Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ακυβερνησία» - Στο ΠαΣοΚ υπογραμμίζουν τη διακηρυγμένη θέση τους ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης

ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009 (ΒΗΜΑ)
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Γ. Παπανδρέου στο «θερινό πανεπιστήμιο» του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη Λα Ροσέλ

«Δεν μπορεί να συνεχιστεί η ακυβερνησία»

Προσπάθεια ακύρωσης κάθε επικείμενης κίνησης του Πρωθυπουργού καταβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη διακηρυγμένη θέση της ότι μόνη λύση είναι οι εκλογές και η αλλαγή κυβέρνησης.
Σήμερα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠαΣοΚ, όπου αναμένεται να γίνει μία από τις τελευταίες ευρείας κλίμακας συζητήσεις, εν όψει των δύο ημερομηνιών στις οποίες η Ιπποκράτους έχει ήδη ποντάρει για την ανάπτυξη μεγαλύτερης δυναμικής και διεύρυνσης της διαφοράς από τη ΝΔ. Η πρώτη ευκαιρία θα δοθεί με τη μεθαυριανή ομιλία του κ. Γ. Παπανδρέου στο Θησείο στην εκδήλωση για την 35η επέτειο από την ίδρυση του ΠαΣοΚ και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η ΔΕΘ, όπου αναλόγως και των εξελίξεων που θα έχουν σημειωθεί ως τότε ο κ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί στις 12 και 13 Σεπτεμβρίου ως «δυνάμει πρωθυπουργός» (χαρακτηρισμός που χρησιμοποιήθηκε χθες και από την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου ).
Σχολιάζοντας τη σεναριολογία των τελευταίων ημερών, ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου είπε χθες, με εμφανώς σαρκαστική διάθεση: «Μέρα με τη μέρα, με τα σενάρια των εκλογών, με τα σενάρια του ανασχηματισμού, εμείς που ασχολούμαστε με την πολιτικήπερνάμε ωραία, οι πολίτες όμως δεν βλέπουν να λύνεται κανένα πρόβλημά τους». Και εν συνεχεία συμπλήρωσε: «Και αυτόγιατί η χώρα είναι πλέον σε μια κατάσταση ακυβερνησίας, και αυτή η ακυβερνησία δεν μπορεί να συνεχιστεί περαιτέρω».
Παράλληλα το ΠαΣοΚ τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να δώσει δείγματα των δικών του εναλλακτικών προτάσεων, με τα στελέχη του να απορρίπτουν τις «δήθεν εκκλήσεις για συναίνεση» .
Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα υπογράμμισε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στις φήμες και στις εκτιμήσεις που φέρουν την κυβέρνηση να εξασφαλίζει διετή παράταση για την έξοδο από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠαΣοΚ σημείωσε πως μια τέτοια εξέλιξη θα σημάνει απλώς ότι η Ελλάδα συμπαρασύρεται από τις σχετικές αποφάσεις που αφορούν και τις υπόλοιπες χώρες σε ανάλογη κατάσταση και εν συνεχεία περιέγραψε τις σύμφωνα με το ΠαΣοΚ απαιτούμενες κινήσεις: «Η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει ένα πρόγραμμα μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής ανάταξης και αναπτυξιακής προοπτικής. Ενα πρόγραμμα τολμηρών μεταρρυθμίσεων και τομών σε όλους τους τομείς, ένα πρόγραμμα που να φέρνει τα πάνω κάτω στο πώς γίνονται οι δαπάνες και πώς εισπράττονται τα έσοδα» σημείωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων, το σχόλιο της Ιπποκράτους ήταν: «Δίνουμε εξετάσεις για την επόμενη ημέρα και τα δημοσκοπικά νούμερα μας αφήνουν παγερά αδιάφορους, το αν είναι τρεις, έξι ή επτά» (σ.σ.: οι μονάδες της διαφοράς).
Για τα σενάρια περί μη αυτοδυναμίας, στο ΠαΣοΚ επιμένουν ότι ο στόχος τους είναι ρεαλιστικός και εφικτός, ενώ διά του εκπροσώπου Τύπου υπογραμμίστηκε ότι ακόμη και με αυτοδυναμία θα γίνουν ανοίγματα σε ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις. «Αν, παρ΄ ελπίδα, δεν υπάρξει αυτοδυναμία, υπάρχουν προβλέψεις του Συντάγματος, τις οποίες και θα ακολουθήσουμε» υπογράμμισε με νόημα ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Εντός των προσεχών ημερών εξάλλου αναμένεται η πρόταση του ΠαΣοΚ για το μέλλον της Αττικής μετά τις πυρκαϊές της προηγούμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια κεντρικά σημεία της πρότασης θα είναι:
* Η άμεση αναδάσωση όλων των καμένων δασών, χωρίς καμία εξαίρεση.
* Η κύρωση των δασικών χαρτών που έχουν ήδη συνταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου και η άμεση δημοσιοποίησή τους, κατά προτεραιότητα για τις πυρόπληκτες περιοχές.
* Η εφαρμογή της τεχνολογίας τηλεπισκόπησης και έγκαιρης ενημέρωσης για φυσικές καταστροφές ή πυρκαϊές.
* Ο χαρακτηρισμός των περιαστικών ορεινών όγκων ως εθνικών δρυμών και η σύνδεσή τους με το θαλάσσιο μέτωπο.
* Η αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού και ειδικότερα του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής, με άμεση απόσυρση του προτεινόμενου από τη ΝΔ σχεδίου
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: