Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Α.Τσίπρας:«Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό» Φ.Κουβέλης: «Αρμενίζουμε στραβά...»

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2009 - ΠΗΓΗ ΕΔΩ!!

Με αυτοκριτική διάθεση, αλλά και «αρχηγική» αποφασιστικότητα εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού, μετά τις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου. Τόνισε ότι η αριστερή ριζοσπαστική γραμμή του ΣΥΝ δεν αλλάζει, έριξε το γάντι στην ανανεωτική πτέρυγα, λέγοντας ότι αν τον αμφισβητούν ας το κάνουν ευθέως και αν επιμμένουν στις αλλαγές να ζητήσουν συνέδριο. Συνεννόηση έξω από τις κομματικές μειοψηφίες και πλειοψηφίες ζήτησε ο Φ. Κουβέλης. Όσο για τον απόντα Αλ. Αλαβάνο ο Αλ. Τσίπρας διακριτικά έδειξε τις «λάθος» προεκλογικές του κινήσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τη συλλογικότητα του κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του τόνισε ότι μπορεί ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχασαν τη μάχη όχι όμως και τον πόλεμο, αναφερόμενος στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το οποίο όπως είπε ήταν κατώτερο των προσδοκιών και των στόχων του κόμματος.

"Οφείλουμε να αποτιμήσουμε το αποτέλεσμα, και να το διαχειριστούμε θετικά, γιατί η διαχείρισή του είναι πιο κρίσιμη από το ίδιο το αποτέλεσμα" τόνισε στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε λέγοντας ότι "οφείλουμε να αναλύσουμε σε βάθος τα αίτια. Να μη προσπεράσουμε τις αδυναμίες μας. Να μη διστάσουμε την αυστηρή αυτοκριτική με στόχο να διορθώσουμε λάθη και παραλήψεις. Να αντιμετωπίσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα όχι ως μια νέα αφετηρία εσωκομματικής γκρίνιας και εσωστρέφειας αλλά ως καμπανάκι κινδύνου για να διορθώσουμε λάθη και να διορθωθούμε" είπε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας εκτιμώντας ότι αυτή είναι η ευκαιρία να αντιμετωπίσει το κόμμα τις χρόνιες και δομικές δυσλειτουργίες που τόσο καιρό παραβλέπονταν.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέροντας ως πρώτο την αποχή των πολιτών από τις κάλπες. Απέδωσε αυτό το φαινόμενο στο γεγονός ότι το διακύβευμα του κόσμου δεν ήταν ουσιαστικό, αλλά μόνο συμβολικό.

"Πάρα πολύς κόσμος και ιδιαίτερα νέοι άνθρωποι, δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να στείλουν κανένα πολιτικό μήνυμα σε κανέναν. Ή έστειλαν ένα συνολικό μήνυμα σε όλους μαζί. Και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί σοβαρά, ειδικά όταν βρισκόμαστε μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και σε συνθήκες σοβαρής όξυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων" είπε ο Αλέξη Τσίπρας.

Το δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει σύμφωνα με τον Τσίπρα, είναι ότι υπάρχει συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος, γεγονός όμως που σώζει και διαιωνίζει το δικομματισμό. Ο δικομματισμός σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ δεν καταδικάσθηκε, αφού η ΝΔ συνεχίζει με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική της, ενώ το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει ότι δεν έχει ουσιαστική εναλλακτική πρόταση απέναντι στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Ως τρίτο συμπέρασμα και πιο σημαντικό κατά τον Α.Τσίπρα είναι η άνοδος της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με τον Τσίπρα αυτό οφείλεται στο ότι η ακροδεξιά καρπώνεται την αντίδραση ευρύτατων λαϊκών στρωμάτων απέναντι στην διάλυση της κοινωνικής συνοχής. Η άνοδος της ακροδεξιάς, είπε ο Τσίπρας, επηρεάζει και τα δύο μεγάλα κόμματα. ' "Η κυβέρνηση σπεύδει να υιοθετήσει πλήρως την γραμμή Σαρκοζί και Μπερλουσκόνι, με επίδειξη δύναμης απέναντι στους μετανάστες, που δεν πρόκειται να παράξει κανένα αποτέλεσμα εκτός από τηλεοπτικά πλάνα" είπε ο Τσίπρας και τόνισε ότι πίσω από αυτή την πολιτική σέρνεται και το ΠΑΣΟΚ.

"Το ιδεολογικό και πολιτικό αντίβαρο απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό είναι ο ΣΥΝ" τόνισε ο Τσίπρας λέγοντας ότι αυτό που απαιτείται είναι η ανάκτηση της ηγεμονίας των ιδεών στο κοινωνικό επίπεδο και αναφερόμενος στη μεταναστευτική πολιτική δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "εκτός από τις επιχειρήσεις σκούπα που είναι αποτελεσματικές για δύο εικοσιτετράωρα, υπάρχουν και άλλες λύσεις. Κέντρα υποδοχής, πολιτικές για την ένταξη στο κοινωνικό ιστό, χτύπημα των κυκλωμάτων trafficking, ναρκωτικών και όπλων, μια άλλη αντίληψη για τους χρήστες ναρκωτικών και την απεξάρτηση τους που θα χτυπάει τους εμπόρους και όχι τα θύματα".

Ως τέταρτο συμπέρασμα σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι έχει επέλθει μια πλήρης κατάρρευση της σοσιαλδημοκρατίας, που όπως είπε "δεν αναδεικνύεται ως εναλλακτική λύση απέναντι στη κρίση αλλά ως κομμάτι της κρίσης. Και είναι λογικό, αφού η σοσιαλδημοκρατία έχει εγκαταλείψει πλήρως κάθε κριτική στον νεοφιλελευθερισμό και αποσκοπεί στην διαχείρισή του".

Οι εξελίξεις αυτές τόνισε ο Τσίπρας επιβάλουν στον ΣΥΝ να δει πιο συστηματικά τις ευθύνες και τον ρόλο της αριστεράς απέναντι στις συνθήκες που διαμορφώνονται και ταυτόχρονα τον καθιστούν υπεύθυνο να υπερασπιστεί τη κοινωνία και να διαμορφώσει ένα εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναγνώρισε ότι το κόμμα του δεν κατάφερε να προβάλλει τη δική του απάντηση στη κρίση και στο φόβο που έχει εμφυσηθεί στο λαό ή τουλάχιστον όπως είπε αυτό δεν έγινε κατανοητό από τη κοινωνία.

Τα κρίσιμα συμπεράσματα που προκύπτουν για το κόμμα πρέπει να συζητηθούν είπε ο Τσίπρας, δηλώνοντας ταυτόχρονα ανοιχτός σε κάθε είδους κριτική, λέγοντας ακόμη και πως αν κάποιος θέλει να αμφισβητήσει την ηγεσία να το κάνει ευθέως.

Δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές...

Ο Αλέκος Αλαβάνος δεν παρέστη στην πρώτη ημέρα της συνεδρίασης της ΚΠΕ του ΣΥΝ. Αυτό δεν εμπόδισε τον Αλέξη Τσίπρα να αναφερθεί στις υποτιθέμενες όπως είπε προσωπικές διαφορές ή προσωπικές αντιπαραθέσεις στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως δεν ισχύει κάτι τέτοιο και πως όλα συζητούνται ανοιχτά και δημοκρατικά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι "και οι πρώτοι μεταξύ ίσων έχουν υποχρέωση να λογοδοτούν στα συλλογικά όργανα", φράση που από πολλούς ερμηνεύτηκε ως έκφραση της ενόχλησης του προέδρου του ΣΥΝ, προς τον Αλ. Αλαβάνο για την απόφασή του να εκπροσωπήσει το κόμμα στο ντιμπέϊντ.

Απευθυνόμενος στοπυς εσωκομματικούς του αντιπάλους ο πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε ότι "οι ώρες είναι κρίσιμες και χρειάζονται καθαρές εξηγήσεις" και πρόσθεσε πως όποιος "ζητάει μεγάλη πολιτική στροφή ας μιλήσει καθαρά, ας ζητήσει συνέδριο".

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο Τσίπρας είπε πως ο ΣΥΝ είναι αριστερό Κόμμα και "η Αριστερά αρχίζει από εκεί που τελειώνει ο δικομματισμός"."Το ΠΑΣΟΚ είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι ο ένας από τους πόλους διαχείρισης της εξουσίας στο μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα" τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε βαθιές τομές και ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΝ και για το λόγο αυτό δήλωσε ότι θα ανοίξει βαθύς εσωκομματικός διάλογος.

Φ.Κουβέλης: Λείπει από την αίθουσα ο κοινωνικός ΣΥΝ"

Στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας διευκρίνισαν ότι δεν ζητούν συνέδριο, ούτε θέτουν ζήτημα εξουσίας, αλλά καταθέτουν προς συζήτηση τον προβληματισμό τους. "Δεν είνια στραβός ο γιαλός, εμείς στραβά αρμενίζουμε", τόινισε ο Φ. Κουβέλης χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου για τον ΣΥΡΙΖΑ, ως εκλογική ήττα. Σχολιάζοντας δε την προτροπή του κ. Τσίπρα αν επιμμένουν σε πολιτική στροφή να ζητήσουν συνέδριο, ο Φ. Κουβέλης σημείωσε: "Το ζήτημα είναι να συνεννοηθούμε έξω από κομματικές μειοψηφίες και πλειοψηφίες", και πρόσθεσε πως απουσιάζει από τη φυσιογνωμία του κόμματος το κοινωνικό στίγμα, η ίδια η κοινωνία.

ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: