Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

ΠΑΣΟΚ: «Ανίκανη για δημοσιονομική διαχείριση η κυβέρνηση»




Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ για την απόφαση του ECOFIN και την οικονομική κρίση.

Ανικανότητα στη δημοσιονομική διαχείριση καταλόγισε στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου επικαλούμενος το κείμενο της απόφασης του ECOFIN από το οποίο χρησιμοποίησε και χαρακτηριστικές φράσεις. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη που δεν έχει όραμα και προοπτική και δεν έχει καταθέσει ένα σχέδιο που θα βοηθήσει την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο κ. Παπακωσταντίνου αναφερόμενος στην απόφαση του ECOFIN, επισήμανε ότι σε αυτό αναφέρεται πως το ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης κρίνεται ανεπαρκές για να αντιμετωπίσει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας καθώς και ότι δεν περιγράφει συνεκτικά μέτρα και δεν προβλέπει δημοσιονομικό πακέτο στήριξης.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι αντί η κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την έξοδο από την οικονομική κρίση, επιδίδεται σε μια θεατρική παράσταση αποτελούμενη από επτά πράξεις τις οποίες περιέγραψε. Από τον διορισμό επιτρόπων στις τράπεζες, τις εισπρακτικές εταιρείες, τους ημιυπαίθριους χώρους, τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, τον ΦΠΑ κ.α.

Με όλα αυτά, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι φανερό ότι αυτή η κυβέρνηση θα στείλει τελικά το λογαριασμό στους πολίτες για να τον πληρώσουν.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές θα έρθει σε σύγκρουση με το ECOFIN το οποίο προτείνει τη λήψη μόνιμων μέτρων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι συμφωνεί με το ECOFIN για μόνιμα μέτρα που θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο, στην αλλαγή της φορολογικής κλίμακας, στη λήψη μέτρων στήριξης των χαμηλότερων εισοδημάτων και της ανάπτυξης κλπ.

Εξάλλου σε ερώτηση σχετικά με τις ευρωεκλογές και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση την οικονομική κρίση, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση με την παρούσα ηγεσία της δεν βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων ώστε να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση.

Ερωτηθείς σχετικά με την αυριανή συνάντηση των κ. Παπανδρέου και Σημίτη και τι περιμένει το ΠΑΣΟΚ από αυτή, απάντησε ότι θα γίνει μια χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για όλα τα μεγάλα ζητήματα. Και σχετικά με τις δηλώσεις που έχουν κάνει μέχρι σήμερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για την συνάντηση αυτή, ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις εκφράζουν το σεβασμό προς το πρόσωπο του τέως πρωθυπουργού και της προσφοράς του αλλά και την αίσθηση μιας αναμενόμενης εποικοδομητικής συνάντησης.

Σε ερώτηση αν με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η κυβερνησιμότητα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι αυτή χτίζεται καθημερινά κυρίως με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και την εξειδίκευσή του που δείχνουν ότι αποτελεί την εναλλακτική λύση. Σε ερώτηση εξάλλου σχετικά με τη δημοσίευση καταλόγου στόχων τρομοκρατικών επιθέσεων που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την απορία γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν ψάχνουν πως διαρρέουν παρόμοια στοιχεία. Θεώρησε ανεπαρκείς τις απαντήσεις που έδωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τις οποίες χαρακτήρισε «δηλώσεις σχολιαστή» και «όχι στελέχους της υπεύθυνης κυβέρνησης» και τόνισε ότι θα έπρεπε να είχε κινηθεί ο εισαγγελέας και η πολιτική ηγεσία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ημιυπαίθριους χώρους, τόνισε ότι τυχόν νομιμοποίηση τους θα στείλει λάθος μήνυμα στην κοινωνία ότι μπορούν να νομιμοποιούνται οι αυθαιρεσίες. Και πρόσθεσε ότι αυτό ισχύει και για άλλες περιπτώσεις όπως η περαίωση φορολογικών υποθέσεων κλπ. Ερωτηθείς για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου σχετικά με την Μητρόπολη Αττικής και τον πρώην μητροπολίτη Παντελεήμονα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε πως όταν οι αποφάσεις βρίσκονται μακριά από το λαϊκό αίσθημα, αποδοκιμάζονται από το λαό.

Σχετικά με την επίσκεψη του κ. Μπαράκ Ομπάμα στην Τουρκία ο κ. παπακωνσταντίνου απάντησε ότι σημασία δεν έχει τι κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος, αλλά τι κάνει και τι δεν κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε πλήρη απουσία από τη διεθνή σκηνή με αποτέλεσμα να έχει χάσει η χώρα σημαντικό έδαφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: