Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΣΟΚ. 3 Σεπτέμβρη 1974-3 Σεπτέμβρη 2009

















ΤΡΙΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2009


ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗ Φ.ΓΚΕΛΝΤΗ

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974 ιδρύεται από τον Ανδρέα Παπανδρέου, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα. .Μια ημερομηνία που έμελλε να αποτελέσει την αφετηρία για σημαντικές ανακατατάξεις στην πολιτική σκηνή της χώρας και γενικότερα στην ελληνική κοινωνία, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην σύγχρονη ιστορία του τόπου μας.
Να δώσει ελπίδα και όραμα σ’ ένα πλατύ κίνημα πολιτών που μέχρι τότε ήταν στο περιθώριο της δημόσιας ζωής .
Η Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη ήταν το κείμενο μιας εποχής κατά την οποία «όλα έμοιαζαν δυνατά». Ένα κείμενο-ντοκουμέντο που με τον καλύτερο τρόπο εξέφρασε τα σωρευμένα κοινωνικά και πολιτικά αιτήματα της εποχής που άνοιξε η πτώση της χούντας.
Στα 35 χρόνια της ζωής του ΠΑΣΟΚ έχει κυλήσει πολύ νερό στο ποτάμι της ιστορίας του Κινήματος μας ,ένα ποτάμι γεμάτο αντιφάσεις-δυσκολίες- προβλήματα- αλλά στο τέλος με μεγάλα θετικά βήματα διαμορφώνοντας " κεκτημένα " που αφορούν την Ενότητα της Δημοκρατικής και Προοδευτικής Παράταξης και κυρίως την συνοχή και την νικηφόρα στρατηγική του.
Φέρουν την σφραγίδα του χαρισματικού μας ηγέτη ΑΝΔΡΕΑ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, του ΚΩΣΤΑ ΣΗΜΙΤΗ, φέρουν την υπογραφή όλων των ηγετικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ συμπυκνώνοντας οράματα, αγωνίες, και προσδοκίες γενιών και γενιών, της γενιάς της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, της γενιάς του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ που αποτέλεσαν και αποτελούν με τους απογόνους τους την ραχοκοκαλιά του Κινήματος .
Αποτελεί γεγονός και έχει παγιωθεί η αντίληψη ότι το ΠΑΣΟΚ διαχειρίζεται καλύτερα τα δημόσια πράγματα. Αυτό οφείλεται στο ότι στηρίχθηκε σε διαχρονικές αξίες και αρχές.
«Λαϊκή κυριαρχία ,Εθνική Ανεξαρτησία, Ισότητα, Κοινωνική Δικαιοσύνη» ήταν οι αρχές και οι αξίες της γενιάς της Εαμικής Εθνικής Αντίστασης που αποτέλεσαν το όραμα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου και καταγράφηκε στην Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη.
Γι’ αυτό θεωρώ σημαντικό σταθμό στην 35χρονη ιστορία του ΠΑΣΟΚ την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης το 1982 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, αποκαθιστώντας έτσι μια γενιά που έγραψε από τις πιο λαμπρές σελίδες στην σύγχρονη νεώτερη καυτή πολιτική ιστορία του τόπου μας.
Η εθνική ανεξαρτησία, η λαϊκή κυριαρχία, η κοινωνική απελευθέρωση και η δημοκρατία σε όλες τις φάσεις της δημόσιας ζωής εξακολουθούν να συνιστούν, όπως και πριν από 35 χρόνια, τα δομικά υλικά της νέας πρότασης του Προέδρου μας Γιώργου Παπανδρέου, για μια Ελλάδα Αρχών, για μια Ελλάδα Αξιών.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι λέων και ποιάς ενημέρωσης γατάκι της Πιερίας?