Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Από μια άλλη οπτική γωνία 18.7.2009

ΣΑΒΑΤΟ 18.07.2009

του συνεργάτη μας
Δημητρίου Μοσχοτέλια (ΠΗΓΗ)

- Ο συνεργάτης μας ΘΟΥ ΒΟΥ θίγει ένα θέμα το οποίο θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρό.

Ασχολείται με τα γεγονότα της 5/7/09, που έγιναν στην Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου, από "μερίδα πολιτών του Λιτοχώρου".

Το κείμενο αναφέρεται σε γεγονότα περισσότερο, παρά σε σχολιασμούς αυτών.

Πριν το παραθέσουμε θα σχολιάσουμε κάποια σημεία του, τα οποία πιστεύουμε ότι θίγουν την ουσία του θέματος.

1) Στην διαμαρτυρία της "μερίδας πολιτών του Λιτοχώρου" συμμετείχαν ο Δήμαρχος Λιτοχώρου και οι εκπρόσωποι των δύο άλλων συνδυασμών.

Δηλαδή συμμετείχαν όλοι.

Άρα δεν ήταν "μερίδα Λιτοχωριτών", αλλά πάνδημο το Λιτόχωρο.

2) Υποστηρίζει ότι το "θέμα επί της ουσίας" πρέπει να το αντιμετωπίσουν "οι ειδικοί, οι επαΐοντες και η Δικαιοσύνη".

Αν επρόκειτο περί οποιασδήποτε αστικής διαφοράς, βεβαίως θα έπρεπε να τηρηθούν οι διατάξεις του Αστικού Κώδικα και των σχετικών Νόμων.

Η αντιδικία των πολιτών του Λιτοχώρου και της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου είναι κάτι παραπάνω από Αστική Διαφορά.

Η εκκλησία της Ελλάδος και οι Ιερές Μονές, θα πρέπει να καταλάβουν ότι προκαλούν τον λαό όταν επικαλούνται "κιτάπια" της Τουρκοκρατίας.

Μας δείχνουν ότι οι Τούρκοι Σουλτάνοι, έδιναν προνόμια στην Εκκλησία και τις Μονές, ασφαλώς έναντι κάποιας προσφοράς.

Άρα για λόγους εθνικής ευθιξίας δεν έπρεπε η Εκκλησία και οι Ιερές Μονές να είναι τόσο δεμένες με τους Τούρκους αξιωματούχους.

3) Η προκλητικής συμπεριφορά της Ιεράς Μονής του Αγίου Διονυσίου, έναντι των Λιτοχωριτών, είναι σαφώς αντίθετη με τις αρχές της Χριστιανικής Θρησκείας.

Μπορεί νομικά να έχουν δίκαιο οι καλόγεροι. Ηθικά και προ παντός χριστιανικά δείχνουν ότι πιστεύουν αλλού.

Όταν μια οργάνωση, όπως η Εκκλησία ή τα Μοναστήρια, έρχονται σε αντίθεση με το λαό, τότε ισχύει το "ή στραβός είναι ο γυαλός ή στραβά αρμενίζουμε".

Σε τελευταία ανάλυση θα πούμε ότι είναι πολύ επικίνδυνο εθνικά, να δεχόμαστε τις αποφάσεις των Τούρκων και να τις επικαλούμαστε ως επιχειρήματα.

Θα καταλήξουμε να δεχόμαστε τις αποφάσεις τους για το Αιγαίο, τη Θράκη και την Κύπρο.

Ότι προέρχεται από τον "εχθρό" με επιφύλαξη να το δεχόμαστε.

Προ παντός να μη θεωρούμε ηθικά αποδεκτές θέσεις και χαρτιά, που θίγουν το εθνικό μας φιλότιμο.

Όσοι αποδέχονται τις αποφάσεις των Τούρκων, ούτε ελληνικά σκέπτονται, ούτε χριστιανικά. Έστω και αν είναι Έλληνες χριστιανοί.

Και μια απορία.

Όταν υπάρχουν χιλιάδες συνάνθρωποί μας, οι οποίοι στερούνται και ενός στρέμματος γης, πώς είναι δυνατόν να κοιμούνται με ήσυχη τη συνείδηση οι εκπρόσωποι της εκκλησίας και των Ιερών Μονών; Νομίζω άλλα είπε ο Χριστός για όσους έχουν.

Βέβαια ο Χριστός είπε, τα όσα είπε, γι' αυτούς που τον πιστεύουν.

"Κύριε διευθυντά, καλημέρα σας

Στον απόηχο των γεγονότων που έλαβαν χώρα, την 5/7/09 στο Λιτόχωρο, θα προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε λίγες σκέψεις και σχόλια με την επισήμανση ότι δεν θα ασχοληθούμε καθόλου με την ουσία των θεμάτων που έχουν φέρει σε αντιπαράθεση μερίδα πολιτών του Λιτοχώρου με την Ιερά Μονή του Αγ. Διονυσίου του εν Ολύμπω.

Ο λόγος που αποφεύγουμε να θίξουμε την ουσία των θεμάτων αυτών είναι ένας και μοναδικός. Πολύ απλός. Δεν γνωρίζουμε τα θέματα αυτά σε όλο τους το βάθος, το πλάτος και σε λεπτομέρειες και ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος, πλανόμενοι, να διολισθήσουμε αδικώντας τη μία ή την άλλη πλευρά.

Τον λόγο για τόσο σοβαρά θέματα επί της ουσίας ΔΗΜΜΟΣ, κατά τη γνώμη μας, πρέπει να τον έχουν οι ειδικοί, οι επαΐοντες και η δικαιοσύνη, στην οποία οι διάδικοι έχουν προσφύγει και τις αποφάσεις της οφείλουν όλοι να σεβαστούν. Η δημοκρατία στην οποία άπαντες ομνύουν, λειτουργεί με κανόνες και δεν είναι ένα "κοστούμι" που ράβεται στα μέτρα καθενός, ανάλογα με τους σκοπούς, τις επιδιώξεις και τα συμφέροντά του.

Και τώρα τα σχόλιά μας.

1. Από τα δελτία ειδήσεων της ΔΙΟΝ τηλεόρασης μεταδόθηκε ότι στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Λιτόχωρο (προ τις εκκινήσεως της πορείας προς το Μετόχι της Ι. Μονής Αγ. Διονυσίου) ήταν και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του, είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Όπου δεν πίπτει λόγος, πίπτει ράβδος".

Εάν ΔΗΜΜΟΣ, όντως ελέχθει κάτι τέτοιο (εν είδει... προθερμάνσεως του πλήθους) δημιουργείται θέμα (σοβαρό; Ας το αξιολογήσουν οι ειδικοί).

Τέτοιου είδους όμως προτροπές για χρήση σωματικής βίας μας γυρίζουν, σαν λαό, πολύ πίσω. Σε εποχές όπου άτομα με μοναδικό προσόν τη σωματική ρώμη επέβαλαν τη θέλησή τους σε ασθενέστερα άτομα. Σε εποχές όπου καθεστώτα απολυταρχικά, με τη χρήση βίας, επέβαλαν στους υπηκόους τους την τήρηση της "τάξεως" και την "υπακοή" στο σύστημα.

Η δημοτική αρχή Κατερίνης (δήμαρχος) μετά τη δημοσιότητα που έλαβαν τα γεγονότα αντέδρασε άμεσα. Προς τιμήν του.

Ενημέρωσε την κοινή γνώμη ότι τα λεχθέντα από τον πρόεδρο δημοτικού συμβουλίου δεν εκφράζουν τον δήμο. Και προσέθεσε ότι έκαστος εφ ω ετάγη είναι υποχρεωμένος να υπερασπίζεται τα περιουσιακά του στοιχεία (δημόσιο, δήμος, Ιερά Μονή, ιδιώτες). Είπε δηλ. τα αυτονόητα.

Ο άμεσα εμπλεκόμενος (π.δ.σ.) δεν έχει μέχρι σήμερα μιλήσει. Τηρεί σιγή. Κατά τη γνώμη μας οφείλει, αμέσως, να ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα μεταδοθέντα από την τηλεόραση. Εάν δεν το πράξει θα έχει απωλέσει την εμπιστοσύνη μεγάλης ή μικρής μερίδας των συμπολιτών μας που δια της ψήφου των τον ανέδειξαν στη θέση που κατέχει και για την παραμονή στη θέση αυτή πρέπει ο ίδιος να προβληματιστεί.

2. Η δημοτική αρχή Λιτοχώρου (δήμαρχος) είχε υποσχεθεί ειρηνική πορεία. Δυστυχώς τα γεγονότα τον διέψευσαν. Έλαβαν χώρα γεγονότα απαράδεκτα. Προπηλακισμοί, ύβρεις, χειροδικίες, συμπλοκές κ.λ.π. Ποια η ευθύνη του δημάρχου που υποσχέθηκε ειρηνική πορεία; Πώς την αναλαμβάνει;

Είδαμε τον Δήμαρχο Λιτοχώρου με την "ντουντούκα - χωνί" στο χέρι (σύμβολο περασμένων εποχών) να εκφωνεί συνθήματα, προσδοκώντας προφανώς... ψήφους. Λησμόνησε όμως να λάβει υπόψη του ότι τέτοιες ενέργειες μπορεί να φέρουν ψήφους, αλλά μπορεί να φέρουν και ...φούμο.

Ευφυέστερα από αυτόν, μάλλον, άτομα τον έσπρωξαν στο προσκήνιο.

3. Τελειώνοντας ΔΗΜΜΟΣ, λίγα λόγια για τη διαμεσολάβηση που πρότεινε να κάνει ο Πιεριέας βουλευτής της Ν.Δ. μεταξύ της μερίδας των κατοίκων του Λιτοχώρου και της Ι.Μ. Αγ. Διονυσίου.

Θα συμβουλεύαμε τον βουλευτή (τον εκτιμούμε ως άτομο και ως θεσμό που εκπροσωπεί) να αποφύγει τέτοιου είδους εμπλοκές. Πρώτον διότι απ' ότι μεταδόθηκε (αν ακούσαμε και ερμηνεύουμε καλά τα λεχθέντα) μάλλον έχει ήδη λάβει θέση με "κομψό" τρόπο υπέρ της μίας πλευράς.

Δεύτερον γιατί έχει δοκιμάσει και στο παρελθόν να μεσολαβήσει μεταξύ φίλου του και του γνωστού δημοσιογράφου Τριανταφυλλόπουλου και έχει αποτύχει. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι σε παρεμφερείς περιπτώσεις έλεγαν ότι "το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού".

Ευχαριστώ ΘΟΥ ΒΟΥ".

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: