Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Σαφάρι για 2 δισ. μέχρι τον Οκτώβριο

Κυριακή, 22 Μάρτιος 2009

Σε δυο μηνες η κυβέρνηση θα πληροφορηθεί το «λογαριασμό» της Κομισιόν για το κόστος του συμπληρωματικού πακέτου των μέτρων, το οποίο θεωρείται πλέον αναπόφευκτο και θα πρέπει να δρομολογηθεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Αναγκαστικά, λοιπόν, στην κυβέρνηση συνδέουν το μέγεθος της επερχόμενης «διόρθωσης» με την πολιτική ατζέντα και τα ενδεχόμενα σενάρια προσφυγής σε πρόωρες εκλογές ή όχι.

Παρ’ όλα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένουν ισχυρές οι εκτιμήσεις που βλέπουν με περισσότερη αισιοδοξία την κατάσταση της οικονομίας και διατηρούν προσδοκίες ότι τελικά το «πικρό ποτήρι» μπορεί και να αποφευχθεί…
Η πρώτη δόση του πακέτου μέτρων, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη και αφορούσε την εισοδηματική πολιτική και την έκτακτη εισφορά στα.....
υψηλά εισοδήματα, στόχευσε στο να ανταποκριθεί στις «συστάσεις» της Κομισιόν, που θα κοινοποιηθούν στην κυβέρνηση την Τετάρτη. Προσωρινές εκτιμήσεις, όμως, αξιολογούν το συνολικό πακέτο της πρώτης δόσης σε 500-600 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες του ETf από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι τελικά η ενημέρωση που είχε ο κ. Αλμούνια από τον κ. Παπαθανασίου για την έκταση και κυρίως το είδος των δαπανών που αφορούσε το πακέτο δεν ικανοποίησε τους κοινοτικούς αξιωματούχους. Και αυτό παρά την κατανόηση που φαίνεται να συνάντησε ο πρωθυπουργός από τον κ. Μπαρόζο. Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων -ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους- εφόσον οι εξελίξεις στη διεθνή κατάσταση που επηρεάζουν την ελληνική οικονομία το απαιτήσουν.
Σε δύο μήνες όμως, δηλαδή το Μάιο, η Κομισιόν θα ανακοινώσει τις νέες αναθεωρημένες προβλέψεις της για τις ευρω-οικονομίες, μαζί και για την ελληνική. Με βάση τις εκτιμήσεις εκείνες, ο Γ. Παπαθανασίου θα έχει ένα περιθώριο «πολιτικού» χρόνου μέχρι τον Οκτώβριο να υποδείξει τα συμπληρωματικά μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ μέχρι και το 2010.
Πληροφορίες του ΕΤf αναφέρουν ότι τα προσωρινά στοιχεία που επεξεργάζεται η αρμόδια Γενική Διεύθυνση (DG II) της Κομισιόν… προετοιμάζουν για μία πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία το 2009 θα συρρικνωθεί από 0,5% έως και 1%, ενώ αντίστοιχα το έλλειμμα θα εκτιναχθεί αρκετά πάνω από το 4,5-5 % του ΑΕΠ.
Η εκτίμηση αυτή θα αναθεωρήσει την προηγούμενη πρόβλεψη της Κομισιόν του Ιανουαρίου, που έδινε ανάπτυξη της τάξης του 0,2%, ενώ η επίσημη εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης εξακολουθεί να προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,1%.
Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι αναθεωρήσεις των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του ΟΟΣΑ. Και οι δύο οργανισμοί (ο ΟΟΣΑ θα κάνει ανακοινώσεις αύριο Δευτέρα) προβλέπουν συρρίκνωση της ευρω-οικονομίας μεταξύ 3% και 4% για φέτος, ενώ για την Ελλάδα οι εκτιμήσεις αυτές δίνουν συρρίκνωση της οικονομίας στο επίπεδο του 1% αντί για ανάπτυξη… Το συνολικό πακέτο των μέτρων που θα πρέπει να παρουσιάσει έτσι μέχρι τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα στηριχθεί στην αναθεωρημένη εκτίμηση της Κομισιόν και όχι σ’ εκείνη του Ιανουαρίου.
Αν οι πληροφορίες του ΕΤf επιβεβαιωθούν και δεν μεσολαβήσει κάποια αναπάντεχη ριζική ανατροπή των δεδομένων, τότε η διαφορά που θα χωρίζει τις εκτιμήσεις της Κομισιόν από εκείνες του υπ. Οικονομίας θα αγγίζουν (αν δεν ξεπερνούν) τις 2 μονάδες όσον αφορά την «ανάπτυξη», με ανάλογες συνέπειες για το έλλειμμα και το χρέος.
Ετσι, το δεύτερο πακέτο μέτρων, σύμφωνα με εκτιμήσεις που γίνονται στο υπ. Οικονομίας, ενδέχεται να ξεπεράσει σημαντικά τα 2 δισ. ευρώ.
Οι «συστάσεις» της Κομισιόν, που θα ανακοινωθούν μεθαύριο στις Βρυξέλλες, θα κάνουν αναφορά στην επικείμενη αναθεώρηση των προβλέψεων και στην υποχρέωση των χωρών-μελών να υπολογίσουν τις προσαρμογές που θα χρειασθεί να κάνουν στη βάση των νέων εκτιμήσεων του Μαΐου…
Οι «συστάσεις» θα καταγράφουν, επίσης, δύο επιπλέον στοιχεία αμφισβήτησης της εκτέλεσης του τρέχοντος Προϋπολογισμού και τα οποία θα αφορούν:
-Το μέγεθος της αποκαλούμενης «άσπρης τρύπας». Σύμφωνα με τους κοινοτικούς αξιωματούχους, η πτώση των αγορών έχει εξαερώσει τα «πλεονάσματα» που έβλεπαν στην Αθήνα.
-Την ανισορροπία που υπάρχει στο συσχετισμό ελλείμματος και χρέους. «Ψάχνουν», δε, τα ελλείμματα αυτά στο λογαριασμό εθνικολογιστικών προσαρμογών που διατηρείται σε υψηλά επίπεδα.
Πάντως, το «πρώτο» πακέτο μέτρων, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας εκτιμούν ότι τα μέτρα οδηγούν σε άμεση επιτάχυνση της ύφεσης. Οπως παρατηρούν, τα εισοδήματα των μισθωτών του Δημοσίου, όπως και το μεγαλύτερο κομμάτι των εισοδημάτων που παράγει ο τουρισμός αποτελούν τους άμεσους τροφοδότες της κατανάλωσης που τώρα θα λείψει από τη χρηματοδότηση της αγοράς…
Ποια μέτρα έχουν πέσει στο τραπέζι
Παγιοποίηση της έκτακτης εισφοράς με νέους συντελεστές για τους υψηλόμισθους, παράταση στο «πάγωμα» των μισθών, αύξηση του ειδικού φόρου καυσίμων και του ΕΤΑΚ, αναθεώρηση συντελεστών ΦΠΑ
Με μεγαλύτερη «βαλίτσα» θα πρέπει να εμφανισθεί την επόμενη φορά στις Βρυξέλλες ο Γ. Παπαθανασίου. Αυτό ήταν τουλάχιστον το μήνυμα που πήρε από τον κ. Αλμούνια. Ο επίτροπος, αφού ενημερώθηκε από τον Ελληνα υπουργό για το πρόσφατο πακέτο μέτρων που αφορά στο πάγωμα μισθών, στις έκτακτες εισφορές και την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το χαρακτήρισε διακριτικά… ανεπαρκές και προσωρινό.
Η σύσταση της Κομισιόν, όπως είχε αποκαλύψει ο ETf, είναι η επέκταση του χαρακτηρισμού «ελαστικές δαπάνες» σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, ώστε τα μέτρα περιστολής δαπανών να καλύψουν και τομείς που μέχρι σήμερα θεωρούνταν «ανελαστικοί».
Στο πλαίσιο αυτό ευνοείται:
-Η επαναφορά υψηλότερων φορολογικών συντελεστών στα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα σε μόνιμη βάση και όχι με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς όπως προβλέπουν τα τελευταία μέτρα.
-Η αύξηση των ειδικών φόρων και κυρίως των καυσίμων, αλλά και του ΕΤΑΚ, ενώ παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας ανακατανομής προϊόντων μεταξύ του χαμηλού και του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ, ώστε να αυξηθεί το φορολογικό αποτέλεσμα.
-Εξετάζεται η παράταση και πέραν του 2009 της περιστολής των συνολικών δαπανών για μισθούς μέσω του νέου μισθολογίου.
-Αντιμετωπίζεται ως αναπόφευκτος νέος κύκλος αναθεώρησης του ασφαλιστικού συστήματος με στόχο την πραγματική και όχι ονομαστική παράταση του ορίου ηλικίας για την είσοδο στη σύνταξη, με στόχο την απομάκρυνση πέραν του 2020 των μεγάλων υποχρεώσεων των συνταξιοδοτικών ταμείων. Παράλληλα, έχουν ήδη αρχίσει οι προετοιμασίες για την αναμόρφωση του συστήματος παροχής και ελέγχου των δαπανών του κλάδου Υγείας.
-Στα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα μεσοπρόθεσμης διάρκειας εντάσσονται οι ρυθμίσεις των ημι-υπαίθριων χώρων, η νομιμοποίηση - εξαγορά των καταπατημένων, όπως επίσης και οι ρυθμίσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και η περαίωση προηγούμενων χρήσεων με επέκταση των ορίων του τζίρου στις επιχειρήσεις που αφορά.
-Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα μέτρα για την αναδιοργάνωση των επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, της πώλησης «ακίνητης» περιουσίας και επιχειρήσεων του Δημοσίου στο πλαίσιο των οποίων ολοκληρώθηκε και η πώληση της Ολυμπιακής.
Πηγή Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: