Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ο λόγος στη βάση

Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Έως τα τέλη Νοεμβρίου προσανατολίζεται να παραμείνει στο τιμόνι της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής

Ο λόγος στη βάση

Σήμερα ενδέχεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τη διαδικασία εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής συνεδρίου Δημήτρης Σιούφας θα παρουσιάσει την πρότασή του στους υποψήφιους, για επιλογή προέδρου από τη βάση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του καταστατικού.

Σήμερα επίσης αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του για την ηγεσία και ο Αντώνης Σαμαράς. Κάλεσμα στον κ. Σαμαρά να καταθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία της ΝΔ απηύθυναν 29 στελέχη της ΟΝΝΕΔ, μεταξύ των οποίων πρόεδροι και γραμματείς οργανώσεων.

Η ορατή συμβιβαστική λύση για την ανάδειξη του διαδόχου του Κώστα Καραμανλή από τη βάση του κόμματος, προϋποθέτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα δεχθεί να παραμείνει στην ηγεσία για ένα διάστημα πέραν της 7ης Νοεμβρίου, ώστε να εγγυηθεί τη διαδικασία.

Κατ' αυτόν τον τρόπο, κλειδί για τις εξελίξεις αποτελεί η στάση που θα τηρήσει ο κ. Καραμανλής. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι εάν το χρονικό διάστημα είναι μικρό, ο πρώην πρωθυπουργός δεν αποκλείεται να δεχτεί την πρόταση να παραμείνει στην ηγεσία έως τις κάλπες.

«Εφόσον υπάρξει αυτή η συμφωνία, θα τεθεί υπόψη του κ. Καραμανλή. Έχω την ελπίδα ότι θα το αποφασίσει, ώστε να παραμείνει ένα ελάχιστο χρόνο και μετά το συνέδριο, που θα μας δώσει την ευκαιρία να οργανώσουμε αδιάβλητα και σωστά την εκλογή από τη βάση» δήλωσε στον Alpha 989 η κα Μαριέττα Γιαννάκου.

Ο κ. Καραμανλής θα ξεκαθαρίσει τη στάση του είτε σήμερα, μετά την κίνηση Σιούφα, είτε -το αργότερο- την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε θα μιλήσει στην πρώτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Σε περίπτωση, πάντως, που ο Κώστας Καραμανλής δεν αποδεχτεί την πρόταση, στελέχη της ΝΔ δεν αποκλείουν λύση μεταβατικού προέδρου, ο οποίος θα επιλεχθεί από το συνέδριο της 7ης Νοεμβρίου και θα οδηγήσει το κόμμα στις κάλπες το νωρίτερο έως τα τέλη του ίδιου μήνα.

Μετά την ορκωμοσία των «300» της νέας Βουλής χθες ο κ. Καραμανλής είχε συνομιλίες με αρκετούς «γαλάζιους» βουλευτές. Την είδηση έβγαλε όμως ο διάλογός του με τον βουλευτή του ΛΑΟΣ και πρώην ποδοσφαιριστή Γιώργο Ανατολάκη, κατά την οποία ο πρώην πρωθυπουργός άφησε να διαφανεί κάποια πικρία με το κόμμα του.

«Πρόεδρε, μετανιώνεις που είσαι σε αυτή την ομάδα;» ρώτησε τον Κώστα Καραμανλή ο Γ.Ανατολάκης, εννοώντας την ποδοσφαιρική ομάδα που υποστηρίζει ο πρώτος. «Δεν μετανιώνω ποτέ» απάντησε ο Κ.Καραμανλής και ο Γ.Ανατολάκης τού είπε: «Μα, συνέχεια σου δίνει τόσες πίκρες». «Μέχρι τα 45 μου έδινε και χαρές, μετά τα 45 χαρές μου έδινε η πολιτική. Τώρα που η πολιτική μου δίνει πίκρες, ξαναγυρίζω στην ομάδα» είπε ο κ. Καραμανλής.

Συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή είχε χθες ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με τους χειρισμούς του κ. Δημήτρη Σιούφα, ενώ τάχθηκε υπέρ της σύγκλησης τακτικού και όχι έκτακτου συνεδρίου του κόμματος.

Την ίδια ώρα, εννέα βουλευτές της ΝΔ με κοινή δήλωσή τους ζητούν τολμηρή ανανέωση σε νοοτροπίες, ιδέες και πρόσωπα. «Το πρόβλημα της ΝΔ δεν είναι ιδεολογικό» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, και προσθέτουν: «Oι ιδέες μας πρέπει να είναι πρακτικές και εφαρμόσιμες. Πρέπει να διευρύνουν και όχι να περιχαρακώνουν την επιρροή μας».

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: