Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 Ιουλίου 2009
Αντιδράσεις για την "τακτοποίηση" των ημιϋπαίθριων
ΩΜΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ
Σε διεκρινίσεις σχετικά με τη ρύθμιση «τακτοποίησης» των ημιυπαίθριων χώρων προχώρησε την Πέμπτη το ΥΠΕΧΩΔΕ, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης και των μηχανικών.
Σύμφωνα με το υπουργείο:
1) Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν αποκλειστικά στην τακτοποίηση της αλλαγής χρήσης νόμιμα δομημένων χώρων και δεν αφορούν σε καμία περίπτωση χώρους που έχουν κατασκευαστεί χωρίς οικοδομική άδεια. Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω ρυθμίσεις διαφέρουν εντελώς από παλαιότερες, με τις οποίες είχε νομιμοποιηθεί μεγάλος αριθμός κτηρίων, χωρίς οικοδομική άδεια.
2) Με τις ρυθμίσεις αυτές αντιμετωπίζεται κατά πάγιο και αποτελεσματικό τρόπο ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα και λαμβάνονται μέτρα με σκοπό την αποτροπή του στο μέλλον. Τονίζεται, για μια ακόμη φορά, ότι αν δεν προβλέπαμε συγκεκριμένα μέτρα, μέσα από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μην επαναληφθούν οι παραβάσεις αυτές στο μέλλον, δεν θα προβαίναμε σε αυτή την τακτοποίηση.
Για να μην συμβάλλουμε στην δημιουργία εντυπώσεων ότι μπορεί κάποιος να παρανομήσει και στο μέλλον θα νομιμοποιηθεί. Η μέριμνα αυτή δεν είχε ληφθεί στις παλαιότερες ρυθμίσεις.
Συγκεκριμένα:
α) Ενώ μέχρι τώρα ήταν δυνατή η συγκέντρωση των ημιυπαίθριων χώρων μιας οικοδομής σε έναν ή δύο ορόφους, στο μέλλον οι ημιυπαίθριοι χώροι θα κατανέμονται αναλογικά σε κάθε όροφο. Επιπλέον, το βάθος των ημιυπαίθριων χώρων περιορίζεται σε 1,80μ που δεν επιτρέπει την μετατροπή τους σε δωμάτια.
β) Τα ισόγεια κλειστά γκαράζ ενώ μέχρι σήμερα δεν μετρούσαν στο συντελεστή δόμησης από τώρα και στο εξής θα μετρούν στο συντελεστή.
γ) Το ύψος της οροφής των υπόγειων χώρων σε κανένα σημείο δεν θα υπερβαίνει τα 0,80μ από την οριστική στάθμη του εδάφους, αντί του ισχύοντος 1,5μ. Έτσι δεν θα προσφέρονται για αλλαγή χρήσης και μετατροπή τους σε κατοικία.
3) Για να μην διαστρεβλώνεται η αλήθεια, για ακόμη μια φορά ξεκαθαρίζουμε ότι, καταβάλλοντας την εισφορά που προβλέπουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, οι παραπάνω χώροι διατηρούν στη διάρκεια ζωής του κτηρίου τη χρήση στην οποία έχουν μετατραπεί και δεν υπάρχει περίπτωση επιβολής κανενός μελλοντικού προστίμου.
4) Για τους ανωτέρω χώρους που έχουν αλλάξει χρήση δίνεται η δυνατότητα στον πολίτη να ακολουθήσει την προτεινόμενη ρύθμιση. Διαφορετικά, όπως προβλέπεται από τη ρύθμιση, η αλλαγή χρήσης υπάγεται στις διατάξεις περί αυθαίρετων και υπόκειται σε πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης και υποχρέωση επαναφοράς των χώρων στη νόμιμη χρήση.
5) Επισημαίνεται, ότι η Πολιτεία θα προβεί σε συστηματικό και εκτεταμένο έλεγχο όλων αυτών των περιπτώσεων.
Στους εκπροσώπους του ΤΕΕ, που έχουν κάνει σχετικές δηλώσεις, «τονίζουμε ότι μεγάλα χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα δεν λύνονται ούτε με θολές θέσεις, ούτε με απρεπείς εκφράσεις, ούτε βεβαίως με συνδικαλιστικές κορώνες».
ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση εξαπατά τους πολίτες
«Στο βωμό της δημοσιονομικής εκτροπής, για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, όπως ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχθηκε, η κυβέρνηση εμπεδώνει στην ελληνική κοινωνία το αίσθημα της πλήρους αναξιοπιστίας και αυθαιρεσίας του κράτους» δήλωσε η πολιτική Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.
«Αντί το οικονομικό διευθυντήριο της κυβέρνησης Καραμανλή να προχωρήσει σε τολμηρές τομές στο πλαίσιο της δημοσιονομικής διαχείρισης ώστε να μπει φρένο στις αλόγιστες σπατάλες, αντί να ανορθώσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους ώστε να παταχθεί η φοροδιαφυγή, αντί να αποτρέψει τη βίαιη αναδιανομή που συντελείται και να ζητήσει απ' όλους να συνεισφέρουν με βάση τη φοροδοτική τους ικανότητα, έρχεται, μετά από καταιγίδα φοροεισπρακτικών μέτρων, να ανακοινώσει την 'τακτοποίηση' των ημιυπαίθριων και των κλειστών υπέργειων και υπόγειων χώρων» προσέθεσε.
«Εξαπατά τους πολίτες και τους καθιστά όμηρους της κυβερνητικής αυθαιρεσίας, ζητώντας τους να πληρώσουν σήμερα κάτι το οποίο οι περισσότεροι έχουν ήδη πληρώσει, υπό την απειλή υψηλότερων προστίμων στο μέλλον. Πρόκειται περί ωμού κυβερνητικού εκβιασμού στο όνομα της δημοσιονομικής εξυγίανσης» κατέληξε.
Στη Βουλή κατατέθηκε η ρύθμιση
Κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους χώρους. Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, θεσπίζονται μέτρα που καταργούν τις πηγές οι οποίες διευκολύνουν την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης, ενώ, ταυτόχρονα, τακτοποιούνται οι μέχρι τώρα εκκρεμότητες αυτής της κατηγορίας.
Η τροπολογία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι:
- Επανακαθορίζεται (μειώνεται από 40% σε 35% της επιφάνειας που επιτρέπεται να δομηθεί συνολικά στο οικόπεδο) η συνολική επιφάνεια των εξωστών και ημιυπαίθριων χώρων που δεν υπολογίζονται εφεξής στο συντελεστή δόμησης.
- Μειώνεται (από 20% σε 15% της συνολικής επιφάνειας εξωστών και ημιυπαίθριων χώρων) το ανώτατο όριο της έκτασης των ημιυπαίθριων χώρων οι οποίοι και κατανέμονται αναλογικά ανά όροφο.
- Επανακαθορίζεται το βάθος των ημιυπαίθριων χώρων (μικρότερο ή ίσο των 1,80 με αντί του ισχύοντος σήμερα βάθους (μικρότερο ή ίσο του πλάτους τους). Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν ισχύει για τους ημιυπαίθριους χώρους των τουριστικών εγκαταστάσεων.
- Επιτρέπεται η διατήρησης του ημιυπαίθριου που έχει κτιστεί μέχρι 2 Ιουλίου 2009 υπό προϋποθέσεις στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται:
Παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 250 ευρώ για κάθε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία.
Εισφορά ίσης με το 10% της αξίας του κλειστού χώρου.
Παρέχεται έκπτωση 10% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης της εισφοράς κατά την πρώτη δόση.
- Στην περίπτωση των υπέργειων και υπόγειων κλειστών χώρων κτιρίων το καταβαλλόμενο παράβολο ορίζεται στο ποσό των 350 ευρώ
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: