Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

«Ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο»

ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Χρειάζεται αλήθεια να θυμίσω την πολιτική και ιδεολογική ταυτότητα του κ. Αλμούνια; Ότι είναι ο προκάτοχος του συντρόφου Θαπατέρο στην ηγεσία του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος;
Ιδεολογικώς και πολιτικώς είναι γνωστό ότι είναι εγγύτερο στον Γιώργο Παπανδρέου και όχι στον Κώστα Καραμανλή. Επομένως η «παρέμβαση» του, με τις προχθεσινές δηλώσεις του, δεν μπορεί να ορμηνευθεί με κίνητρα συμπαθείας προς τον ένα ή τον άλλο. Ιδίως προς την κυβερνητική παράταξη. Απλώς, μαθαίνοντας πως πορευόμαστε στις εκλογές, αισθάνεται την ανάγκη να πει τη γνώμη του, κάνοντας μια αυστηρή προειδοποίηση και καλώντας ουσιαστικά σε ...προσγείωση, ...οραμάτων. Προφανώς ο άνθρωπος ...κουφάθηκε με όσα μαθαίνει ότι ευαγγελίζονται τα κόμματα εν Ελλάδι. Διό και σπεύδει να θυμίσει ότι «Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες και όλα τα κόμματα στην Ελλάδα γνωρίζουν πολύ καλά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας τους».

Από πρώτη άποψη φαίνεται να απευθύνεται στους πολιτικούς μας ηγέτες. Αν την αξιολογήσουμε προσεκτικότερα, η δήλωση αυτή αφορά πρωτίστως τους πολίτες. Διότι οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα δεν πρόκειται να αλλάξουν αιφνιδίως συνήθειες και χαρακτήρα. Από την μια θα συνεχίσουν να παίζουν το παιγνίδι της μετάθεσης των ευθυνών για τις παρελθούσες χρήσεις. Με τα κόμματα εξουσίας, ιδίως, να αλληλοκατηγορούνται για το ποιο φόρτωσε περισσότερα χρέη στην πλάτη των πολιτών, ποιο μεγιστοποίησε το έλλειμμα και τίνος οι σπατάλες ήταν μεγαλύτερες.

Και από την άλλη, ως την τελευταία ημέρα της προεκλογικής περιόδου, θα παρουσιάζουν «συνταγές» σε ευχάριστα πιάτα, γαρνιρισμένα με πολλά περιχύματα και καρυκεύματα.

Εμείς οι μη ειδικοί, είναι εύκολο να ξεγελασθούμε και να κρίνουμε κάποιο "πιάτο" ως ...λαχταριστό. Ο ήκιστα συμπαθής κ. Αλμούνια όμως είναι επαγγελματίας ...γευσιγνώστης. Κάτι σαν Ηλίας Μαμαλάκης της οικονομίας.

Και γνωρίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για χουβαρνταλίκια. Διό και με ύφος που με ενοχλεί, -αφού απευθύνεται στους ηγέτες της χώρας μου- εμφανίζεται να λέει. «Παίξτε όσο θέλετε πριν από τις εκλογές, αλλά εγώ όποιος και αν είναι ο νικητής τον περιμένω στις 24 Οκτωβρίου με τα γραπτά του, να έχει λύσει όλες τις ασκήσεις, με πολλούς αγνώστους αλλά με ένα δεδομένο αποτέλεσμα: Την μείωση του ελλείμματος, στο όριο που σας έχουμε θύσει.

Στον καιρό μας, το παλιό ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Έχει μια απλή απάντηση: Οι Βρυξέλες. Τουλάχιστον για όσο καιρό θα συνεχίζουμε να χρεωνόμαστε, να χρεωνόμαστε, να χρεωνόμαστε.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: