Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ρύθμιση του τομέα των νανο-υλικών ζητούν οι ειδικοί

ΤΡΙΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

Περισσότερες δοκιμές και ρύθμιση στον τομέα των νανο-υλικών θεωρούν αναγκαίες οι ειδικοί, καθώς τα πρωτοποριακά αυτά υλικά αξιοποιούνται σε ολοένα και περισσότερα προϊόντα. «Έχοντας αναλύσει τις πιθανές υγειονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των νανο-υλικών, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ορισμένες κατηγορίες τους χρειάζονται περαιτέρω μελέτη», αναφέρει η Βασιλική Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα μικροσκοπικά μόρια άνθρακα, που μοιάζουν με μπάλες ποδοσφαίρου και ονομάζονται buckyballs, αν και μπορεί να έχουν σημαντικές εφαρμογές ως καινοτόμα συστήματα διοχέτευσης φαρμακευτικών ουσιών ή κίνησης μπαταριών στοιχείου καυσίμου, μπορεί επίσης να απειλήσουν την υγεία συσσωρεύοντας λίπος και αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. «Συνειδητοποιούμε ότι τα στοιχεία για ενδεχόμενους κινδύνους των νανο-υλικλών για την ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη ατελή, αν και αυτό μπορεί να αλλάξει με την πρόοδο των ερευνών», αναφέρει η έκθεση της Βασιλικής Επιτροπής, που αποτελείται από εκπροσώπους του επιστημονικού, νομικού, επιχειρηματικού και ιατρικού κόσμου.

Η νανο-τεχνολογία, ο σχεδιασμός και η κατασκευή υλικών χιλιάδες φορές μικρότερων από το πάχος μίας ανθρώπινης τρίχας, θεωρείται ως ο καλύτερος τρόπος δημιουργίας ισχυρών ελαφρών υλικών, καλύτερων καλλυντικών και ακόμη πιο γευστικών τροφών. Μεγάλες επιχειρήσεις και νέες εταιρίες από κάθε τομέα της οικονομίας επενδύουν στη νανο-τεχνολογία. Οι επιστήμονες, όμως, μόλις άρχισαν να μελετούν τις επιπτώσεις των μικροσκοπικών αυτών αντικειμένων, ενώ η έκθεση της βρετανικής επιτροπής προειδοποιεί ότι η υπάρχουσα νομοθεσία ίσως αποδειχθεί ανίσχυρη να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις. «Ανησυχούμε επίσης ότι η ανάπτυξη επόμενης γενιάς προηγμένων νανο-υλικών μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα, τα οποία δεν θα μπορούν να αντιμετωπισθούν εφόσον τα νανο-υλικά αντιμετωπίζονται ως χημικά ή ενώσεις χημικών ουσιών», λέει ο πρόεδρος της επιτροπής Τζον Λότον.

Η έκθεση, όμως, στην οποία η βρετανική κυβέρνηση οφείλει τώρα να απαντήσει, εκτιμά όμως ότι δεν υπάρχει λόγος για συνολική απαγόρευση ή μορατόριουμ για να τα νανο-υλικά.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: