Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Τετελεσμένο αυθαίρετο στον Όλυμπο!


AYTHAIRETO_STON_OLYMPO

Ολοένα και ψηλώνει η τοιχοποιία του αυθαίρετου, που χτίζεται σε υψόμετρο 2450 μέτρων, δίπλα από υπάρχον καταφύγιο ανάγκης στη θέση Μεγάλη Γούρνα του θεσσαλικού Ολύμπου, σε πείσμα όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων που δηλώνουν πως δεν πρόκειται να το επιτρέψουν.



«Μα επιτέλους τίποτε δεν λειτουργεί σ’ αυτή τη χώρα!», μας είπε χθες ο νέος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, πρώην και για πολλά χρόνια βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ, Νίκος Κάκκαλος. ‘Όπως μας διαβεβαίωσε ο ίδιος, το πρώτο έγγραφο που υπέγραψε από την ώρα της ανάληψης των νέων του καθηκόντων ήταν αυτό της καταγγελίας του αυθαίρετου προς κάθε αρμόδια υπηρεσία και προς το Υπουργείο, με αίτημα την αποστολή κατεπείγοντος σήματος διακοπής των εργασιών.
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιτρέψει την παραμονή αυθαίρετων κτισμάτων στο βουνό, είχε δώσει το περασμένο Σάββατο, 10 Οκτωβρίου (μιλώντας στον Σκάι) και εκπρόσωπος της Πολεοδομίας της Λάρισας.
Παρά ταύτα, μερικές φρέσκες εικόνες από την περιοχή, που απαθανάτισε με τον φωτογραφικό του φακό ένας πολίτης, φίλος της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Πιερίας, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, αποδεικνύουν ότι οι εργασίες στο αυθαίρετο καλά κρατούν, τα οικοδομικά υλικά συνεχίζουν να καταφθάνουν χωρίς να υπολογίζουν αργίες, η μπετονιέρα δουλεύει στο φουλ και η τοιχοδομή του αυθαίρετου αποκτά ολοένα και μεγαλύτερο ύψος.

Κάποιοι «κάνουν πλάτες» στους παρανομούντες

Xristaki_eksoterikoΗ ιστορία του πέτρινου αυθαίρετου, που χτίζεται με σύγχρονες μεθόδους (από κάτω y-tong κι από πάνω επικάλυψη με πέτρα) έγινε γνωστή πριν από περίπου ενάμισι μήνα, όταν οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008», ανακάλυψαν και κατήγγειλαν, με φωτογραφικά ντοκουμέντα, τις εργασίες ανέγερσής του, που είχαν ήδη προχωρήσει αρκετά.
Από τότε μέχρι σήμερα ρεπορτάζ για το θέμα φιλοξένησαν επανειλημμένως τοπικά και πανελλαδικής εμβέλειας μέσα ενημέρωσης, ενώ ενημερώθηκαν όλες οι αρμόδιες κρατικές, αυτοδιοικητικές και δικαστικές υπηρεσίες. Δηλαδή ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Διεύθυνση Δασών Λάρισας, το Δασαρχείο Ελασσόνας, η ΙΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Λάρισας, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, ο Δήμος Ολύμπου και ο Εισαγγελέας Εφετών Λάρισας.
Αλλά, προς δόξαν των αυθαιρέτων, ουδείς μέχρι σήμερα στάθηκε ικανός να σταματήσει τις εργασίες ανέγερσης του κτίσματος, που συνεχίζονται ερήμην κάθε δικαίου προστασίας του εθνικού δρυμού και της βιόσφαιρας που φιλοξενεί (για πόσο ακόμη;) το ασυλλόγιστο ανθρώπινο είδος.
«Είναι πλέον οφθαλμοφανές, πως κάποιες υπηρεσίες που έπρεπε να σταματήσουν την κατασκευή του αυθαιρέτου, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, κάποιοι "κάνουν πλάτες" στους παρανομούντες!», καταγγέλλει η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Πιερίας και ρωτά:
«Πότε επιτέλους θα παρέμβουν και θα εφαρμόσουν το νόμο; Όταν το αυθαίρετο θα αποκτήσει και ρεύμα; Μέχρι πού θα επιτρέψετε να ανέβουν τα φορτηγά; Τι περιμένετε; Να δείτε μπετονιέρες, τσιμέντα, αμμοχάλικα και Y-Tong στο θρόνο του Δία;».
Η Ομάδα των εθελοντών πάντως δεν έμεινε απαθής. Χθες ενημέρωσε τις οργανώσεις WWF και Greenpeace Greece, προκειμένου να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στους αρμόδιους, ενώ ετοιμάζεται να επισκεφθεί και τον Εισαγγελέα Εφετών Κατερίνης.
Ταυτόχρονα ενημέρωσε για τη συνέχιση των εργασιών ανέγερσης του αυθαίρετου και τη νέα υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η συμπεριφορά της αυθαιρεσίας των ιδιωτών απέναντι στον Όλυμπο, χρόνια τώρα σιγοντάρεται και θεριεύει από τη συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας του τόπου.Το βουνό των θεών μπορεί να αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, καμία όμως ελληνική κυβέρνηση δε φρόντισε για την ουσιαστική προστασία του. Απόδειξη ότι μόλις στα μισά της δεκαετίας του ’80 ξεκίνησαν τα σχέδια διαχείρισης του δρυμού, ενώ μέχρι σήμερα παραμένει ανυπόγραφη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την επέκταση των ορίων του και των κανόνων προστασίας του.
Έτσι, αυτοδιοικητικοί και άλλοι παράγοντες βλέπουν το βουνό ως μέσο παραγωγής, και δη βιομηχανικής, για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής τους.
Και δεν είναι περίεργο που, ακόμη και οι φυσιολατρικές τάσεις των ιδιωτών που κατοικούν στη σκιά του βουνού, περνούν μέσα από ανεγέρσεις κτισμάτων, άλλων κραυγαλέα παράνομων, όπως το συγκεκριμένο στις ψηλές κορφές του βουνού και άλλων ημιπαράνομων, ή ημινόμιμων, όπως αλλού, σε πλαγιές και ξέφωτα στα χαμηλά. Δικαιώνοντας πανηγυρικά τη ρήση «αυτή η χώρα γκρεμίζεται δια του χτισίματος».
Xristaki_me_kalyva
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: