Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Αλλα λόγια...


ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009
Δεν ξέρω αν ο
Καραμανλής θα κάνει εκλογές. Δεν μπορώ όμως να φανταστώ τι θα κάνει αν δεν κάνει εκλογές. Διότι αυτά που λένε διάφοροι φιρφιρίκοι της ΝΔ, οι οποίοι τον συμβουλεύουν να σταυρώσει τα χέρια και να περιμένει πότε θα έλθει η σφαλιάρα, είναι άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε.
Το σημειώνω επειδή θεωρώ ότι είναι μάλλον αφελείς όσοι πιστεύουν ότι η απόφαση του Καραμανλή έχει να κάνει απλώς με τις επόμενες εκλογές. Η απόφαση έχει να κάνει με τον ίδιο και γι΄ αυτό είναι τόσο προσωπική υπόθεση ώστε δεν επιδέχεται πολλές συμβουλές και παραινέσεις.
* Αν ο Καραμανλής εκχωρήσει στην αντιπολίτευση την πρωτοβουλία των εκλογών, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να ολοκληρώσει κάπου εδώ την πολιτική σταδιοδρομία του. Θα περιμένει υπομονετικά πότε να τον πάνε οι άλλοι στην κάλπη, θα χάσει πανηγυρικά διότι ο τόπος θα συνεχίσει να βουλιάζει στο χάος με μια κυβέρνηση υπό προθεσμία και ο ίδιος θα αποκτήσει ημερομηνία λήξεως. Αu revoir et merci.
* Αν ο Καραμανλής πάρει τώρα την πρωτοβουλία των εκλογών, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει να παραμείνει στο προσκήνιο και έπειτα από αυτές. Ακόμη και αν χάσει, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει νικητής και είναι περισσότερο από βέβαιο ότι πάντως δεν θα προκύψει ισχυρή κυβέρνηση. Αρα το παιχνίδι θα παραμείνει ανοιχτό, με τον Καραμανλή παρόντα και γύρω από το τραπέζι.
Yπό αυτήν την έννοια, η απόφαση που απασχολεί τον Καραμανλή δεν είναι μια απόφαση για τις εκλογές αλλά για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Και όσοι, υπουργοί ή βουλευτές της ΝΔ, του απευθύνουν παραινέσεις ή προτροπές με εκλογικά κριτήρια μάλλον δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει.
Διότι ένας υπουργός ή ένας βουλευτής θα προτιμούσε ασφαλώς να μη γίνουν ποτέ οι εκλογές που κινδυνεύουν να τον ξεβολέψουν. Αλλά ένας πολιτικός αρχηγός υποτίθεται ότι αποφασίζει με ευρύτερα κριτήρια.
Συμπεριλαμβάνεται σε αυτά και το δημόσιο συμφέρον; Αμφιβάλλω. Διότι το μόνο που δεν χρειάζεται τώρα ο τόπος είναι την παρατεταμένη ακυβερνησία και την πολιτική αστάθεια που θα προκύψουν από μια ατέρμονη εκλογική διαδικασία και από το «ανοιχτό παιχνίδι» στο οποίο θα ποντάρει ο Πρωθυπουργός.
Αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει κανέναν. Εκτός και αν όλοι έχουν επίγνωση ότι, ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να κυβερνήσουν. Ενώ με τις εκλογές λένε τουλάχιστον και καμιά σαχλαμάρα να περνάει η ώρα τους.jpretenteris@dolnet.gr
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: