Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

Πασαλείμματα

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 24 Ιουλίου 2009

Του Δημήτρη Μητρόπουλου mhtro@dolnet.gr

ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ η ημερομηνία λήξης της κυβέρνησης Καραμανλή; Αυτό αναρωτιέται κανείς βλέποντας τις δυσκολίες υπουργών όπως η Φάνη Πετραλιά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΤΑ λάθος μετά την έκρηξη τόσο του Τσιτουρίδη όσο και του Μαγγίνα εν πτήσει, η Φάνη πολιτεύθηκε με ωριμότητα στο χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Απασχόλησης. Επέδειξε μετριοπάθεια, απέφυγε τις κάθε είδους εξυπνάδες, δεν επεδίωξε καβγάδες και δεν είπε στραβές κουβέντες. Έτεινε ευήκοον ους στους συνδικαλιστές και δανείστηκε ένα-δυο φύλλα από το τετράδιο της «λαϊκής Δεξιάς», μη χάνοντας ποτέ από το μάτι της την κοινωνία- τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής.

ΑΝ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ τις κακοτοπιές, γλιτώνεις αρκετούς μπελάδες. Η υπουργός δεν μπήκε στο στόχαστρο των βουλευτών της Ν.Δ. που θέλουν οπωσδήποτε με κάποιον να τα βάλουν. Και ήταν προσεκτική σε θέματα ελαστικοποίησης της εργασίας, δηλαδή στο μοντελάκι του τριημέρου που πήγε να λανσάρει ο Κωνσταντίνος Μίχαλος. Τον τελευταίο, η Φάνη τον είχε πάντα στο μάτι διότι υποπτευόταν ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ προσπαθούσε να είναι ο ντε φάκτο υπουργός Εργασίας του Παπαθανασίου και της αγοράς. Αν μη τι άλλο, της έκανε τη χάρη να γίνει αυτός το αλεξικέραυνο.

ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ βγήκαν σχεδόν δύο χρόνια και μια μισο-μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού. Ωστόσο, περιθώριο για πασάλειμμα δεν υπάρχει πλέον. Και είναι με την έννοια αυτή που τίθεται θέμα ημερομηνίας λήξης για την κυβέρνηση, που, αν ήταν γάλα, θα είχε ξινίσει. Από τη μια είναι οι ξένοι όπως το ΔΝΤ. Ζητούν βδομάδα παρά βδομάδα παρέμβαση στο Ασφαλιστικό, δηλαδή, για να εξηγούμεθα, ζητούν μικρότερες συντάξεις και πολύ περισσότερα χρόνια εργασίας. Από την άλλη, είναι το μείγμα οικονομικής κρίσης και εισφοροδιαφυγής. Ο συνδυασμός οδηγεί κατά μόνας και συνολικά στο κόκκινο τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ από την «άσπρη τρύπα» στη χρεοκοπία; Εύκολα. Κι άντε να εξηγήσεις στους Έλληνες για τους οποίους η σύνταξη είναι αξία πως σε λίγο δεν θα ΄χεις να τους πληρώσεις; Ή πως για να έχεις να τους πληρώσεις τα επόμενα χρόνια θα μειώσεις τις συντάξεις; Η υπουργός Φάνη κάνει ό,τι μπορεί για να μη στεγνώσουν τα Ταμεία. Άλλωστε, άλλη λύση πλην δανεισμού δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση. Το θέμα είναι τι γίνεται στην επόμενη..
ΠΗΓΗ

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: