Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Ανάθεση χωρίς διαγωνισμό

ΤΡΙΤΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009
Πλήρης η επιβεβαίωση των αποκαλύψεων του «Εθνους» για την προμήθεια-εξπρές των 160 εκατ. ευρώ. Καμία επίσημη αναφορά μέχρι χθες από το υπουργείο Αμυνας

Πλήρης επιβεβαίωση της αποκάλυψης του «Εθνους» ότι το υπουργείο Αμυνας αποφάσισε εν κρυπτώ την αγορά από τις ΗΠΑ ανταλλακτικών για τα μαχητικά αεροσκάφη, ύψους 160 εκατ. ευρώ!


Ανάθεση χωρίς διαγωνισμό

Θορυβημένο το Πεντάγωνο από τη χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους», επιχειρεί ανεπιτυχώς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, υποστηρίζοντας ότι η συγκεκριμένη προμήθεια δεν έγινε «ούτε εν κρυπτώ ούτε με απευθείας ανάθεση. Υλοποιείται με διακρατική σύμβαση με αντισυμβαλλόμενη την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ χωρίς ενδιάμεσες εταιρείες, εμπορικούς αντιπροσώπους και μεσάζοντες». Εδώ ισχύει η λαϊκή παροιμία «Τι κάνεις Γιάννη; Κουκιά σπέρνω...».

Σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής υπεγράφη από τον Β. Μεϊμαράκη η απόφαση για προμήθεια ανταλλακτικών για την Πολεμική Αεροπορία,
Σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας και χωρίς να έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής υπεγράφη από τον Β. Μεϊμαράκη η απόφαση για προμήθεια ανταλλακτικών για την Πολεμική Αεροπορία, ύψους 160 εκατ. ευρώ

Φυσικά και η συγκεκριμένη αγορά ανταλλακτικών γίνεται εν κρυπτώ, καθώς ούτε μία ανακοίνωση ή επίσημη αναφορά είχε γίνει έως τη χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους».

Οσο για το επιχείρημα περί «διακρατικής συμφωνία χωρίς μεσάζοντες», έχει γίνει πια το άλλοθι της κυβέρνησης της ΝΔ για να προχωρεί όλες τις αμυντικές προμήθειες με απευθείας αναθέσεις, χωρίς διαγωνισμούς για διαφανείς διαδικασίες.

Είναι σαφές ότι η αγορά ανταλλακτικών για την Πολεμική Αεροπορία ύψους 160 εκατ. ευρώ γίνεται:

- Χωρίς προκήρυξη διαγωνισμού.

- Σε καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας, χωρίς να έχει ενημερωθεί η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής και χωρίς να έχει ανακοινωθεί στα ΜΜΕ.

Ο Β. Μεϊμαράκης ακολουθεί ακριβώς την ίδια επιχειρηματολογία του προκατόχου του κ. Σπηλιωτόπουλου για την αγορά των 30 F16 το καλοκαίρι του 2005. Και τότε η ΝΔ υποστήριζε ότι η συγκεκριμένη αγορά δεν γίνεται με απευθείας ανάθεση, όπως την κατηγορούσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αλλά με διακρατική συμφωνία χωρίς μεσάζοντες.

Μάχη αντιπροσώπων
Ωστόσο, όλοι γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη αγορά των F16 έγινε εν μια νυκτί χωρίς διαγωνισμό και οι μεσάζοντες μπήκαν από την πίσω πόρτα μέσω της σύμβασης για τα αντισταθμιστικά οφέλη.

- Ποιον κοροϊδεύει το υπουργείο Αμυνας όταν υποστηρίζει ότι η εν εξελίξει προμήθεια των ανταλλακτικών δεν έχει μεσάζοντες;

Η κάθε αμερικανική πηγή ανταλλακτικών σε μαχητικά αεροσκάφη έχει εδώ στην Ελλάδα τους δικούς της αντιπροσώπους και οι οποίοι έχουν ήδη λάβει... θέσεις μάχης, με στόχο ο καθένας να επιτύχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη παραγγελία των ανταλλακτικών που εκείνος αντιπροσωπεύει. Η δε τελική τιμή διαμορφώνεται πάντα σύμφωνα με τις «υποχρεώσεις» που αναφέρει ότι έχει ο εδώ αντιπρόσωπος για να επιτύχει τον στόχο του.

Επιπλέον, με μεγάλη άνεση το υπουργείο Αμυνας επικαλείται εμμέσως πλην σαφώς τις ΗΠΑ ως εγγυήτρια δύναμη για την απρόσκοπτη παραγγελία των ανταλλακτικών, παραγνωρίζοντας, ωστόσο, ότι την ίδια στιγμή η συγκεκριμένη χώρα δεν παρέχει στην Ελλάδα τα όπλα που επιθυμεί να αγοράσει για τα F16, ενώ έχει βαλτώσει η παράδοση του συστήματος αυτοπροστασίας «Ασπίς» για τα F16 που πετούν απροστάτευτα στο Αιγαίο.

Χωρίς περιστροφές: ο Β. Μεϊμαράκης, που με ελαφρά τη καρδία εν μέσω οικονομικής κρίσης έδωσε το πράσινο φως για την αγορά ενός «κουβά» ανταλλακτικών ύψους 160 εκατ. ευρώ, μπορεί να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, τη Βουλή, τον Ελληνα φορολογούμενο με τη διάθεση αυτών των χρημάτων πώς ακριβώς θα αυξηθεί το ποσοστό διαθεσιμότητας των αεροσκαφών και για πόσο χρονικό διάστημα;

Δυστυχώς δεν είναι έτοιμος να απαντήσει στο καίριο αυτό ερώτημα, για τον απλό λόγο ότι δεν έχει προηγηθεί η αναγκαία οικονομοτεχνική μελέτη.(ΕΘΝΟΣ)

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: