Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Λόκοβη ή Πέτρα Ολύμπου: Ο Άγιος Δημήτριος και ο Ταξιάρχης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

κλικ στην φωτογραφία για μεγέθυνση
Άγιος Δημήτριος Πιερίας, οι κάτοικοι του όπως και οι κάτοικοι του χωριού Ταξιάρχης Χαλκιδικής, κατάγονται από το χωριό Πέτρα (Λόκοβη), που βρίσκεται 10km μακριά από το χωριό Άγιος Δημήτριος.
Η μετονομασία του χωριού, από Λόκοβη σε Πέτρα, έγινε το 1973. Είναι άγνωστο ιστορικά πότε έγινε αυτή η μετακίνηση του μισού πληθυσμού του χωριού αυτού προς την Χαλκιδική.
Εμείς τοποθετούμε αυτή την εσωτερική μετανάστευση γύρω στα 1650, από έρευνα που έχουμε κάνει, γνωρίζοντας ότι έπεσε μια επιδημία (χολέρα) και πέθαιναν οι άνθρωποι στα χωριά της Πιερίας. Τότε εγκαταλείφθηκε και ο Πλαταμώνας, όπου οι κάτοικοι που δεν είχαν νοσήσει τον εγκατέλειψαν και έχτισαν τον Άγιο Παντελεήμονα Πιερίας. Ο Άγιος Παντελεήμονας Πιερίας χτίστηκε το 1650, άρα κάπου εκεί μπορούμε να τοποθετήσουμε χρονικά την μετακίνηση του πληθυσμού της Λόκοβης προς τον Χολομώντα.
Εκεί εγκαταστάθηκαν σε ένα μετόχι της Μονής Δοχειαρίου και έχτισαν το χωριό Λόκοβη που το 1928 μετονομάστηκε σε Ταξιάρχης, λόγω της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Πάντως η αρχιτεκτονική και οι λιθόστρωτοι δρόμοι, μας θύμισαν πολύ τον Ταξιάρχη μας.
*Λόκοβη σημαίνει σε μια βαρβαρική γλώσσα "Κρεμμυδότοπος", δεν θυμόμαστε ακριβώς σε ποιά.(

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)


Δεν υπάρχουν σχόλια: