Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Συγγενικά πυρά κατά Μαξίμου


ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Ο Μ. Λιάπης απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό για τη λήψη οικονομικών μέτρων πριν να είναι αργά, ενώ τάσσεται κατά των πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο

«Οχι» στις εκλογές το φθινόπωρο και «ναι» στη λήψη οικονομικών μέτρων τώρα προτού να είναι αργά, λέει ο πρώην υπουργός κ. Μ. Λιάπης, ο οποίος απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό να αναλάβει άμεσα πολιτικές πρωτοβουλίες και να απορρίψει τις εισηγήσεις συνεργατών του και μελών του υπουργικού συμβουλίου για αποφάσεις στο... μέλλον.

Ο κ. Μ. Λιάπης, με δήλωσή του στο «Εθνος», προχωρεί ουσιαστικά σε πολιτική παρέμβαση πάνω σε όλα τα ζητήματα που συζητούνται αυτή την ώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της ΝΔ και απευθύνει αυστηρά μηνύματα προς συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης. Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός:

Συγγενικά πυρά κατά Μαξίμου

1. Τάσσεται κατά των εκλογών το φθινόπωρο. «Ο πρωθυπουργός», σημειώνει, «πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Να βάλει «φρένο» στις αρρωστημένες εισηγήσεις για «φυγή».

2. Εξαπολύει βολές εναντίον εκείνων που εισηγούνται στον κ. Καραμανλή πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο και επικαλείται τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα James Freeman Clark: «Οι πολιτικάντηδες σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι πραγματικοί πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες γενιές».

3. Απορρίπτει την αισιοδοξία ορισμένων στελεχών της ΝΔ και μελών του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ότι δήθεν η οικονομική κρίση δεν έχει επηρεάσει δραματικά την ελληνική οικονομία. «Δεν διαβάζουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν βλέπουμε τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ύφεση, δεν ακούμε τα παράπονα όλων των παραγόντων του τουρισμού μας;», σημειώνει.

4. Ζητεί τη λήψη οικονομικών μέτρων τώρα. «Δεν αντιλαμβανόμαστε τελικά ότι όσο αργούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τιθασεύσουμε την κρίση;», διερωτάται.

5. Προειδοποιεί ότι «όσο περνά ο καιρός τόσο μεγαλύτερο, εν μέσω χειμώνα, θα είναι το πολιτικό κόστος».

ΑΓΟΡΑΖΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Εξαγγέλλει μεταρρυθμίσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα

Σε ακόμη μία προσπάθεια αγοράς πολιτικού χρόνου επιδίδεται ο πρωθυπουργός, ο οποίος δεν έχει λάβει ακόμη τις οριστικές αποφάσεις του σε ό,τι αφορά τον χρόνο των εκλογών. Επί του παρόντος περιορίζεται σε εξαγγελίες μεταρρυθμίσεων, χωρίς να γνωρίζει και ο ίδιος εάν θα έχει τον χρόνο να τις κάνει πράξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχει δώσει διαβεβαιώσεις πως θα προχωρήσουν:

  • Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό (βλ. λίστα βαρέων και ανθυγιεινών)
  • Οι αλλαγές στην Παιδεία
  • Η υλοποίηση μέτρων για περιορισμό της γραφειοκρατίας
  • Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Ωστόσο κανείς -ούτε οι συνεργάτες του κ. Καραμανλή- δεν είναι σε θέση να περιγράψει τα βήματα τα οποία θα γίνουν προς αυτές τις κατευθύνσεις, ούτε να δώσει συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Οπως τονίζουν κορυφαίοι υπουργοί, όλα θα εξαρτηθούν από το εάν ο πρωθυπουργός πάρει τελικά από την Κομισιόν την πολυπόθητη παράταση του ενός έτους για την υλοποίηση των οικονομικών μέτρων. Εάν συμβεί αυτό -σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα-, τότε θα μπορέσει να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο. Σε αντίθετη περίπτωση, ο κ. Καραμανλής θα επιλέξει να «στήσει» κάλπες μέσα στο φθινόπωρο με το επιχείρημα ότι ο τόπος δεν αντέχει τη μακρά προεκλογική περίοδο που έχει προκαλέσει το ΠΑΣΟΚ.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΔΗΛΩΣΗ
Οι πολιτικάντηδες σκέφτονται τις επόμενες εκλογές, οι πολιτικοί τις επόμενες γενιές

Ολόκληρη η δήλωση - πολιτική παρέμβαση του κ. Μ. Λιάπη στο «Εθνος» έχει ως εξής:

«Απορώ γιατί κάποιοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό συνεχώς να αναβάλουμε τη λήψη πρόσθετων οικονομικών μέτρων τώρα, όταν είναι βέβαιο ότι η πορεία της οικονομίας θα μας υποχρεώσει να τα πάρουμε αργότερα.

Απορώ γιατί συνεχίζουμε να μιλάμε για έκτακτα μέτρα στο μέλλον και να ανατροφοδοτούμε την απαισιοδοξία του Ελληνα.

Σαν το μαρτύριο της σταγόνας... Τι περιμένουμε; Δεν διαβάζουμε τα δημοσιονομικά μεγέθη, δεν βλέπουμε τη συνεχιζόμενη παγκόσμια ύφεση, δεν ακούμε τα παράπονα όλων των παραγόντων του τουρισμού μας;

Δεν αντιλαμβανόμαστε τελικά ότι όσο αργούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι να τιθασεύσουμε την κρίση; Οτι όσο περνάει ο καιρός τόσο μεγαλύτερο, εν μέσω χειμώνα, θα είναι το πολιτικό κόστος;

Προς τι αυτή η αναβλητικότητα;

Ή περιμένουμε κάποιο θαύμα ή άλλες μύχιες σκέψεις πρυτανεύουν σε κάποιους, που αφορούν «απόδραση από τις ευθύνες μας», με τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να αντιδράσει άμεσα. Να βάλει φρένο στις αρρωστημένες εισηγήσεις για «φυγή».

Η μόνη λύση είναι η «φυγή προς τα μπρος», με νέο όραμα και νέες πολιτικές πρωτοβουλίες. Με πυγμή και αποφασιστικότητα. Με αισιοδοξία για τη νίκη και όχι μοιρολατρία για την ήττα.

Και μόνο ο Καραμανλής μπορεί να το κάνει!

Σε εποχές αβεβαιότητας και ανασφάλειας, όπως η σημερινή, ταιριάζουν απόλυτα τα λόγια του Αμερικανού συγγραφέα James Freeman Clark: «Οι πολιτικάντηδες σκέφτονται τις επόμενες εκλογές. Οι πραγματικοί πολιτικοί σκέφτονται τις επόμενες γενιές».(ΠΗΓΗ)

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ saradakos@pegasus.gr
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: