Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Εν Ψυχρώ με τον Γιάννη Χατζηιωάννου


Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

Καλή αρχή κάναμε για το νέο δημοσιογραφικό έτος. Μας έκαναν σεφτέ με μήνυση αλλά δεν πειράζει. θα το πιούμε και τούτο το ποτήριον.
***
Και για να μη σας κουράζουμε άλλο με τα δικά μας, γυρίζουμε σελίδα και χαλαρά-χαλαρά ας προετοιμαστούμε για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και συγκεκριμένα για την υποδοχή του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο, όπου ως είθισται κάθε χρόνο ο εκάστοτε πρωθυπουργός, μας διηγείται τα παραμύθια της Χαλιμάς.
***
Η προσέλευση είναι αθρόα, κύριοι με λαμέ κοστούμια και κυανογάλαζες γραβάτες, κυρίες με μωβ μαλλιά και απαστράπτουσες τσάντες, ένα είδος ξεπεσμένης αριστοκρατίας, πρώτο τραπέζι πίστα, κρέμεται από τα πρωθυπουργικά χείλη, χειροκροτάει με τα δάχτυλα και κάθε φορά που ο πρωθυπουργός βάζει άνω τελεία κουνάνε όλοι μαζί συγκαταβατικά το κεφάλι, νεύμα συγκατάβασης και επιβράβευσης.
***
Ακόμη κι όταν ο πρωθυπουργός ομολογεί ότι τα κάναμε θάλασσα, ότι οι Τούρκοι μπήκαν στο Αιγαίο, ότι η διαφθορά ζει και βασιλεύει, το Βελλίδειο σείεται από χειροκροτήματα κι αυτή η περίεργη κάστα, πρώτο τραπέζι πίστα, έχει το χαβά της.
***
Στο βάθος του Βελλίδειου συνήθως οι φορείς και στο περιθώριο κολλημένοι όρθιοι στους τοίχους οι αφισοκολλητές παλαιάς και νέας κοπής, ενθουσιασμένοι με το πνεύμα της συμμετοχικής Δημοκρατίας καμαρώνουν τον αρχηγό.
***
Η εικόνα του Βελλίδειου χρόνια τώρα, στη διάρκεια της ΔΕΘ, μοιάζει με αίθουσα πλειοδοτικών διαγωνισμών, με δυο αποκλειστικούς πλειοδότες που ρίχνουν στην πιάτσα τις πρώτες ακάλυπτες επιταγές της οικονομικής χρονιάς.
***
Η αλήθεια είναι ότι κάναμε και κάποια βήματα προόδου. Ενώ κάποτε η εκδήλωση συνοδεύονταν με το ανάλογο δείπνο, κι ως ήταν φυσικό άστραφταν τα πιρούνια στο Βελλίδειο, ο πρωθυπουργός έκοψε το φαί. Τέρμα το ντερλίκωμα.
***
Δεν ξέρω αν έγινε από τακτ ή επειδή παραμπούκωσαν, το ζήτημα είναι ότι έγινε μια δραστική περικοπή εξόδων κι όλα σεμνά, όλα ταπεινά, όλα ωραία.
***
Φέτος η ΔΕΘ ανοίγει και πάλι τις πύλες της. Οι αρχηγοί των κομμάτων από τώρα στημένοι στους καθρέφτες κάνουν τις πρόβες τους, δημοσιογράφοι μαυρισμένοι απ’ τον Μυκονιάτικο ήλιο παίρνουν εγκαίρως τις ερωτήσεις τους, το σκηνικό ετοιμάζεται.
***
Τα συνδικάτα παίρνουν θέσεις, ο δήμαρχος της πόλης ετοιμάζει τους αμυντικούς μηχανισμούς, τα ΜΑΤ γυαλίζουν τις στολές τους, το μεγάλο παιχνίδι θ’αρχίσει σε λίγο.
***
Φέτος όμως είναι μια άλλη χρονιά, ξεχωριστή. Ο κόσμος μπούχτισε απ’το παπατζιλίκι, τα πράγματα δεν πάνε καλά, οι πολιορκητικές μηχανές του Αλμούνια και του Μπαρόζο σφίγγουν τον κλοιό.
Μήπως φέτος στο Βελλίδειο «προεξάρχοντος» του Μητροπολίτη Άνθιμου θα’πρεπε όλοι μαζί αντί της πρωθυπουργικής ομιλίας να ψάλλουμε τον Ακάθιστο; Και η Παναγιά Δέξια ή Δεξιά ίσως βάλει το χέρι της.(ΤΟΠΙΚΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: