Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Σκληρότερη οικονομική πολιτική προήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι θα προβεί σε λήψη νέων μέτρων


BHMA - Β. ΧΙΩΤΗΣ | Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Στην κρίση ποντάρει ο κ. Καραμανλής
Η προσπάθεια να πείσει ότι μπορεί να διαχειριστεί την ύφεση και οι εντολές για μείωση δαπανών και περικοπές.

Στη διεθνή κρίση ποντάρει πλέον ο Πρωθυπουργός για να ανακάμψει πολιτικά και να οικοδομήσει το προφίλ της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας, το οποίο έχει ήδη αναδείξει σαν το δίλημμα των προσεχών εκλογών. Τα νέα οικονομικά μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αλλά και τα όσα είπε ο κ. Καραμανλής την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, αναδεικνύουν τη στρατηγική την οποία θα ακολουθήσει και τους επόμενους μήνες, στοχεύοντας κυρίως στην προστασία της απασχόλησης και στον περιορισμό των ελλειμμάτων, τα οποία θα του επιτρέψουν να εμφανίσει ορατά αποτελέσματα ανάκαμψης ως το τέλος του χρόνου, οριοθετώντας με αυτόν τον τρόπο και την προεκλογική περίοδο των προσεχών εθνικών εκλογών.
H δήλωση του Πρωθυπουργού ότι αδιαφορεί για το πολιτικό κόστος και την πρόσκαιρη δημοτικότητα δεν ήταν μια τυχαία αναφορά, αλλά η μοναδική ασπίδα που θεωρεί πως έχει πλέον για να αντικρούσει τη δυσφορία της κοινής γνώμης στα μέτρα λιτότητας και σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει. Ηταν όμως και μια δήλωση που προαγγέλλει την ακόμη σκληρότερη πολιτική που σχεδιάζει, δείχνοντας αποφασισμένος να ανεχθεί ακόμη και φαινόμενα καταστρατήγησης των εργασιακών δικαιωμάτων από επιχειρήσεις, τα οποία απέρριπτε ως το τέλος του προηγούμενου χρόνου. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» επανέλαβε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός για να στηρίξει την πολιτική του. «Επιλογή μας είναι να λέμε την αλήθεια στους πολίτες.Αλλοι μπορεί να έχουν επιλέξει τον εύκολο δρόμο.Να κρύβουν την αλήθεια και να υπόσχονται στους πάντες τα πάντα,αλλά αυτό είναι ζημιά για τον τόπο» τόνισε, αποκαλύπτοντας ότι η κρίση του δίνει και το δικαίωμα να κλιμακώσει την αντιπαράθεσή του με το ΠαΣοΚ, εξακολουθώντας την προσπάθεια συσπείρωσης της εκλογικής του βάσης, εν όψει μάλιστα και των επερχόμενων ευρωεκλογών.
Σε ό,τι αφορά όμως την οικονομική του πολιτική, ο κ. Καραμανλής ξεκαθαρίζει ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει στη λήψη και νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης, αποκλείοντας όμως την επιβολή νέων φόρων, αλλά και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών.
Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει εξάλλου εντολή στον κ. Παπαθανασίου να αρχίσει ένα «διακριτικό σαφάρι» με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό για να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα, στοχεύοντας κυρίως στην είσπραξη των βεβαιωμένων χρεών που ανέρχονται περίπου στα 20 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι μπορούν να εισπραχθούν τουλάχιστον τα μισά, αλλά και στην πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω των διασταυρώσεων που μπορούν να γίνουν στα δηλωμένα εισοδήματα και στα περιουσιακά στοιχεία των επιχειρήσεων.
Παραλλήλως, επιμένει στη μείωση των κρατικών δαπανών, παρά τις αντιδράσεις των υπουργών του, σκοπεύοντας να προχωρήσει σύντομα στην κατάργηση ολόκληρων υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και στην περικοπή σπαταλών που εξακολουθούν να κάνουν συνεργάτες υπουργών, όπως και οι στρατιές ειδικών συμβούλων που έχουν προσληφθεί στα υπουργεία. «Δεν έχουμε άλλη λύση από το να πείσουμε τους πολίτες ότι είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά την κρίση» παρατηρούσαν στις Βρυξέλλες συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ομολογώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελπίζει σε αποτελέσματα στον τομέα της δημόσιας ασφάλειας και της τρομοκρατίας ούτε στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, καθώς οι υποσχέσεις για την επανίδρυση του κράτους αποδεικνύονται εφιάλτης για τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι ίδιες πηγές ομολογούν πάντως ότι λόγω των ευρωεκλογών ο κ. Καραμανλής είναι αναγκασμένος να περιορίζεται προς το παρόν μόνο στα απολύτως αναγκαία μέτρα, ενώ μετά τον Ιούνιο σκοπεύει να προχωρήσει και σε άλλες επώδυνες ρυθμίσεις για τους πολίτες, προκειμένου να διασφαλίσει ταχύτερη μείωση του ελλείμματος, αλλά και συνθήκες τόνωσης της απασχόλησης, έστω και με ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα.
«Η δουλειά μου δεν είναι να είμαι ευχάριστος,αλλά να φροντίζω το κοινωνικό συμφέρον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «υπάρχει δημοσιονομικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί» .
Ο κ. Καραμανλής δηλώνει επίσης αποφασισμένος να αγνοήσει την κριτική την οποία δέχεται για την προνομιακή μεταχείριση επιχειρήσεων οι οποίες εξακολουθούν να εμφανίζουν υψηλή κερδοφορία, όπως είναι οι τράπεζες, επιμένοντας πως αν προχωρήσει σε αύξηση της φορολόγησης των κερδών τους εκείνες θα αντεπιτεθούν, παγώνοντας τη δανειοδότηση των επιχειρήσεων που αναζητούν και σε αυτές οικονομική στήριξη.
Οπως τόνισε σκοπεύει να εντείνει την πίεσή του προς τις τράπεζες για να υπηρετήσουν τον κοινωνικό τους ρόλο μέσω των επιτρόπων που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές μετά το σχέδιο εγγυοδοσίας των 28 δισ. ευρώ. Αλλά όπως εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές, οι τράπεζες δεν δείχνουν διατεθειμένες να πειθαρχήσουν, καθώς τους ενδιαφέρει πρωτίστως η προστασία των κεφαλαίων τους και λιγότερο η διατήρηση της κοινωνικής σταθερότητας.

''KRAXTHS''
kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: