Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ δείχνουν δύο νέες δημοσκοπήσεις! Από 7,2% έως 8% η διαφορά…





ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
http://piazzadelpopolo.blogspot.com/2009/09/72-8.html
Θρίαμβο του ΠΑΣΟΚ και εκλογική κατάρρευση της ΝΔ προδιαγράφουν δύο νέες δημοσκοπήσεις της Vprc που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του TVXS και της Marc για τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA. Αν τα σημερινά δεδομένα επαληθευθούν στις κάλπες της 4ης Οκτωβρίου, το ΠΑΣΟΚ εκλέγει στην πρώτη περίπτωση 159 βουλευτές, στην δεύτερη 153 και σχηματίζει με άνεση αυτοδύναμη κυβέρνηση. Παράλληλα και στις δυο δημοσκοπήσεις, η διαφορά «καταλληλότητας» ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αρχηγούς για την πρωθυπουργία, έχει διευρυνθεί υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου. Πιο συγκεκριμένα οι δημοσκοπήσεις έχουν ως εξής:
Στην μέτρηση της VPRC, η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα φτάνει για πρώτη φορά στο 8% ενώ στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Παρασκευής η διαφορά βρισκόταν στις 5,5 μονάδες. Η νέα μέτρηση παίρνει υπόψιν της την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην ΔΕΘ, που σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις εκτιμήθηκε θετικά από το εκλογικό σώμα. Σε σύγκριση με την μέτρηση της Παρασκευής το ΠΑΣΟΚ κερδίζει έτσι 1,5% ανεβαίνοντας από το 41 στο 42,5%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για τα ανώτερα και κατώτερα όρια εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ έχει περιθώρια ανόδου με ανώτατο όριο το 45%.
Αντίστροφη πορεία ακολουθεί η ΝΔ που σημειώνει πτώση κατά μια ποσοστιαία μονάδα, από το 35,5 % της Παρασκευής στο 34,5% σήμερα. Με βάση το ποσοστό αυτό η ΝΔ εκλέγει 92 βουλευτές. Το εκλογικό περιβάλλον που διαμορφώνεται είναι ιδιαίτερα δύσκολο για το κόμμα του κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Vprc το ποσοστό που διεκδικεί η ΝΔ κυμαίνεται από 32,4 έως 35,8%. Ακόμα δηλαδή και αν πιάσει το ανώτατο όριο, η ΝΔ θα έχει να παρουσιάσει το χειρότερο ποσοστό από την μεταπολίτευση του 1974. Κάτω από αυτές τις συνθήκες η παραμονή του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη.
Σε ότι αφορά την δημοσκόπηση της Marc στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 36,6%, έναντι 29,4% της ΝΔ και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,3%, ο ΛΑ.Ο.Σ. με 5,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,2%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 2,1%, τα άλλα κόμματα με 2,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 13,8%. Στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος σύμφωνα με την αναγωγή της MARC, η σύνθεση της Βουλής θα είναι και πάλι πεντακομματική. Η κεντρική τιμή που δίνεται στο ΠΑΣΟΚ είναι 41,2%, με κατώτατο ποσοστό που μπορεί να συγκεντρώσει το 38,3% και ανώτατο το 44,1%. Στη ΝΔ η κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος που δίνεται είναι 34,9%, με κατώτατο ποσοστό 32,1% και ανώτατο το 37,7%. Στο ΚΚΕ δίνεται κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος 8,3%, με κατώτατο ποσοστό το 6,7% και ανώτατο το 9,9%. Στον ΛΑ.Ο.Σ. δίνεται κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος 6,1%, με κατώτατο ποσοστό το 4,7% και ανώτατο το 7,5%. Στον ΣΥΡΙΖΑ δίνεται κεντρική τιμή εκλογικού αποτελέσματος 4,4%, με κατώτατο ποσοστό το 3,2% και ανώτατο το 5,6%. Με βάση τα παραπάνω εκτιμάται ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει αυτοδύναμη κυβέρνηση με 153 έδρες, ενώ η ΝΔ θα εκλέξει 95 βουλευτές, το ΚΚΕ 23 βουλευτές, ο ΛΑ.Ο.Σ. 17 βουλευτές και ο ΣΥΡΙΖΑ 12 βουλευτές. Σύμφωνα με άλλα στοιχεία της δημοσκόπησης και ο Γιώργος Παπανδρέου αυξάνει την διαφορά του ως καταλληλότερος Πρωθυπουργός έναντι του Κώστα Καραμανλή, συγκεντρώνοντας το 45,1% έναντι 39,2% του προέδρου της ΝΔ.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: