Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Βόμβα για Μαξίμου η υπόθεση Παυλίδη Σε κίνδυνο η ισχνή πλειοψηφία των 151 βουλευτών


Β. ΧΙΩΤΗΣ | Κυριακή 22 Μαρτίου 2009

Ο Πρωθυπουργός θα προτιμήσει την παραίτηση του πρώην υπουργού από τη βουλευτική έδρα.
Oλο και ισχυρότερος γίνεται ο πονοκέφαλος του Πρωθυπουργού για την υπόθεση Παυλίδη, η οποία εξακολουθεί να ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και απειλεί με απρόσμενες εξελίξεις την κυβέρνηση. Οπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο ανακριτής ο οποίος ερευνά την υπόθεση έχει ήδη ενημερώσει τους προϊσταμένους του ότι θα έχει ολοκληρώσει την ανάκριση ως τα τέλη του μήνα και ως τότε θα αποφασίσει αν θα συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή. Το ΠαΣοΚ έχει ήδη αρχίσει να ψελλίζει υποψίες συγκάλυψης της υπόθεσης, την οποία ασφαλώς θα αξιοποιήσει πολιτικά εν όψει των ευρωεκλογών. Το πιο σημαντικό όμως είναι το πώς θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς απορρίπτει ήδη τις προτάσεις για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και προσανατολίζεται να ζητήσει την παραίτηση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας. Ο κ. Αρ.Παυλίδης απαντά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραδώσει την έδρα του και όλα αυτά δημιουργούν ισορροπίες τρόμου για μια κυβέρνηση η οποία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με πλειοψηφία 151 βουλευτών.
Ολα θα κριθούν από τις αποφάσεις και τους χειρισμούς του ανακριτή κ. Απ. Ζαβιτσάνου , ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Παυλίδη για τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά και από τους δύο συνεργάτες του κκ. Παν.Ζαχαρίου και Τσ.Τριομμάτη για τα χρηματικά ποσά που καταγγέλλει ότι τους έδωσε ο εφοπλιστής κ. Φ.Μανούσης.
Το ΠαΣοΚ υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που κλήθηκε ο πρώην υπουργός από τον ανακριτή υπάρχει άμεση εμπλοκή του στην υπόθεση και βάσει του Συντάγματος η ανάκριση θα πρέπει να διακοπεί και να διαβιβαστεί η δικογραφία στη Βουλή. Η κυβέρνηση από την άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η δικογραφία δεν πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή αν δεν υπάρξουν ενδείξεις ενοχής του πρώην υπουργού κι όχι απλή εμπλοκή του. Επικαλείται μάλιστα γνωμοδότηση του συνταγματολόγου και βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Α. Λοβέρδου στην οποία αναφέρεται πως δεν μπορούν να διασύρονται πολιτικοί λόγω μόνο της απλής εμπλοκή τους σε καταγγελίες πολιτών.
Και η κυβέρνηση φοβάται όμως ότι υπό την πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία θα καταγγείλουν συγκάλυψη του σκανδάλου, ο ανακριτής θα διαβιβάσει τελικώς τη δικογραφία στη Βουλή, όπως συνέβη και με την υπόθεση του Βατοπαιδίου, παρ΄ ότι και σε αυτή την υπόθεση δεν υπήρχαν ενδείξεις ενοχής, αλλά απλή εμπλοκή μελών της κυβέρνησης.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη μελετήσει αυτό το ενδεχόμενο και έχει ήδη αποφασίσει να απορρίψει τυχόν προτάσεις για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, κάτι που θα έδινε την ευκαιρία στην κυβέρνηση να αγοράσει πολιτικό χρόνο ως τις ευρωεκλογές. Ο κ. Κ. Καραμανλής όμως πιστεύει ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές αποτελούν ανοιχτές εστίες σκανδαλολογίας και για τον λόγο αυτό έχει αποφασίσει στο εξής να τις απορρίπτει.
Για να μην κατηγορηθεί ανοιχτά όμως ότι κουκουλώνει το σκάνδαλο και οδηγεί στην παραγραφή του, προσανατολίζεται να ζητήσει να παραιτηθεί ο κ. Παυλίδης της βουλευτικής του ιδιότητας, αφού στην περίπτωση αυτή η παραγραφή αναστέλλεται και η διερεύνηση της υπόθεσης μπορεί να συνεχιστεί κανονικά. Το ζήτημα είναι πως αυτή την πρόταση απορρίπτει ο ίδιος ο κ. Παυλίδης, ο οποίος ως εκλεγμένος πρώτος σε σταυρούς βουλευτής στα Δωδεκάνησα θεωρεί ότι η έδρα τού ανήκει και ότι δεν μπορεί κανείς να του την πάρει, όταν μάλιστα ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι αθώος.
Το ζήτημα είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να υποχωρήσει από την απόφασή του για ευνόητους λόγους, πολιτικού κόστους. Και αν δεν υποχωρήσει κι ο βουλευτής, τότε το πολιτικό σύστημα θα γίνει μάρτυρας μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, όπου μπορεί να υπάρξει διαγραφή βουλευτή και αναγκαστική ανεξαρτητοποίησή του, η οποία θα οδηγήσει στην ξαφνική πτώση της κυβέρνησης λόγω της απώλειας της αρχής της δεδηλωμένης!

''ΚΡΑΧΤΗΣ'' kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: