Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

Πρεμιέρα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα

..

Πρεμιέρα για τις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Αθήνα
Στο λιμάνι του Πειραιά κατέπλευσαν το πρωί της Παρασκευής τρία πλοία από την Κρήτη μεταφέροντας εκατοντάδες αγρότες που θα συμμετάσχουν στις σημερινές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Πιο συγκεκριμένα, από το Ηράκλειο κατέπλευσαν τα πλοία «Κύδων» και «Κνωσός Παλλάς» μεταφέροντας σύμφωνα με εκτιμήσεις των αγροτοσυνδικαλιστών τους περίπου 2.000 άτομα. Επίσης, από τη Σούδα έφθασε στις 05:40 το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «blue star galaxy» μεταφέροντας περίπου 300 άτομα.

Οι αγρότες μετά την άφιξή τους στον Πειραιά θα μεταβούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διαμαρτυρηθούν, ενώ στη συνέχεια θα κατευθυνθούν στο Σύνταγμα, προκειμένου να πάρουν μέρος στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν για λόγους ασφαλείας δυνάμεις του λιμενικού.

Αίτημα των αγροτών είναι η απόσυρση του σχεδίου για το ασφαλιστικό, καθώς και η κατάργηση της φορολόγησης από το πρώτο ευρώ, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, καθιέρωση αφορολόγητου πετρελαίου αλλά και αποτροπή κατάσχεσης πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή εκτάσεων εξαιτίας δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Το μεγάλο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο θα ξεκινήσει σήμερα, Παρασκευή, και θα συνεχιστεί και αύριο, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων. Στην πλατεία Συντάγματος θα βρεθούν αγρότες από τουλάχιστον 68 μπλόκα από όλη την Ελλάδα, με τους Κρητικούς να καταφθάνουν το πρωί της Παρασκευής, ενώ υπολογίζεται ότι έως τις 18:00 το απόγευμα θα έχουν συγκεντρωθεί οι αγρότες και από τις άλλες περιοχές.

Μέτρα της Αστυνομίας

Εν τω μεταξύ σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία.

Με τα έως τώρα δεδομένα το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ περιλαμβάνει δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ για την Αθήνα έχουν προγραμματιστεί τρεις ζώνες ελέγχου, ώστε σε καμία περίπτωση να μην φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Η πρώτη ζώνη ελέγχου, είναι εκεί που υπάρχουν μπλόκα των αγροτών στην Αττική, δηλαδή στα διόδια Αφιδνών, στον κόμβο Μαρκοπούλου, στο Καλαμάκι, στον Μαραθώνα, στην Πάχη Μεγάρων, και στο 57ο χιλ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η δεύτερη ζώνη της Αστυνομίας θα είναι περιμετρικά της Αθήνας (Σταυρός Αγίας Παρασκευής, Αττική Οδός, Χαλυβουργική κ.α.) και στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η τελευταία στο κέντρο και συγκεκριμένα στις εισόδους που οδηγούν στο Σύνταγμα.

Την ίδια ώρα, από τις άλλες αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας θα ελέγχεται η κίνηση των τρακτέρ, που τυχόν θα επιχειρήσουν να κατευθυνθούν στην Αττική, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυκλοφορία στα εθνικά δίκτυα.

Σημειώνεται ότι οι εντολές είναι να μην υπάρξουν συγκρούσεις, γι' αυτό στην πρώτη ζώνη τον κύριο λόγο θα έχει η Τροχαία, ενώ τα ΜΑΤ θα είναι σε επιφυλακή, περισσότερο στο κέντρο της πόλης.

Άλλες αφίξεις

Mαζική αναμένεται να είναι και η κάθοδος προς την Αθήνα αγροτών από την Λάρισα οι οποίοι εντάσσονται στην δυναμική του μπλόκου της Νίκαιας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές υπολογίζεται ότι θα αναχωρήσουν περί τα 35 με 40 λεωφορεία ξεκινώντας από τις 9.30 το πρωί μέχρι και τις 12 το μεσημέρι από χωριά του νομού ενώ επίσης θα μετακινηθούν προς Αθήνα και πολλά ΙΧ αυτοκίνητα.

Το ραντεβού έχει δοθεί στην Ομόνοια όπου και θα υπάρξει προσυγκέντρωση ώστε όλοι εν συνεχεία να πάνε στο Σύνταγμα, εκεί όπου προβλέπεται να στηθούν σκηνές και ειδικές κατασκευές που θα φιλοξενήσουν τους αγρότες, για το διήμερο Παρασκευή- Σάββατο οπότε και ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Στο μεταξύ ανοίγουν από τις 9 μμ τα Τέμπη σύμφωνα με απόφαση των αγροτών του μπλόκου και θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι αύριο στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση συναδέλφων τους αλλά και εκπροσώπων λοιπών κοινωνικών ομάδων που θέλουν να κατεβούν στην Αθήνα και να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να πάρουν θέση επί των τεκμηριωμένων προτάσεων που κατέθεσαν για ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής και συγκεκριμένη πρόσκληση του Πρωθυπουργού προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Όπως έχουν από την αρχή ξεκαθαρίσει πάντως, η έναρξη του διαλόγου αυτού δεν μπορεί να γίνει πριν την ολοκλήρωση των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Αθήνα.

Η κυκλοφορία από Κόρινθο προς Αθήνα κι αντίστροφα, διεξάγεται μέσω μικρής παράκαμψης μέσα από το χωριό Καλαμάκι Κορινθίας κι ως την είσοδο των Αγίων Θεοδώρων, λόγω των μπλόκων.

Εν τω μεταξύ έχουν αρχίσει και συγκεντρώνονται στον Ισθμό αγρότες από όλη την Πελοπόννησο κι ετοιμάζονται για την συντονισμένη άνοδό τους στην Αθήνα, για το αυριανό παναγροτικό συλλαλητήριο.

Στη Λακωνία, σήμερα οι αγρότες μεταφέρουν τα τρακτέρ τους, από τη Σπάρτη στον Ισθμό ,με νταλίκες και τα ξημερώματα της Παρασκευής με λεωφορεία που έχουν μισθώσει θα κινήσουν από τα Βάτικα, τους Μολάους, τη Μάνη, τη Σκάλα και τη Σπάρτη, καθώς και μεμονωμένοι με αγροτικά αυτοκίνητα για τον Ισθμό, όπου θα έχουν φτάσει πριν τις 8 το πρωί.

Στην Αρκαδία, οι αγρότες από το μπλόκο της Νεστάνης τα ξημερώματα ξεκίνησαν για τον Ισθμό, με λεωφορεία από την Τρίπολη. Οι αγρότες της Αρκαδίας δεν μεταφέρουν τρακτέρ, ούτε αγροτικά αυτοκίνητα για την Αθήνα, γιατί το μπλόκο της Νεστάνης έχουν αποφασίσει πως θα παραμείνει ενεργό κι ενισχυμένο σε δυνάμεις.

Στην Αργολίδα αποφασίστηκε να συμμετάσχουν στο παναγροτικό συλλαλητήριο. Έτσι το πρωί αύριο θα κινήσουν κι αυτοί με λεωφορεία από το Ναύπλιο, το 'Αργος και από το μπλόκο του Κουτσοποδίου για την Αθήνα, ενώ σημαντικό κι εδώ είναι ότι οι αγρότες της Αργολίδας δεν θα ανεβάσουν συντονισμένα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα.

Η εκκίνηση των αγροτών της Πελοποννήσου από τον Ισθμό θα γίνει στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής, ενώ σημειώνεται ότι θα μείνουν δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα της Πελοποννήσου.

Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι από περισσότερα από 40 μπλόκα από όλη την Ελλάδα εκτιμά ότι θα κατέβουν στην Αθήνα περισσότερα από 20 συνολικά λεωφορεία, ενώ πολλοί έχουν επιλέξει να πάνε με τα ΙΧ οχήματά τους.

Τονίζεται, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του Αθηναίκού Πρακτορείου, ότι όλες οι πλευρές, ανεξάρτητα με το εάν συμφωνούν ή όχι με την κάθοδο στην Αθήνα, δεν θα εμποδίσουν κάποιον που θέλει να το πράξει. Μάλιστα μας σημείωσαν, ότι «τα μπλόκα θα διευκολύνουν όσους «έχουν αποφασίσει να κάνουν το ταξίδι για την πρωτεύουσα».

Ελεύθεροι είναι από τις 2.00 το μεσημέρι της Πέμπτης όλοι οι μεσσηνιακοί δρόμοι, αφού οι αγρότες των δύο μπλόκων (Ασπροχώματος και Καλού Νερού) απέσυραν τα τρακτέρ τους και προετοιμάζονται για το συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τα επιτελεία τους, οι αγρότες αναμένεται να ξεκινήσουν για την πρωτεύουσα, λίγο πριν το μεσημέρι, με έξι τουλάχιστον λεωφορεία (τρία από την περιοχή της Μεσσήνης και τρία από την περιοχή της Τριφυλίας).
http://www.huffingtonpost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: