Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Ο τελευταίος χορός του Πάτρικ Σουέιζι

Τεταρτη 16 Σεπτεμβριου 2009
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=288619&dt=16/09/2009
Ο Πάτρικ Σουέιζι και η Τζένιφερ Γκρέι σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές της σημαδιακής για την καριέρα του ταινίας «Dirty dancing» του 1987 (RΕUΤΕRS)

Ο σουπερστάρ της δεκαετίας του 1980, πρωταγωνιστής στο περίφημο «Dirty dancing» και ένας από τους «Αουτσάιντερ» του Κόπολα, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 57 ετών

Μαζί με τον Ρομπ Λόου, τον Ματ Ντίλον και βεβαίως τον Τομ Κρουζ, ο μεγαλύτερος σε ηλικία «Αουτσάιντερ» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο Πάτρικ Σουέιζι, που πέθανε χθες σε ηλικία 57 ετών, ανήκε σε εκείνους της παρέας «Βrat pack» που κατάφεραν να γίνουν λαμπροί σταρ της δεκαετίας του ΄80.

Αν και ο μόνος «Αουτσάιντερ» με μεγάλη διάρκεια έμελλε να είναι ο Κρουζ, το όνομα του Πάτρικ Σουέιζι υπήρξε για μεγάλο διάστημα ένα από τα πιο «καυτά» του Χόλιγουντ. Και σε αυτό έπαιξε ρόλο η επιτυχία της σημαδιακής ταινίας του «Dirty dancing». Παραγωγής 1987, το αισθηματικό μουσικοχορευτικό έργο του Εμίλ Αρντολίνο έγινε σύμβολο της νεολαίας και οδήγησε τον Σουέιζι στην κορυφή κάνοντας συγχρόνως παγκοσμίως γνωστή τη χορευτική του δεινότητα. Λίγα χρόνια μετά, ο Σουέιζι συμπρωταγωνίστησε με την Ντεμί Μουρ στην αισθηματική ταινία φαντασίας «Αόρατος εραστής» που υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και των δύο. Παραδόξως, αμέσως μετά η λάμψη του Σουέιζι άρχισε να φθίνει.

Γεννημένος στις 18 Αυγούστου του 1952 στο Χιούστον του Τέξας, ο Σουέιζι, στο αίμα του οποίου κυλούσε αίμα της φυλής ερυθρόδερμων Απάτσι, ήταν γιος της χορεύτριας και χορογράφου Πάτσι Σουέιζι, τα χνάρια της οποίας ακολούθησε. Σπούδασε χορό στη Νέα Υόρκη και στα πρώτα βήματά του, πολύ προτού ασχοληθεί με τον κινηματογράφο, είχε συμμετάσχει ως χορευτής σε αρκετά μουσικοχορευτικά έργα του Μπροντγουέι, όπως το «Τhe music man» το 1974. Εναν χρόνο αργότερα παντρεύτηκε την ηθοποιό-χορεύτρια Λίζα Νιέμι και παρέμειναν αχώριστοι ως τον θάνατό του. Ο χορός στο σανίδι δεν έπαψε ποτέ να τον έλκει. Το 2006 έπαιξε τον ρόλο του Νέιθαν Ντιτρότ στο «Μάγκες και κούκλες», ενώ είχε επίσης πρωταγωνιστήσει σε θεατρικές μεταφορές O ι «Αουτσάιντερ» του Κόπολα ήταν η δεύτερη συμμετοχή του Σουέιζι σε ταινία μετά το «Skatetown USΑ» (ντεμπούτο το 1979), ενώ είχαν προηγηθεί εμφανίσεις σε τηλεοπτικές σειρές («ΜΑSΗ») και τηλεταινίες. Ο Σουέιζι υπήρξε υποψήφιος δύο φορές για Χρυσή Σφαίρα ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ: το 1990 για τον «Αόρατο εραστή» και το 1995 για «Το τρίο της χαράς»

Μαζί με την επί 34 χρόνια σύντροφό του, ηθοποιό και χορεύτρια Λίζα Νιέμι, τον Νοέμβριο του 2005. Παντρεύτηκαν το 1975 και προχώρησαν μαζί ως το τέλος (ΑΡ/LΕFΤΕRΙS ΡΙΤΑRΑΚΙS)
του «Γκριζ» και του «Σικάγο».

(όπου υποδύθηκε μια τραβεστί). Το 2000 συμπρωταγωνίστησε στο «Waking up with Reno» με τον Μπίλι Μπομπ Θόρντον και τη Σαρλίζ Θερόν και στο «Λουλού για πάντα» με τη Μέλανι Γκρίφιθ.

Το 2008, και ενώ είχε ήδη γίνει γνωστό ότι έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας, ο Σουέιζι άρχισε να γράφει την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Ενας τελευταίος χορός». Ως ηθοποιός παρέμεινε ενεργός ως την τελευταία στιγμή δουλεύοντας στο τηλεοπτικό δράμα «Τhe Βeast».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: