώστε να μειωθεί το κόστος των αποστολών, οι οποίες θα γίνουν ολιγομελείς.

Τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης είχε διαρκείς συσκέψεις για τον προϋπολογισμό του υπουργείου του. Αμέσως αποκαλύφθηκε μια «τρύπα» της θωρακισμένης Μερτσέντες του υπουργείου. «Να έρθουν να την κατάσχουν.Εγώ δεν τη χρειάζομαι» είπε στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ζήτησε ακόμη επανέλεγχο του στόλου των αυτοκινήτων, είναι 28 συνολικά, ορισμένα εκ των οποίων κατασκευάστηκαν το 1979 και έχουν υψηλό κόστος συντήρησης, και λύσεις για να απαλλαγεί το υπουργείο από αυτά, καθώς δεν μπορεί να τα πουλήσει και ο ΟΔΔΥ βρίσκεται σε διάλυση.

Η πρώτη απόφαση που έλαβε η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κυρία Κατερίνα Μπατζελή ήταν η αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης του αγροτικού ταμείου. Η δεύτερη αφορούσε το Αγροτικό Κανάλι - ένα σκάνδαλο που είχε καταγγεί- λει πολλές φορές ο υφυπουργός κ. 16 εκατ. ευρώ από οφειλές παρελθόντων ετών και τα υπόλοιπα του 2009.

Μεταξύ αυτών ήταν απλήρωτοι λογαριασμοί της ΕΥΔΑΠ και του ΟΤΕ. Ωστόσο οι λογαριασμοί δεν ήταν υπερβολικοί, το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών υποεκτιμά τις δαπάνες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παρά ταύτα, ο νέος υπουργός προσπαθεί να περικόψει δαπάνες από όπου μπορεί και ανακατανέμει τους κωδικούς του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό κατάργησε τα υπηρεσιακά κινητά. Τόσο ο ίδιος όσο και ο υφυπουργός κ. Απ. Κατσιφάρας και οι συνεργάτες τους χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους τηλέφωνα και πληρώνουν τον λογαριασμό από την τσέπη τους. Επίσης μετακινούνται με τα δικά τους αυτοκίνητα. Ο κ. Καστανίδης αρνήθηκε να πληρώσει έναν λογαριασμό 40.000 ευρώ για τη συντήρηση Μιχ.Καρχιμάκης - το οποίο στοίχιζε 3 εκατ. ευρώ τον χρόνο, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ πήγαιναν σε αργομισθίες. Το κανάλι αυτό δεν πρόκειται να καταργηθεί, αλλά θα λειτουργήσει υπό διαφορετικούς όρους. Η έρευνα στο συγκεκριμένο υπουργείο αποκάλυψε την ύπαρξη 26 ειδικών επιτροπών και 16 οργανισμών, όπου η συμμετοχή κάθε μέλους αμειβόταν με ποσά από 44 ως 300 ευρώ. Η κυρία Μπατζελή ζήτησε να μάθει ποιες από αυτές τις επιτροπές είναι απαραίτητες για να καταργήσει τις υπόλοιπες. Ανάλογες απογραφές γίνονται και στα υπόλοιπα υπουργεία, δεν προχωρεί όμως η διαδικασία με τους ίδιους ρυθμούς εξαιτίας των διαφορετικών προτεραιοτήτων.

Δαπάνες
5 εκατ. ευρώ για προστασία

Η υπουργός και ο υφυπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και Γ. Πανάρετος συζητούν λίγο πριν από τη συνεδρίαση του πρώτου Υπουργικού Συμβουλίου. Η πολυτέλεια του γραφείου που παρέλαβε η υπουργός αιφνιδίασε και τον κ. Παπανδρέου όταν την περασμένη Τρίτη επισκέφθηκε το υπουργείο Παιδείας
Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η απογραφή που παράγγειλε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης έδειξε ότι οι δαπάνες για τους αστυνομικούς που απασχολούνταν στην προστασία επωνύμων και για τους αποσπασμένους σε πολιτικά γραφεία και στην ΕΥΠ έφθαναν περίπου στα 5 εκατ. ευρώ.

Οι αμειβόμενες επιτροπές του υπουργείου είναι πέντε, η μία όμως δεν πρόλαβε να λειτουργήσει. Οι υπόλοιπες είναι: το Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πολιτικών Υπαλλήλων, η κάθε συνεδρίαση του οποίου κόστιζε 220 ευρώ συνολικά. Η μόνιμη νομοπαρασκευαστική επιτροπή με κόστος 80.000 ευρώ το έτος. Το Συμβούλιο Συντονισμού και Ανάλυσης Ερευνών για το Οργανωμένο Εγκλημα με κόστος 11.000 ευρώ κατ΄ έτος. Η Επιτροπή Παραλαβής του συστήματος C4Ι με κόστος 18.000 ευρώ, το οποίο κάλυπτε τις αμοιβές του προέδρου (350 ευρώ τον μήνα) και των τεσσάρων αξιωματικών της Αστυνομίας, του Λιμενικού και της Πυροσβεστικής (300 ευρώ τον μήνα) που αποτελούσαν την επιτροπή, η οποία συνεδρίαζε περίπου τέσσερις φορές τον μήνα για να διαπιστώνει ότι το σύστημα δεν λειτουργεί. Οι αμοιβές αυτές θα περικοπούν. Ο κ. Χρυσοχοΐδης έδωσε επίσης αυστηρή εντολή να μη σβήνονται πλέον οι κλήσεις για παράνομη στάθμευσης και άλλα αδικήματα του ΚΟΚ, μια πρακτική που είχε αυξητική τάση το τελευταίο έτος, στερώντας έσοδα από τα κρατικά ταμεία ως και 7 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ζήτησε να «παγώσουν» όλα τα συλλογικά όργανα και οι επιτροπές του υπουργείου Υγείας και να γίνει αποτύπωση του αριθμού και του έργου τους. Η καταγραφή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρχαν πάνω από 30 αμειβόμενες επιτροπές με κόστος που ξεπερνούσε τα 500.000 ευρώ. (ΤΟ ΒΗΜΑ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: