Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια την Παρασκευή 24 Ιουλίου

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009
Article Author: Πολιτεία


Οι συντάκτες της Πολιτείας και της Επτά, σχολιάζουν την επικαιρότητα
Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η συγκεκριμένη φωτογραφία είναι από την Κατερίνη και μάλιστα σε μια περιοχή (λίγα μέτρα από το 7ο Δημοτικό Σχολείο), με πολλές κατοικίες πέριξ.
Ο χώρος μπορεί να είναι ιδιωτικός, αλλά αυτό διόλου δεν απασχολεί, τρωκτικά και ερπετά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο Κατερίνης, θα πραγματοποιήσουν στις 12 το μεσημέρι, μέλη του ΠΑΜΕ, με αφορμή το τραγικό εργατικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωη ενός εργαζομένου της ΔΕΥΑΚ.
Τα μέλη του ΠΑΜΕ, για τον ίδιο λόγο θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει από το Σιντριβάνι στον πεζόδρομο και θα καταλήξει στην πλατεία Ελευθερίας.

Το αντλιοστάσιο λυμάτων στη Λεπτοκαρυά επισκέφθηκε ο Νομάρχης Πιερίας, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης του Βιολογικού.
Το έργο έχει ολοκληρωθεί εδώ και ένα χρόνο (μαζί με τον κεντρικό αγωγό), αλλά ο βιολογικός δεν λειτουργεί ακόμα. Όπως αποδείχθηκε, το ότι δεν λειτουργούσε ο βιολογικός (και δεν λειτουργεί ακόμη), δεν οφείλονταν στην μη ολοκλήρωση αγωγού και αντλιοστασίων, αλλά σε άλλες αδυναμίες.
Είναι μεγάλο το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούν οι δημότες και από ότι φαίνεται όταν μπαίνει στη ζυγαριά «κόστος» και προστασία περιβάλλοντος, υπερισχύει το πρώτο.

Και πάλι Δικαστήριο, έχει ο δήμαρχος Λιτοχώρου για τα λύματα του Δήμου του τα οποία καταλήγουν σε ρέμα. «Εγώ είμαι από εκείνους που καίγονται να λειτουργήσει το έργο. Έχω ήδη μια καταδικαστική απόφαση για το γεγονός αυτό» είπε ο κ. Τσιφοδήμος, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται να σκεφτεί το «κόστος» αν είναι να λειτουργήσει ο βιολογικός.

Πώς να σε λέω τώρα, δήμαρχο ή αναπληρωτή δημάρχου; Ρώτησε ο Θανάσης Τσιφοδήμος τον Δ. Αρωνιάδη.
Να με λες Διονύση, απάντησε ο αναπληρωτής…
Σωστή απάντηση, καθόσον δήμαρχος είσαι σήμερα και αύριο είσαι έκπτωτος… τουλάχιστον το όνομα δεν μπορούν να το θέσουν σε… αργία!

Δεν έμεινε τίποτα στο εργαστήριο ελέγχου, του βιολογικού καθαρισμού νότιας Πιερίας, παρότι παραδόθηκε, όπως είπε ο κ. Καρκανιάς, όπως έπρεπε.
Το εργαστήριο δεν φέρει σημεία παραβίασης, όπως υποστήριξε ο κ. Γιάντσιος, αλλά δεν έχει τίποτα μέσα…
Δηλαδή όχι τίποτα, άφησαν τις ντουλάπες και κάτι είναι και αυτό. Η ζημιά ανέρχεται σε 200 χιλιάδες ευρώ!

Αυτοί που βρίσκονται ψηλά
θεωρούνε ταπεινό να μιλάς για το φαΐ.
Ο λόγος; Έχουνε κιόλας φάει.
……………………………..
Αυτοί που αρπάνε το φαί απ' το τραπέζι
κηρύχνουν τη λιτότητα.
Αυτοί που παίρνουν όλα τα δοσίματα
ζητάν θυσίες.
Οι χορτάτοι μιλάν στους πεινασμένους
για τις μεγάλες εποχές που θα 'ρθουν.

Μπ.Μπρεχτ
Απολυμένος της ΚΟΡΤΑΓΚ ο Ανέστης Ιωσηφίδης, πρώην εργάτρια της βιοτεχνίας ΚΑΤΕΡΙΝΑ η γυναίκα του, βρήκαν ψωμί σε ένα περίπτερο στη Λ. Ιασονίδη (που ήταν πέρασμα καλό), για να επιβιώσει η 6μελής οικογένειά τους (οι δυό τους τα δυο παιδιά τους κι οι δυο παππούδες).
Μέχρι που τον περασμένο Απρίλη άρχισαν τα έργα για την υπογειοποίηση του δρόμου (για να περνάν ανενόχλητα τα τρένα από πάνω), βούλιαξε ο δρόμος μπροστά από το περίπτερο, ψυχή ζώσα δεν περνά πια μπροστά από το περίπτερο και πού να πάει δηλαδή, το πεζοδρόμιο λειψό, ο φράχτης ψηλός κι από κάτω γούβα.
«Υπομονή», συνέστησε στον περιπτερά ο δήμαρχος Κατερίνης, «μόλις τελειώσουν τα έργα θα πάει πολύ καλά το περίπτερο» του είπε, «μη ανησυχείς».
Τα έργα όμως δε λένε να τελειώσουν κι οι τράπεζες δεν κάνουν υπομονή, του ‘στειλαν εξώδικο «ή πληρώνεις, ή χαιρέτα το το σπίτι σου».
Μαύρισε η ψυχή του περιπτερά, καιρό τώρα έχει καταθέσει μια αίτηση στο δήμο, να μεταφερθεί αλλού το περίπτερο, να δουλέψει, να τα βγάλει πέρα με τα χρέη που μαζεύτηκαν, με τις ανάγκες που όσο κι αν τις συμμαζεύεις δεν μπορείς και να τις μηδενίσεις.
«Μια υπογραφή του δημάρχου λείπει», του λένε οι υπηρεσίες, μήνες τώρα ο περιπτεράς χτυπά τη πόρτα του δήμου, περιμένοντας το «ο.κ» του δημάρχου, οι λογαριασμοί δεν περιμένουν, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ τρέχουν κάθε μήνα, τι να σου κάνουν τα δανεικά κι η σύνταξη των παππούδων, 6 νοματαίοι, με το ένα παιδί να σπουδάζει!
«Υπομονή», λέει ο δήμαρχος.
Μπορεί να κάνει αγωγή, του είπαν, για διαφυγόντα κέρδη. Να την καταθέσει, να περιμένει 2-3 χρόνια να εκδικαστεί κι αν δικαιωθεί, θα αποζημιωθεί.
Αν επιβιώσει μέχρι τότε, κι αυτός κι η οικογένεια, κι οι έρημοι οι παππούδες. Αν δεν τους κόψει το ρεύμα η ΔΕΗ, αν δεν τους πετάξει στο δρόμο η τράπεζα.
Γι’ αυτό τρέχει και δεν φτάνει ο περιπτεράς, χτυπά πόρτες, έφτασε και στην εφημερίδα, «γράφτε κάτι», μας είπε, «γραμμένους μας έχουν» του είπαμε, αλλά δεν μπορούμε να μη γράψουμε. Τόσα και τόσα γράφουμε για τις παρεμβάσεις του δήμου που στοχεύουν (λένε) στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης, να μη γράψουμε και πώς εισπράττονται από τους δημότες;


Ένα σκουπόξυλο όλο κι όλο (να κρατά κάποια υπόγεια καλώδια), στηριγμένο στη φλούδα του ασφάλτινου οδοστρώματος, που κρέμεται πάνω απ’ το όρυγμα-τάφο της ΔΕΥΑΚ, στον Κουραδά.
Θα φορτωθεί (και πάλι) η «κακιά στιγμή» το φονικό του άτυχου Στέφανου;
Αλίμονό μας, πόσοι πολλοί έσπευσαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα! Ελαφρά τη καρδία. Χωρίς να σκεφτούν πώς όταν έρθει η σειρά τους, δεν θα βρεθεί κανείς να τους υπερασπιστεί.

Ευτυχής στιγμή στο αρχαίο θέατρο του Δίου το κοντσέρτο της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων στο αρχαίο θέατρο του Δίου.
55 μουσικοί από την Ελλάδα και την Τουρκία, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Τάσου Συμεωνίδη, μας οδήγησαν για λίγο σε έναν κόσμο βελούδινο, χωρίς έγνοιες, βάσανα και πάθη.
Θα αρκούσε και μόνο η εικόνα τους (η ομορφιά των νιάτων τους), πόσο μάλλον που αυτοί ήταν και μάστορες της μουσικής. Όπως (ειδικά) εκείνος ο 26χρονος ρώσος σολίστ Ilya Gringolts, με το μαγικό βιολί του που, ερμηνεύοντας Μέντελσον, μας έστειλε στους εφτά ουρανούς.
Εύγε και άφεριμ.
Τα εύσημα και στο κοινό, που αποδείχτηκε μυημένο σ’ αυτό το είδος της μουσικής και απολαύσαμε όλοι μαζί (χωρίς άστοχες διακοπές, αλλά με θερμότατα χειροκροτήματα στο τέλος των κομματιών) τη μουσική αυτή πανδαισία.
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: