Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ένταση στις γυναικείες φυλακές Θηβών μετά από θάνατο κρατούμενης

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009

Ντίνα Μιχαλοπούλου

Σε στάση προχώρησαν την Κυριακή οι γυναίκες κρατούμενες στον Ελαιώνα Θηβών, με αφορμή τον θάνατο - κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες – της συγκρατούμενής τους Κατερίνας Γουλιώνη, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή κατά τη διάρκεια μεταγωγής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος η Κατερίνα Γουλιώτη, η οποία είχε πρωτοστατήσει στην πρόσφατη απεργία πείνας των κρατουμένων, άφησε την τελευταία της πνοή κατά την μεταγωγή της από τις φυλακές της Θήβας στις φυλακές Νεάπολης της Κρήτης. Ο θάνατός της προήλθε σύμφωνα με την ιατροδικαστική γνωμάτευση από πνευμονική συμφόρηση. Υπάρχουν ωστόσο καταγγελίες ότι η κρατούμενη ήταν δεμένη πισθάγκωνα και έφερε μώλωπες στο πρόσωπό της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι κρατούμενες στην πτέρυγα Β’ των φυλακών Ελαιώνα επέστρεψαν στα κελιά τους το απόγευμα της Κυριακής. Νωρίτερα –σύμφωνα με το ΑΠΕ- είχαν κάψει σεντόνια και άλλα σκεύη διεκδικώντας τον «εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος» και τη «διαλεύκανση των συνθηκών και των αιτιών θανάτου της Κατερίνας Γουλιώνη, η οποία απεβίωσε μέσα στο πλοίο κατά τη μεταγωγή της από τις φυλακές Ελαιώνα στη Νεάπολη Κρήτης».

Μετά την εκδήλωση διαμαρτυρίας, στις φυλακές μετέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Ανδρεουλάκος ο οποίος συνομίλησε με αντιπροσωπεία των κρατουμένων και δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης θα εξετάσει τα αιτήματα των κρατουμένων γυναικών.

Μεταξύ αυτών είναι η βελτίωση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το σταμάτημα της κολπικής εξέτασης των γυναικών κατά την είσοδό τους στις φυλακές, κ.λπ. Ακόμη, ο γενικός γραμματέας διευκρίνισε ότι ερευνώνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Λιμεναρχείου τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες απεβίωσε η Κατερίνα Γουλιώνη.

''ΚΡΑΧΤΗΣ''

kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: