Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Στοπ στη λαθρομετανάστευση

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 Ιουνίου 2009

Αυστηρά μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την παράνομη μετανάστευση
Στοπ στη λαθρομετανάστευση
Ποινές σε βαθμό κακουργήματος για τους δουλεμπόρους και δημιουργία στρατοπέδων μεταναστών για 12 μήνες.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργών Εσωτερικών, «αποφασίστηκε η οργάνωση Κέντρων Υποδοχής, όπου θα φιλοξενούνται όλοι οι μη νόμιμοι μετανάστες οι οποίοι θα συλλαμβάνονται, για χρονικό διάστημα, μέσα στα πλαίσια ευρωπαϊκής οδηγίας η οποία υπάρχει - μέχρι 12 μήνες. Μέχρι σήμερα ο ανώτατος χρόνος φιλοξενίας σε αυτά τα κέντρα ήταν 3 μήνες. Θα υπάρξει πρόβλεψη, υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, ο χρόνος να επιμηκυνθεί μέχρι 12 μήνες».
Μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, ξεκαθαρίζοντας ότι καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της.
Τόνισε ότι ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (στις 18 και 19 Ιουνίου), πιέζοντας προς δύο κατευθύνσεις: την υπογραφή συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτες χώρες και την άσκηση πίεσης σε χώρες, όπως η Τουρκία, που έχουν ήδη υπογράψει, ώστε να τηρήσουν τη συμφωνία.
Ήδη, ο κ. καραμανλής απέστειλε επιστολή στον Τσέχο πρωθυπουργό και προεδρεύοντα της ΕΕ Γιαν Φίσερ στην οποία θέτει, εν όψει του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στα κράτη-μέλη «υπό το φως του επείγοντος και της σοβαρότητας της κατάστασης».
Ο κ. Παυλόπουλος είπε ακόμα ότι θα συσταθεί ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των αρμόδιων υπουργείων, η οποία θα εξετάσει τα επιμέρους μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Επίσης μέσα στο καλοκαίρι θα έχει μεταφερθεί ο ΟΚΑΝΑ από το κέντρο της Αθήνας σε χώρους που θα έχει υποδείξει το υπουργείο Υγείας.
Παράλληλα, θα διευθετηθεί το θέμα της δημιουργίας τεμένους και μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Αττική.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι οι απόφασεις δεν λαμβάνονται υπό την πίεση του εκλογικού αποτελέσματος, αφού -όπως τόνισε- η κυβέρνηση θέτει το ζήτημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο εδώ και αρκετά χρόνια, ιδιαίτερα όσον αφορά στην άρνηση της Τουρκίας να τηρήσει τη συμφωνία επανεισδοχής.
Στο θέμα αναφέρθηκε αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δεχθεί δυσανάλογα μεγάλο αριθμό μεταναστών, που ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία αντέχει.
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι στόχος είναι να ανακοπεί η ροή των λαθρομεταναστών και να επαναπατριστούν όσοι βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης λέγοντας ότι η χώρα δεν μπορεί μόνη της να λύσει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.
«Η δικιά μας πρόταση είναι ότι εμείς μόνη μας σαν χώρα δεν μπορούμε να το λύσουμε. Πρέπει να απορροφήσει κάποιους η Ευρώπη» είπε.
Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ τόνισε ότι η πρόταση που έχει ήδη κάνει στον πρωθυπουργό είναι να δοθεί πολιτικό άσυλο, ταξιδιωτικά έγγραφα και δωρεάν εισιτήρια σε όλους τους παράνομους μετανάστες που έχουν βρει καταφύγιο στην Πάτρα.
«Θα τους στείλω όλους με πολιτικό άσυλο […]. Δεν θα πνίξω εγώ τη χώρα μου επειδή η Ευρώπη θέλει να το παίξει η 'κυρία με τις καμέλιες'.»
ΠΑΣΟΚ: Υπό την πίεση των του ΛΑΟΣ τα μέτρα
Ερωτηθείς για το θέμα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είπε ότι «η κυβέρνηση σέρνεται στο θέμα αυτό» και διερωτήθηκε που είναι η πολιτική της ΝΔ και σε ζητήματα όπως η δημιουργία «γκέτο» στο κέντρο της Αθήνας.
Σχολίασε επίσης ότι «η ΝΔ έχασε στις ευρωεκλογές ψηφοφόρους της προς τον ΛΑ.Ο.Σ. και ξαφνικά ανακάλυψε το θέμα των λαθρομεταναστών το οποίο χειρίζεται επικοινωνιακά για να ‘επαναπατρίσει’ κόσμο (στη ΝΔ)».
Παρατήρησε δε ότι «προκαλεί τεράστια εντύπωση ότι το θέμα των λαθρομεταναστών ανοίγει λίγες μέρες μετά τις ευρωεκλογές, όπως προκαλεί τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η ΕΕ παίρνει πρωτοβουλίες, όπως αυτή που θα ανακοινωθεί από τον Επίτροπο Μπαρό με την συμμετοχή της Ιταλίας, της Μάλτας, της Ύατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της Λιβύης, η ελληνική κυβέρνηση δεν παίρνει αντίστοιχες πρωτοβουλίες».

Το ΚΚΕ από την πλευρά του κάλεσε την κυβέρνηση να απελευθερώσει την έξοδο στους χιλιάδες μετανάστες προς τις χώρες της ΕΕ, όπως το επιθυμούν, και να νομιμοποιήσει τους υπόλοιπους.
«Ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να νομιμοποιήσει στη συνείδησή του, ούτε να αποδεχθεί, την αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης και συνολικά της ΕΕ κατά των μεταναστών, που εξαπολύεται στο όνομα της ασφάλειας» σημειώνει.

O ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων ότι θα πρέπει να συσταθεί ειδικός φορέας που θα συμβάλλει στην αξιοπρεπή και ισότιμη παρουσία των μεταναστών στη χώρα.
Παράλληλα, αναφέρεται στο ρόλο που μπορούν να παίξουν οι ΟΤΑ στη δημιουργία ξενώνων φιλοξενίας.
«Λύσεις υπάρχουν για να προληφθούν ακραία φαινόμενα αυτοδικίας και να ανακουφιστούν άνθρωποι που καθημερινά ταλαιπωρούνται. Μένει τώρα η αντιμεταναστευτική πολιτική των κυβερνήσεων να γίνει μεταναστευτική».
ΚΡΑΧΤΗΣ (kraxtis-gr.blogspot.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια: