Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Παρέμειναν τη νύχτα στα μπλόκα οι ροδακινοπαραγωγοί Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες που ζητούν διευκρινίσεις από τον Σωτήρη Χατζηγάκη για να


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2009

Οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας παρέμειναν κατά τη διάρκεια της νύχτας στα μπλόκα που έχουν στηθεί στον κόμβο Μελισσίου, αλλά και στις διασταυρώσεις Γυψοχωρίου και «Κόνεξ».

Η κυκλοφορία των οχημάτων που κινούνται στην περιοχή διεξάγεται κανονικά μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Διευκρινίσεις από την κυβέρνηση ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με επιμέρους σημεία των τελικών προτάσεων που ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Σωτήρης Χατζηγάκης και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός, ζητούν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας, προκειμένου να αποχωρήσουν από τα «μπλόκα».

Η συνεδρίαση των προέδρων των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών Συμπύρηνων Πέλλας, αποφάσισε χθες το βράδυ, να κάνει αποδεκτή την πρόταση του υπουργείου, με τη θετική ψήφο 11 εκ των 14 ομάδων. Όμως, στις επιμέρους συνελεύσεις της κάθε ομάδας, που ακολούθησαν, οι ροδακινοπαραγωγοί, δεν αποδέχτηκαν την απόφαση των προέδρων.

Μετά την εξέλιξη αυτή, σήμερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε στα Γιαννιτσά νέα συνεδρίαση των προέδρων, η οποία κατέληξε σε ένα κείμενο-επιστολή προς τους κ. Χατζηγάκη και Κατσαρό. Σ' αυτό περιγράφονται αναλυτικά τα ζητήματα, που, κατά τους παραγωγούς, απαιτούν αποσαφήνιση και αποτελούν προϋπόθεση για την αναστολή των κινητοποιήσεων.

«Μετά την ανακοίνωση της τελικής πρότασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπιστώθηκαν σοβαρές ασάφειες, οι οποίες δημιουργούν κίνδυνο ακύρωσης κάθε προσπάθειας για θετική λύση του προβλήματος», αναφέρεται στην επιστολή.

Μεταξύ άλλων, οι ροδακινοπαραγωγοί ζητούν:

- Δημόσια δέσμευση για κάλυψη από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του εισοδήματος των αγροτών προς 0,26 ευρώ το κιλό.

- Η παραγωγή συγκεκριμένων ποικιλιών που καταστράφηκε ήδη στα κτήματα να αποζημιωθεί 100% και να μη χρήζει της προϋπόθεσης της συγκομιδής και παράδοσης του 50% στις βιομηχανίες.

- Εξατομίκευση ζημιών. Είτε πρώιμο είτε όψιμο συμπύρηνο να αποζημιωθεί στην ίδια τιμή σε επίπεδο των δυο νομών, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας αγροτών δύο ταχυτήτων.

- Άμεση μεταφορά -μέσω της εξατομίκευσης- των ποσοτήτων που βρίσκονται στα ψυγεία των συνεταιρισμών ή των ομάδων παραγωγών στην εκτίμηση του ΕΛΓΑ.

- Η διαμόρφωση της τιμής των υποβαθμισμένων ποιοτικά ποσοτήτων να αγγίζει την τιμή των επεξεργασμένων στην βιομηχανία προϊόντων.

- Δέσμευση της ΕΚΕ για πληρωμή των ροδάκινων έως 30/11/2009

«Θα συνεχίσουμε την κινητοποίηση μέχρι να διευκρινισθούν αυτά τα ζητήματα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας, Χρήστος Χατζηαντωνίου. «Δεν μπορεί για τις αποζημιώσεις των αδιάθετων ποσοτήτων να ισχύσει ο όρος της διάθεσης τουλάχιστον της μισής παραγωγής στις βιομηχανίες κομπόστας, και αυτό γιατί οι περισσότεροι παραγωγοί δεν έχουν να διαθέσουν τη μισή ποσότητα, είναι παραπάνω από τη μισή αυτή που έχει καταστραφεί», σημείωσε.

«Για τα αδιάθετα, με βάση το νόμο που προβλέπει ως εμπορική τιμή το 75% του μέσου όρου της τιμής τις τελευταίας τριετίας, υπολογίζουμε ότι ο παραγωγός θα πάρει από 17 μέχρι 20 λεπτά το κιλό, είναι κάτι όμως που πρέπει να διευκρινισθεί», πρόσθεσε ο κ. Χατζηαντωνίου.

Με αφορμή, εξάλλου, τις αντιδράσεις τη ΓΣΕΕ στην προοπτική επιδότησης των ροδακινοπαραγωγών μέσω του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), που, όπως επισημαίνουν, δεν έχει σχέση με επιδοτήσεις Αγροτικών Προϊόντων ο κ. Χατζηαντωνίου τόνισε ότι «δεν θα μπορούσαμε ποτέ να δεχθούμε ούτε ένα λεπτό από τις εισφορές άλλων εργαζομένων, αλλά ζητούμε η επιδότηση να γίνει από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, όπου ο ΛΑΕΚ θα χρησιμεύσει μόνον ως «όχημα» για την επιχορήγηση». Σύμφωνα με την αστυνομική διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, «κλειστά» παραμένουν αυτή τη στιγμή τα «μπλόκα» στους κόμβους Μελισσίου, Γυψοχωρίου και διασταύρωσης «Κόνεξ».(www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ)

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: