Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Το «τρίγωνο» που θα κρίνει τις εκλογές Η εισήγηση του κ. Αλμούνια για την οικονομία, οι αποκαλύψεις Χριστοφοράκου και οι «απρόβλεπτοι» βουλευτές

Τρίτη 11 Αυγούστου 2009
Στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, στην έναρξη της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, ο κ. Κ. Καραμανλής θα προσπαθήσει να ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα της πολιτικής δύναμης που απώλεσε με την τραγική περυσινή εμφάνισή του εκεί (ΑΠΕ)
Με το σύνδρομο του περιώνυμου «τριγώνου των Βερμούδων» πορεύεται η κυβέρνηση, τα μέλη της οποίας στροβιλίζονται γύρω από την ακατάσχετη εκλογολογία. Το «τρίγωνο των Βερμούδων» για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή αποτελείται από τον κοινοτικό επίτροπο κ. Χοακίν Αλμούνια, τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ηellas κ. Μ. Χριστοφοράκο, με τις αποκαλύψεις του στη Γερμανία, και τους απρόβλεπτους βουλευτές, όπως προχθές ο κ. Ι. Μανώλης, με τις νέες «ρουκέτες» του. Στην πορεία για τις τελικές αποφάσεις του Πρωθυπουργού, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και ημερομηνίες-«κλειδιά» που θα επηρεάσουν τα κυβερνητικά σχέδια σχετικά με το αν η χώρα θα οδηγηθεί ή όχι σε πρόωρες εκλογές. Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν τα περισσότερα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν συνομιλήσει τις τελευταίες ημέρες με τον κ. Καραμανλή, ο Πρωθυπουργός έχει πλήρη επίγνωση των πολιτικών συνθηκών και των δεδομένων που υπάρχουν και σταθμίζει με πολλή προσοχή τα υπέρ και τα κατά μιας εκλογικής αναμέτρησης. Ο Σεπτέμβριος έχει απορριφθεί ως μήνας μιας εκλογικής αναμέτρησης, αλλά η πλειονότητα των κυβερνητικών στελεχών την οριοθετεί εντός του φθινοπώρου και αφού γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, όπως κάποιες διορθωτικές αλλαγές περιορισμένης εμβέλειας.

Ολα όμως τα στελέχη, ανεξαρτήτως της επιχειρηματολογίας τους και της οπτικής γωνίας με την οποία αναλύουν τα πολιτικά δεδομένα, θεωρούν ότι οι εκλογές εξαρτώνται πλήρως από τη στάση του κ. Αλμούνια έναντι της ελληνικής οικονομίας, του κ. Χριστοφοράκου, ο οποίος απειλεί το πολιτικό σύστημα με τις αποκαλύψεις για μίζες στα πολιτικά κόμματα (και στη ΝΔ) μετά το 2004, αλλά και των «γαλάζιων» ανταρτών βουλευτών της ΝΔ που «πυροβολούν» αδιακρίτως, με γνώμονα την πολιτική πελατεία τους.

Η πρόσφατη έκρηξη του κ. Μανώλη, ο οποίος υποστήριξε δημόσια ότι οι βουλευτές της ΝΔ «υποχρεώθηκαν να αθωώσουν» όσους εμπλέκονται στα μεγάλα «γαλάζια» σκάνδαλα, επιβεβαίωσε όσους υποστηρίζουν ότι πλέον καθίσταται ακόμη πιο πιθανό το ενδεχόμενο επίσπευσης των πρόωρων εκλογών. «Δεν ξέρουμε τι άλλο θα μας ξημερώσει» σχολίαζε χθες κεντρικός υπουργός που παρατηρεί ότι υπό αυτές τις συνθήκες η Βουλή δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά σε Ολομέλεια τον Οκτώβριο.

Οι συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί αναγκάζουν τον κ. Καραμανλή, όπως έλεγαν συνομιλητές του, να μην μπορεί πια να αποφύγει τις πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, λόγω των ανεξέλεγκτων βουλευτών του που ουσιαστικά τον κρατάνε όμηρο. Ουσιαστικά ενισχύεται το σενάριο που θέλει μια «καθαρή σύνθεση» της ΚΟ της ΝΔ, που προοιωνίζεται και «καθαρά ψηφοδέλτια», δηλαδή αποκλεισμό από τις λίστες ορισμένων «ανεπιθύμητων». Oπρώτος κρίσιμος σταθμός του Πρωθυπουργού είναι η Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής με την παρουσία του εκεί στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου θα προσπαθήσει να αλλάξει το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση και για τη ΝΔ, ενώ αναμένεται να εμφανιστεί και αρκετά αυτοκριτικός. Ευελπιστεί να κερδίσει τις εντυπώσεις και να ανακτήσει ένα σημαντικό τμήμα της πολιτικής δύναμης που απώλεσε με την τραγική εμφάνισή του στην περυσινή ΔΕΘ και ουσιαστικά να ξεκινήσει από εκεί την αντεπίθεσή του.

Ε πόμενος σταθμός είναι η 15η Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία ο υπουργός Οικονομίας κ. Ι. Παπαθανασίου αναμένεται να έχει σαφή εικόνα για την πορεία των εσόδων και γενικά για την κατάσταση της οικονομίας. Θα έχει προηγηθεί και η παρουσία του στις Βρυξέλλες στις 2 Σεπτεμβρίου, όπου θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο του Εco/Fin.

Η επόμενη ημερομηνία για την κυβέρνηση είναι η Δευτέρα 5η Οκτωβρίου, ημέρα κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της η Ολομέλεια της Βουλής και ο υπουργός Οικονομίας είναι υποχρεωμένος να καταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού στο Κοινοβούλιο. Η πιο κρίσιμη ημερομηνία θεωρείται η 26η Οκτωβρίου, οπότε η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες και στον αρμόδιο κοινοτικό επίτροπο κ. Αλμούνια το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που θα καταρτιστεί τον Σεπτέμβριο. Τότε θα κριθεί το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνοντας τη διατήρηση του υψηλού ελλείμματος δώσει τελικά την ετήσια παράταση που επιζητεί διακαώς η ελληνική κυβέρνηση. (ΠΗΓΗ)
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: