Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Μάντης ήταν, όχι τύραννος


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Γράφει ο Γ.Π. Μασσαβέτας
giorgis@massavetas.gr

Τον δάκτυλο επί τον τύπο των ήλων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι, έθεσε η προχθεσινή ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Που έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες προηγούμενες διαπιστώσεις της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ). Και το όνομα αυτού «Τειρεσίας».
Φαίνεται πως οι τραπεζίτες μας, έκτος από την ανάγνωση των αριθμών δεν διακρίνονται για την επίδοση τους σε άλλες αναγνώσεις. Διό και έχουν σύγχυση περί του τι ήταν ο Τειρεσίας, το όνομα του οποίου έχουν δώσει στο ιδιόμορφο αντιλαϊκό δικαστήριο που έχουν συστήσει, με το οποίο μπορούν να καταδικάζουν στον εξ ασφυξίας θάνατο τις, μικρές κυρίως επιχειρήσεις, επιβάλλοντας ποινές αμετάκλητες, χωρίς δίκη, χωρίς απολογία και χωρίς δεύτερο βαθμό κρίσης.
Αν κάποιος διαπράξει μια εγκληματική πράξη και πάει στο δικαστήριο, έχει την ελπίδα να του αναγνωρισθούν ελαφρυντικά, όπως π.χ. ο πρότερος έντιμος βίος, η ανωτέρα βία κλπ. Την ελπίδα να του δοθεί αναστολή. Την ευκαιρία δευτεροβάθμιας κρισης. Την δυνατότητα να του αναγνωρισθεί η «έμπρακτη μεταμέλεια».
Για τον «Τειρεσία» δεν ισχύει τίποτε από αυτά.
Η κυρία Μαρία η ράφτρα, (δεν γράφω το πραγματικό όνομα) δουλεύει «φασόν» εδώ και είκοσι δύο χρόνια, «από το ξημέρωμα ως τα μαύρα μεσάνυχτα», όπως μου γράφει στο ηλεκτρονικό μήνυμα της η κόρη της, αδιόριστη νηπιαγωγός και κατ' ανάγκη βοηθός της, αφού η συρρίκνωση των παραγγελιών, με τις πολλές ακυρώσεις, οδήγησε στην απόλυση των δύο από τις τέσσερις εργάτριες που απασχολούσε.
Για πρώτη φορά στη ζωή της, έχοντας δώσει όλο το ρευστό της για να είναι συνεπής στην Εφορία, το ΙΚΑ και το ΤΕΒΕ, βρέθηκε, μετά τις αλλεπάλληλες ακυρώσεις, με άδειο ταμείο. Με αδυναμία να καλύψει μια επιταγή τεσσάρων χιλιάδων στην ώρα της. Την κάλυψε τρεις εβδομάδες αργότερα.
Τώρα όμως ούτε τραπεζικό δάνειο μπορεί να πάρει, ούτε επιταγές πελατών να προεξοφλήσει, ούτε σε κοινοτικά ή εθνικά προγράμματα στήριξης να ενταχθεί.
Τι της απομένει; Η να κηρύξει πτώχευση, στέλνοντας στην ανεργία και τις άλλες δύο εργάτριες, ή να καταφύγει στους τοκογλύφους.
Ο Τειρεσίας ήταν μάντης και όχι τύραννος, όπως το συνώνυμο του τραπεζικό όργανο. Διό και μια φορά θα συμφωνήσω με τον κ. Τσίπρα. Να καταργηθεί και να αντικατασταθεί από έναν οργανισμό στον οποίο θα υπάρχει κρατικός και κοινωνικός έλεγχος.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: